در پنجمین روز پس از واقعه پلاسکو
نشست خبری پلاسکو/ عبور از مرحله بحران در آواربرداری
معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران: هم اکنون از مرحله بحران در عملیات آواربرداری ساختمان حادثه دیده پلاسکو عبور کرده ایم.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا وسیما، جاوید در نشست خبری ساختمان پلاسکو افزود: این ساختمان به وسعت 4200 متر مربع در سال 1337 احداث شد که ساخت آن در 1341 به پایان رسید .
وی گفت : این ساختمان 33 هزار متر مربع زیر بنا و 570 واحد تجاری ، تولیدی ، صنفی و کسبی داشت و مساحت مفید کسبی ، تجاری و تولیدی 20 هزار متر مربع بود.
جاوید افزود: ساختمان پلاسکو 17 طبقه داشت که 15 طبقه آن روی همکف بود .
معاون شهردار تهران گفت: حریق درساعات ابتدایی روز صورت گرفت اما تعداد زیادی از کسبه ، کارگران و تولیدکنندگان حضور داشتند که بخش قابل توجهی تخلیه شدند.
وی با اشاره به درهم گسیختگی سازه های فلزی این ساختمان پس از فروریختن افزود: با توجه به حجم سنگین آوار احتمال بدست آوردن پیکرها بطور مشخص بسیار سخت است.
جاوید درادامه با بیان اینکه در این مدت 300 نفر در شبانه روز خدمات رسانی کرده که در میان انها متخصصان فنی و دانشگاهی هم حضور داشته اند گفت : در عملیات آواربرداری 30 گروه هوابرش با 11 دستگاه بیل مکانیکی حضور داشتند و اکنون آواربرداری به لایه های زمین نزدیک شده است و در روزهای بعد لایه های زیرسطحی هم برداشته خواهد شد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه سرانجام ساختمان پلاسکو را کارگاه می دانید یا محل فروش ؟ افزود: مجوز احداث مجموعه پلاسکو سال 1337 صادر شد و در سال 1341 به پایان رسید براساس تبصره 8 ماده 100 قانون شهرداری ها ، هر ساختمانی که در شهر تهران زمان ساختش قبل از اردیبهشت سال 1349 باشد مشمول قوانین ماده 100 نیست و ساختمان پلاسکو در نقل وانتقال ها نیاز به پایان کار مجدد ندارد .
جاوید افزود: برهمین اساس ساختمان پلاسکو شامل 570 واحد تجاری ، کسبی و تولیدی و دارای 4 واحد اداری و تعدادی انبار تجاری است.
معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران همچنین به استفاده از برخی از فناوری های پیشرفته از جمله برش های پلاسما در برش اسکلت های فلزی اشاره کرد و گفت: البته از این روش ها بطور محدود استفاده شده است .
وی در خصوص زمان پایان آواربرداری ها هم گفت: برآورد قطعی نداریم ، اما هم اکنون 50 درصد عملیات آواربرداری و بخش سخت کار سپری شده و ستون ها و تیرهای اصلی برداشته شده است .
معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران گفت: فقط 207 دستگاه کامیون بیش از 2 هزار تن آهن آلات را منتقل کرده است .
جاوید اضافه کرد: با توجه به وجود پیکرهای احتمالی اگرچه سرعت برای ما مهم است اما به احترام اجساد باید دقتمان را هم افزایش دهیم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا مازیار حسینی معاون شهردار تهران به شباهت ریزش ساختمان پلاسکو با ریزش برج های دوقلو در 11 سپتامبر اشاره کرده است ؟ گفت: نوع ریزش شبیه هم بود .
جاوید افزود: نورگیرهای موجود در ساختمان باعث شد ریزش ساختمان بصورت داخلی باشد و اگر اینگونه نبود در خیابان جمهوری بسیاری از مردم دچار خطر می شدند چرا که در فاصله 5 متری ساختمان آتش نشانان و شهروندان حضور داشتند .
معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران انفجارهای صورت گرفته در ساختمان پلاسکو قبل از ریزش را ناشی از انفجار کپسول های گاز و کولرهای گازی خواند و گفت: ساختمان پلاسکو سامانه گرمایش یکپارچه نداشت و اکثر واحدهای کسبی و تولیدی از کپسول گاز و بخاری برقی استفاده می کردند .
