در کنفرانس خبری مشترک با همتای مجارستانی درباره دولت ترامپ گفت: امروز روز اول کاری دولت جدید آمریکاست بنابر این باید منتظر بمانیم تا اولویتهای این دولت را ببینیم و در عین حال باید صبر داشته باشیم تا همه وزاری آن تعیین شوند.
هم اکنون مناصب مهم و مربوط به سیاستخارجه آمریکا خالی هستند و هنوز سنا نامزدهای آنها را تایید نکرده است.
ترامپ دیدگاههای مشترکی در سیاستخارجی با پوتین دارد
او معتقد است که حکومت باید به نفع مردم حرکت کند و سیاستخارجی نباید بر اساس دخالت در امور داخلی دیگر کشورها پایهریزی شود. زمانی که آمریکا و روسیه مشترکاتی را بیابند به همکاری روی خواهند آورد.
اولویت اساسی در سیاست خارجی، مبارزه با داعش است. باید این گروه به طور کامل نابود شود. در این مورد منفعت روسیه و آمریکا و بسیاری از کشورها همین است. ما در این مورد با ترامپ مشابه هستیم.
حدود یک سال و نیم قبل بود که ولادیمیر پوتین پیشنهاد تشکیل جبهه مشترک مبارزه با تروریسم را ارائه داد. ما همچنان این پیشنهاد را در دست داریم و حاضر به همکاری با آمریکا در این زمینه هستیم. می دانیم که دولت باراک اوباما در روزهای آخر تلاش کرد روابط میان واشنگتن و مسکو را پیچیده کند. رسانههایی هم بودند که به این مسئله دامن میزدند. اما ما آماده عادی سازی روابطمان با آمریکا هستیم.
لاوروف در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات آستانه گفت: ما از ابتدا اعلام کردیم که رویکرد ما در آستانه این است که میان دولت سوریه و مخالفان مسلح مذاکرات مستقیم برگزار کنیم. این گروهها، گروههایی هستند که تاکنون در مذاکرهای شرکت نداشتهاند زیرا مذاکرات سابق شامل گروههای مخالف سیاسی میشد که بیشتر آنها افراد و گروههای خارج از سوریه بودند. در سوریه افرادی هستند که با اسلحه در برابر دولت ایستادهاند. ما همراه با ترکیه و با حمایت ایران این مذاکرات را برگزار کردیم. خوشحال هستیم که به رغم کارشکنیها و مشکلات، این مذاکرات آغاز شد.
این مذاکرات با گفتگوی مستقیم دولت و مخالفان مسلح و با حضور تضمینکنندگان که همان روسیه، ایران و ترکیه هستند و نماینده سازمان ملل و سفیر آمریکا پیگیری میشود. تلاشهایی صورت گرفت تا هیئت مخالفان سیاسی خارجنشین جایگزین هیئت کنونی شود. ما نمیخواهیم مخالفان سیاسی را کنار بگذاریم اما در تلاشیم به توافقاتی دست یابیم که گروههای مسلح را شامل شود. مراحل بعدی مذاکرات در ژنو بر مذاکرات دولت با همه گروههای مخالف از جمله گروه ریاض و قاهره متمرکز خواهد بود. هیئت گروههای مسلح هم به این مذاکرات اضافه خواهد شد که این مسئله با قطعنامههای سازمان ملل مطابقت دارد زیرا سازمان ملل مذاکرات جامع و فراگیر را خواستار است. دیمیستورا به عنوان هماهنگ کننده مذاکرات عمل خواهد کرد و هیئت ایرانی در این مذاکرات به برقراری ارتباط با هیئت سوری کمک خواهند کرد و نمایندگان ترکیه به برقراری ارتباط با گروههای مسلح کمک میکنند. بار دیگر از قزاقستان که پیشنهاد ایران و ترکیه برای میزبانی مذاکرات را پذیرفت تشکر میکنم.
دولت اوباما در امور داخلی مجارستان دخالت می کرد
در ادامه این کنفرانس خبری پیتر سزیجارتو وزیر خارجه مجارستان در پاسخ به سوالی درباره دولت ترامپ گفت: دونالد ترامپ میخواهد از « صدور دموکراسی با زور» دست بکشد که این، خبر خوبی است. در سالهای گذشته که وزیر خارجه مجارستان بودم شاهد دخالتهای زیاد آمریکا در امور داخلی کشورم بودم. آنها پیامهای زیادی برای ما ارسال میکردند. اگر این وضعیت پایان یابد خبر خوبی برای ما و همه جهان خواهد بود. اینکه رئیس جمهوری جدید نمیخواهد روش صدور دموکراسی را پیگیری کند خیلی خوب است.
وی گفت مجارستان از کشورهایی است که در چارچوب ائتلاف (بین المللی مبارزه با داعش) به عراق نیرو اعزام کرده است. اینکه رئیس جمهوری آمریکا مبارزه با تروریسم را در اولویت قرار داده است هم مسئله مثبتی است. نکته مثبت دیگر آن که روابط روسیه و آمریکا بهبود خواهد یافت و اگر چنین شود روابط اروپا با روسیه هم بهبود خواهد یافت که این مسئله برای ما بسیار اهمیت دارد. ما از گفتههای ترامپ استقبال می کنیم.