پخش زنده
امروز: -
فاجعه تلخ پلاسکو، زنگ خطر را برای مسئولان شهری و کشوری به صدا درآورده است. اگر این بار هم از کنار این حادثه به سادگی عبور کنیم، ممکن است در آینده ای نزدیک با شرایط جبران ناپذیری مواجه شویم.
فاجعه تلخ پلاسکو، زنگ خطر را برای مسئولان شهری و کشوری به صدا درآورده است. اگر این بار هم از کنار این حادثه به سادگی عبور کنیم، ممکن است در آینده ای نزدیک با شرایط جبران ناپذیری مواجه شویم.
گذشته از وجود برخی بافتهای فرسوده مسکونی در تهران، کهنگی و فرسودگی سازه و تاسیسات تعدادی از ساختمانهای تجاری به خصوص در مرکز شهر، هشدار جدی به شمار میرود زیرا حضور تعداد زیادی از شهروندان در این مکانها میتواند خسارات شدیدی به بار آورد.
ساختمان آلومینیوم که با معماری مشابه و سازنده یکسان با پلاسکو، در سال 1343 ساخته شده است، در نقطه کانونی هشدارها قرار دارد. این ساختمان یکی از مراکز عمده عرضه کننده لوازم خانگی و قطعات و لوازم یدکی این صنعت به شمار می رود. سازه ساختمان سیزده طبقه آلومینیوم، قطعا استاندارد ضد حریق ندارد، همچنین تاسیسات آن نیاز به بررسی جدی دارد. این ساختمان در سوم مهر سال 94 دچار آتش سوزی شد که حضور به موقع آتشنشانی، مانع از سرایت آتش به همه طبقات گردید.
پاساژ علاء الدین واقع در چهار راه جمهوری حافظ، سازه خطرناک دیگری است مشکلات متعددی دارد. علاءالدین در سال 74 ساخته شده است اما با توجه به رونق بازار تلفن همراه و وجود 1100 فروشگاه، همواره جمعیتی زیاد(حدود شش هزا نفر در ساعت!) در آن حضور دارند. علاءالدین علاوه بر داشتن یک طبقه غیراستاندارد، فاقد پله برقی مناسب و آسانسورهای جادار است و به دلیل تراکم بیش از حد جمعیت و تنگ بودن معابر، امکان فرار را در مواقع خطر بسیار سخت خواهد بود. آتشنشانی تاکنون چندین بار در خصوص ناامنی این مجتمع هشدار داده است.
معصومه آباد، عضو شورای شهر تهران، می گوید: به دفعات وضع این پاساژ را بررسی کردهایم، آتشنشانی بارها وضع آن را پرخطر اعلام کرده است. تاکنون سه بار تذکر دادهایم اما هیچ بازخوردی از تذکرات نداشتیم. این ساختمان هر لحظه آبستن حوادث است و با توجه به اینکه کانون رفت و آمد مردم است هر حادثهای میتواند تلفات جانی گستردهای داشته باشد.
نکته قابل توجه آنکه تاکنون دست کم دو مورد هشدار و نگرانی از سوی مدیران دو پاساژ شناخته شده در تهران، در فضای مجازی منتشر شده است. نخست پاساژ معتمد در حد فاصل چهاراه حافظ و استانبول که یکی از قدیمی ترین مجتمعهای تجاری به شمار می رود. مدیران این پاساژ، از شورای شهر شهرداری منطقه 12 و ستاد بحران، خواسته اند به وضعیت ساخت و سازهای غیرقانونی در این مجتمع رسیدگی شود. همچنین رییس هیات مدیره مجتمع تجاری گلدیس واقع در فلکه دوم صادقیه، از شهردار منطقه پنج خواسته است که درباره رفع نواقص سیستم اعلام و اطفای حریق مجتمع، اقدام نماید.
تالار وحدت نیز به عنوان کانون مهمترین رویدادهای فرهنگی پایتخت، نیاز به توجه جدی دارد. مدیر هنری سابق ارکستر سمفونیک تهران هشدار داد تالار وحدت میتواند پلاسکوی دیگری باشد... این تالار فقط یک در دارد! تالار وحدت در سال 1346 ساخته شده است و با توجه به قدمت آن، شایسته توجه جدی است.
در روزهای اخیر، مسئولان نیز به ناامنی برخی از ساختمانهای تجاری در تهران اذعان کرده اند.
سردار جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در این باره گفت: وجود مراکز پرخطر در تهران، زندگی مردم را تهدید میکند.
علیرضا دبیر، رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران نیز معتقد است که در شهر تهران بالغ بر ۱۰۰۰ ساختمان شرایطی چون پلاسکو دارند.
همچنین مهدی زارع؛ مدیر گروه زلزلهشناسی مهندسی پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله، گفت: گذشته از واحدهای مسکونی فرسوده در مناطق مختلف شهر تهران، تجمعی از واحدها و مجتمعهای تجاری، اداری و همچنین انبارهای کالاهای قابل اشتعال در مناطق فرسوده واقع در نیمهجنوبی شهر تهران-عمدتا مناطق 12 تا 16-وجود دارند که تهدید عمدهای برای پایتخت محسوب میشوند.
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور هم از اقدام دولت برای شناسایی ساختمانهای مشابه پلاسکو تا سه هفته آینده خبر داد.
فاجعه تلخ پلاسکو باید درسی جدی برای مسئولان شهری و کشوری داشته باشد و نباید دست روی دست گذاشت تا خدای ناکرده حادثه ای دیگر رخ دهد و نهادهای دست اندرکار یکدیگر را به کم کاری و بی توجهی متهم نمایند.