حدود 50 درصد آوار برداشته شده است
معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران: حدود 50 درصد آوار ساختمان پلاسکو برداشته شده است و تا 8 هزار تن آوار برداری خواهد شد.
به گزارش خبرنگار ما، جاوید در نشست خبری حادثه پلاسکو که در نزدیکی محل این حادثه برگزار شده است افزود: 800 سرویس کامیون به ظرفیت 10 تن از محل سانحه خارج شده است و 207 دستگاه کامیون آهن آلات را حمل کرده اند و 400 دستگاه کامیون نیز نخاله ها را به خارج انتقال می دهند.
وی گفت: نخاله های بارگیری شده مجدد در محلی در خیابان خیام شناسایی و جداسازی می شود.
در این نشست خبری گیل آبادی سخنگوی شهرداری تهران، مهندس جاوید معاون شهردار تهران، دکتر قادی پاشا مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران، سید جلال ملکی سخنگوی آتش نشانی تهران، سردار محمدیان رئیس پلیس آگاهی تهران و دکترشهریاری سرپرست دادسرای جنایی پاسخگوی سوالات خبرنگاران خواهند بود.
امکان فعالیت در پاساژ کویتی ها نیست
سخنگوی سازمان آتش نشانی گفت: فعلا امکان فعالیت در پاساژ کویتی ها نیست.
سید جلال ملکی افزود: به جهت اینکه پاساژ کویتی ها در جوار ساختمان تخریب شده پلاسکو است این پاساژ فعلا برای فعالیت محل ایمنی نیست.
وی گفت: هر زمان که آواربرداری صورت گرفت و شرایط مناسب شد هماهنگی با هیات مدیره ادامه فعالیت پاساژ کویتی ها اعلام خواهد شد.
تجهیزات و خودروهای آتش نشانی جزو برندهای معتبر است
سخنگوی سازمان آتش نشانی گفت: تجهیزات و خودروهای آتش نشانی تهران اکنون جزو برندهای معتبر است و البسه هر پرسنل آتش نشانی 8 میلیون تومان قیمت دارد.
سید جلال ملکی در نشست خبری ساختمان پلاسکو با تشریح کامل زمان اعزام آتش نشانی به ساختمان پلاسکو از روز پنج شنبه 30 دی افزود: ظرف دو دقیقه و دو ثانیه ایستگاه های آتش نشانی پس از آتش سوزی پلاسکو در محل حاضر شدند که اگر تلاش آتش نشانان نبود حداقل 400 نفر زیر آوارها می ماندند .
وی گفت: هیچ قانونی نمی گوید که آتش نشانان جانشان را فدا کنند اما بسیاری از آتش نشانان برای نجات دیگران جان خود را فدا کردند و متاسفانه در همان زمان برخی کسبه حاضر به خروج از ساختمان پلاسکو نبودند.
ملکی افزود : در این حادثه با ستون هایی به وزن 50 تن مواجه بودیم که بریدن آن کار بسیار سختی بود .
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا با وجود کشف چهار جسد در بامداد امروز فقط سه جسد به پزشکی قانونی تحویل شده است؟ گفت : به هنگام خارج کردن جسد چهارم این جسد به گونه ای قرار گرفته بود که اگر می خواستیم کل جسد را خارج کنیم متلاشی می شد و این جسد به اصطلاح حکم ستون را پیدا کرده بود و اگر برای بیرون آوردن آن پافشاری می کردیم شاید ریزش آوار صورت می گرفت .
وی گفت : به هر حال تلاش می شود تا بالای جسد آوار برداری شود و بعد برای خروج این جسد تلاش خواهیم کرد .
ملکی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تعدادی آتش نشان در روز اول حادثه چطور زنده بیرون آمدند؟ گفت: این مطلب را به طور کلی تکذیب می کنم و از وقتی ساختمان فرو ریخت هیچ کسی خارج نشد و فقط یک نفر به بیمارستان منتقل شد که آنهم قبل از فرو ریختن ساختمان بود .
وی در پاسخ به سوالی درباره تجهیزات سازمان آتش نشانی گفت : در 12 سال اخیر این سازمان از همه جهات متحول شده است و لباس های هر آتش نشان 8 میلیون تومان قیمت دارد و همه پرسنل این لباس ها را دارند و در انبارها هم این لباس ها موجود است .
