مسلمان ستیزی در قوانین ضد تروریستی اروپا
اتحادیه اروپا در سلسله قوانین ضد تروریسم جدید، حقوق مسلمانان و پناهجویان را هدف قرار داده است.
دولتهای اروپایی در پی حملههای تروریستی اخیر از پاریس تا برلین، تدابیر امنیتی سختگیرانهای را وضع کردند. بسیاری از این تدابیر با تبعیض دینی و ملیتی همراه بوده؛ به طوری که حتی نگرانی سازمانهای بین المللی را برانگیخته است.
به عنوان مثال، سازمان عفو بین الملل ضمن ابراز نگرانی در مورد اقدامات ضدتروریستی در فرانسه، انگلیس، لهستان و بلژک اعلام کرد سخت کردن دائمی قوانین و اقدامات ضدتروریستی، آزادی و حقوق بشر را در سراسر اتحادیه اروپا تهدید می کند.
سازمان عفو بینالملل، در گزارشی با عنوان « اقدامات نامتناسب: سیاست های امنیتی خطرناک در کشورهای عضو اتحادیه اروپا» اعلام کرد: سلسله قوانین جدید ضد تروریسم که در اروپا وضع و به اجرا گذاشته شده است برای مسلمانان تبعیض آمیز بوده و منجر به گسترش ترس و ایجاد حس عدم تعلق آنها به جامعه در میان آنها می شود.
البته سازمان عفو بینالملل به این مطلب اشاره نکرد که بی عدالتی و تبعیض مهمترین زمینه رشد و گسترش تروریسم در جهان است.
جان دالوسین (John Dalhuisen) مدیر امور اروپایی عفو بین الملل گفت: «دولت های کشورهای عضو اتحادیه اروپا با استفاده از این تدابیر ضد تروریستی اقتدار خود را تقویت می کنند و به برخی گروههای جامعه تبعیض اعمال می کنند و حقوق بشر را به بهانه دفاع از آنها نقض می کنند. این خطر وجود دارد که ما جامعه ای بسازیم که در آن آزادی استثناست و ترس در آن حاکم است.»
«جولیا هال» کارشناس سازمان عفو بین الملل نیز در بروکسل با انتقاد از قوانین ضد تروریسم اتحادیه اروپا گفت این قوانین با هدف قرار دادن مسلمانان و آوارگان مقیم کشورهای اروپایی باعث گسترش ترس و احساس بیگانگی و تنفر در آنها میشود. وی هشدار داد در طول دو سال گذشته، چهارده کشور اروپایی از جمله فرانسه، آلمان و بلژیک که بیشترین موج حملات تروریستی را تجربه کردند، تدابیر شدید امنیتی اتخاذ کرده اند و اقداماتی مانند جستجو و بازداشتِ مسلمانان و مهاجران در این حجم گسترده، می تواند اثر سوء بر جوامع اروپایی داشته باشد.
این کارشناس افزود: برخی دولت ها تاکنون این تدابیر را اتخاذ کرده اند و سایر دولت ها نیز قصد دارند در آینده به چنین اقداماتی روی آورند. در هر یک از این تدابیر، عنصری تبعیض آمیز دیده می شود. این تبعیض نیز بیش از همه در قبال مسلمانان، افرادی که مسلمان به نظر می رسند، افراد خارجی، مهاجران و پناهندگان است. بنابراین آنچه اکنون در اروپا شاهد هستیم بیش از اینکه بحث و گفتگو باشد، دیدگاه (اسلام ستیز) است.
حوادث و اتفاقات دو سال اخیر در اروپا توسط گروه هایی تروریستی بوده که از ابتدا به دست خود غرب و آمریکا به وجود آمده است، اقدام های آمریکا و کشورهای غربی متحد واشنگتن در سال های دهه 80 میلادی منجر به ایجاد سازمان تروریستی القاعده در افغانستان شد و سال 2003 نیز اشغال عراق سبب ایجاد داعش کرد پیدایش گروه تروریستی خطرناکی همچون جبهه النصره با ایدئولوژی افراط گرایانه خطرناک هم پیامد مداخله های سازمان های اطلاعاتی غربی و آمریکایی در سوریه است.
از سوی دیگر تا به حال حدود 3 هزار اروپایی از جمله 700 فرانسوی به گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه پیوستهاند. "لویک گارنیه" رئیس یگان هماهنگی مبارزه با تروریست در فرانسه به روزنامه فیگارو گفت: بر اساس گزارش ها، تعداد فرانسویها و یا اتباع فرانسوی عضو داعش حدود 700 نفر هستند که حدود 232 نفر آنان کشته شدهاند. وی تأکید کرد که در سال 2015 نزدیک به 30 هزار خارجی به داعش پیوستند، که این رقم اکنون به 12 هزار نفر کاهش یافته است که از بین آنها 3 هزار نفر اروپایی هستند.
با این اوصاف می توان گفت که گروه های تروریستی نتیجه سیاست های خصمانه و تبغیض آمیز کشورهای غربی و آمریکا برای تامین منافع خود بوده؛ که امروزه نیز از آن به عنوان ابزاری برای اسلام ستیزی در اروپا استفاده می شود تا به این بهانه به نقض حقوق مسلمانان و آوارگان در اروپا بپردازد.
شایان ذکر است، این حملات که عمدتاً گروه تروریستی داعش مسئولیت آنها را برعهده گرفته است به تنشها بر سر موضوع پناهجویان دامن زد و ضمن افزایش محبوبیت احزاب راستگرا موجب شده امنیت به عنوان موضوع کلیدی انتخابات آتی فرانسه، هلند و آلمان بدل شود.
-------------------
تحلیل و بررسی/ مسلم ملکی