ملکی افزود: تجهیزات و خودروهای آتش نشانی هم جزو برندهای معتبر است و سازمان آتش نشانی از نظر تجهیزات و دانش جزو برندهای معتبر در سطح منطقه است و دانشکده سازمان آتش نشانی در سطح منطقه اعتبار دارد .
وی درباره سرطان زا بودن یا نبودن دود سفید متصاعد شده از این ساختمان هم گفت : همه دودها خطرناک نیستند و اگر دود در آتش به رنگ سفید متمایل شود به معنای خاموش شدن آتش است.
ملکی افزود: ما در این سانحه با آتش های نهفته مواجهیم و همین که هوا می رسد آتش گُر می گیرد و البته بخش اعظمی از این دود سفید بخار آب است .
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بر اساس قانون اگر تا دو ساعت آتش مهار نشود آتش نشانان باید از محل خارج شوند چرا این کار را نکردید؟ گفت : این موضوع زمانی است که کارکنان آتش نشانی لباسهای مقاوم نداشته باشند .
ملکی گفت : البته ماموران آتش نشانی از داخل به کانون آتش نرفتند و عملیات از بیرون بود .
گیل آبادی: حضور خبرنگاران در ساختمان پلاسکو محدود شد
سخنگوی شهرداری تهران گفت: براساس تصمیم ستاد بحران و پلیس تهران بزرگ، تعداد خبرنگاران حاضر در ساختمان پلاسکو محدود شده است.
گیل آبادی افزود: فقط 30 سهمیه خبرنگار داده شده است و ورود خبرنگاران به فضای کارگاه و منطقه عملیات محدود شده است و از هر خبرگزاری فقط یک نماینده می تواند حاضر باشد.
وی گفت: از 12 شب گذشته، از شرایط بحرانی عبور کردیم و وارد فضای عملیاتی شده ایم.
ذاکری: بستن مراکزی مانند پلاسکو از اختیار شهرداری خارج بوده است
مشاور اطلاع رسانی شهردار تهران گفت: بستن مراکزی که نکات ایمنی را رعایت نمی کنند از اختیار شهرداری خارج بوده است.
ذاکری در نشست خبری ساختمان پلاسکو در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا شهرداری تهران ساختمان پلاسکو را پلمپ نکرد افزود: شهرداری تهران جز آرای کمیسیون ماده 100 اختیاری برای پلمپ ندارد.
وی گفت: در بحث پاساژ علاء الدین سه سال است آقای قالیباف یک تنه احکام را گرفته و شورای تامین رفته است اما هنوز این پاساژ پلمپ نشده است.
مشاور شهرداری تهران افزود: 105 مجتمع دیگر در تهران همین وضع را دارند و در 40 درصد مراکز کارگاهی و تولیدی نکات ایمنی رعایت نمی شود.
ذاکری گفت: بستن اینگونه مراکز از اختیار شهرداری تهران خارج است اما سال گذشته مقرر شد ضابط قضائی شدن را به شهرداری دهند که البته هنوز به تصویب نرسیده است.
وی گفت: براساس ماده 85 تا 105 قانون کار ، وزارت کار مکلف به بازرسی است که اگر نکات ایمنی کارگاه تولیدی رعایت نشود این وزارتخانه می تواند تقاضای پلمپ کند.
در ادامه این نشست خبری رئیس پلیس آگاهی تهران هم اقدامات پلیس را از لحظه وقوع حادثه تشریح کرد و گفت: در بحث تامین امنیت شهروندان و مقابله با سارقان احتمالی کارهای مختلفی انجام شده است .
سردار سرتیپ عباسعلی محمدیان افزود: گنجینه ای برای گاوصندوق های تغییرشکل یافته در پلیس آگاهی تشکیل داده ایم و برخی اوراق و مدارک و اسناد نیز از داخل گاوصندوق ها بیرون ریخته شده بود که همه آنها جداگانه فهرست برداری شده است.
وی گفت: برخی ها به آگاهی تهران مراجعه و اعلام مفقودی وابستگانشان را کردند که تعدادی از این افراد خوشبختانه در همان روزهای اول مشخص شد که در زیر آوار نبوده اند.