وی گفت: حکم متهم امنیتی دیگر عبد صالح نیز با 5 سال حبس قطعی شده است.
سخنگوی دستگاه قضا وضعیت سه پرونده بدهکاران بانک ملت را تشریح کرد.
حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای در ادامه صد و هفتمین نشست خبری با اشاره به پرونده بانک ملت افزود: تحقیقات مقدماتی پرونده بانک ملت تقریبا در مراحل نهایی است و اگر میگویم تقریبا به دلیل اختلاف نظرهای بازپرس است که در نهایت این اختلاف نظر منتفی شود و مشکلی پیش نیاید این پرونده به دادگاه میرود.
وی درباره بازداشتیهای پرونده بانک ملت گفت: 4 نفر در این پرونده از جمله مدیرعامل سابق آن بازداشت شده اند.
بازداشت 19 نفر در پرونده تخلفات ارزی
سخنگوی قوه قضائیه از بازداشت 19 نفر در پرونده تخلفات ارزی خبر داد.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای درباره آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده متهمان تخلفات ارزی افزود: در این پرونده ما شاهد نوسانات ارزی بودیم که در نهایت 19 نفر بازداشت اما 10 نفر با قرار وثیقه آزاد شدند.
وی تصریح کرد: 9 نفر در این پرونده هنوز بازداشت هستند.
ثبت 231 شکایت در پرونده حادثه منا
سخنگوی دستگاه قضا از ثبت 231 شکایت درباره فاجعه منا خبر داد.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای درباره آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده شاکیان فاجعه منا افزود: در این پرونده 231 خانواده که عزیزانشان فوت کرده بودند شکایت کردند.
وی تصریح کرد: 11 نفر نیز که در این حادثه دچار مصدومیت شده بودند در این پرونده شکایتهای خود را ارائه دادند.
معاملات غیرمنقول غیررسمی مشکلاتی برای مردم ایجاد کرده است
سخنگوی قوه قضائیه گفت: معاملات غیر منقول غیر رسمی مشکلات زیادی برای مردم و همچنین قوه قضائیه ایجاد کرده است.
حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه ای در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بر اساس سخنان اخیر رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور دراین باره که 50 درصد پرونده های حقوقی ناشی از معاملات عادی است چه راهکاری برای کاهش این پرونده ها دارید؟ افزود: درباره عدد این درصد اطلاع دقیق ندارم اما به طور قطع پرونده های زیادی به سبب اینکه برخی معاملات غیر منقول به طور رسمی ثبت نمی شود ، وجود دارد.
وی گفت: قوه قضائیه و سازمان ثبت دنبال این بودند که همه معاملات غیر منقول به طور رسمی انجام شود و اگر انجام نشد، اسناد غیررسمی لااقل در محاکم و در دستگاه های دولتی به رسمیت شناخته نشود.
اژه ای افزود: اصل این قضیه شبهه خلاف شرع دارد چون اگر افراد ملکی را خرید و فروش کنند و سند رسمی نداشته باشند نمی توانیم بگوییم که معامله ای رخ نداده است و نمی شود گفت این معامله باطل است.
سخنگوی قوه قضائیه گفت: فعلاً قانون اجازه داده است که افراد با اسناد عادی همچون وکالتنامه و قولنامه معامله کنند اما بسیاری از جعل ها و کلاهبرداری ها از این طریق صورت می گیرد.
اژه ای افزود: اگر در این خصوص قانون اصلاح شود شاید برخی مشکلات برطرف شود.
خبرنگاری در ادامه از محسنی اژه ای پرسید: بازرسی کارگاه های ناایمن شهری در حوزه بازرسی به وزارت کار سپرده شده است و شهرداری، سازمانی همکار است؛ آیا در بحث ساختمان پلاسکو با توجه به کارگاهی بودن فضا، مسئولیت پلمپ به عهده وزارت کار بوده است؟
وی گفت: تا این موضوع به طور کامل بررسی نشود نمی توان پاسخ داد.
قوه قضائیه در بحث پیشگیری از تخلفات انتخاباتی همیشه ستاد تشکیل می دهد
سخنگوی قوه قضائیه گفت: این قوه در آستانه هر انتخاباتی ستادی برای پیشگیری از وقوع جرم به ریاست دادستان کل کشور تشکیل می دهد.
حجت الاسلام و المسلمین غلامحسین محسنی اژه ای در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به آغاز فعالیت ستاد انتخابات استان تهران و برخی استان ها چه برنامه ای برای نظارت بر عملکرد این ستادها دارید؟ افزود: قوه قضائیه وظیفه نظارت ندارد و نظارت با شورای نگهبان است.
وی گفت: فقط قوه قضائیه براساس پیشگیری از وقوع جرم ستادی را با عضویت برخی دستگاه ها زیر نظر دادستان کل کشور تشکیل می دهد تا برخی تخلفات انتخاباتی از جمله تبلیغات زودهنگام را رصد کند.
اژه ای افزود: جلسات این ستاد هر چه به انتخابات نزدیکتر شویم با فاصله کمتری برگزار می شود.
شورای تامین اجازه تخریب طبقه غیرمجاز پاساژ علاءالدین را نداد
سخنگوی قوه قضاییه گفت: پاساژ علاء الدین یک طبقه غیراستاندارد دارد اما شورای تأمین و فرماندار اجازه تخریب ندادند.
حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای افزود: یکی از طبقات پاساژ علاءالدین را که غیراستاندارد و برخلاف مقررات بود میخواستند تخریب کنند اما شورای تأمین تهران تشکیل شد و فرماندار رسما اعلام کرد که این کار انجام نشود.
وی درپاسخ به این سوال که آیا در حادثه ساختمان پلاسکو و آیا اینکه کسی در این خصوص دستگیر شده است یا خیر گفت: از یک سو این حادثه دلخراش است به ویژه آتشنشانان جان برکف و شهروندان غیرآتش نشانی که در این حادثه جان باختند.
محسنی اژه ای ادامه داد: این حادثه باید از چند وجه پیگیری شود اول این که آیا ساختمانهای با قدمت پلاسکو بازهم در تهران وجود دارد یا خیر؟ اگر وجود دارد چه تعداد است؟ و چه اقداماتی باید کرد تا قضیه پلاسکو در آینده تکرار نشود. قطعا استانداری، شهرداری، مالک یا مالکین باید این موارد را بررسی کنند.
سخنگوی قوه قضاییه افزود: فرض کنید که 100 ساختمان مشابه پلاسکو وجود داشته باشد آیا میشود همه آنها را پلمپ کرد یا باید رفع خطر کرد؟ ، این مسئلهای است که باید مورد بررسی قرار گیرد.
محسنی اژهای تصریح کرد: طبق بند 14 ماده 55 قانون، شهرداری موظف است در برخی ساختمانها رفع خطر کند. اما رفع خطر به چه معناست؟ اگر رفع خطر منجر به پلمپ شود چه کاری باید کرد؟ اگر یک ماه پیش شهرداری میخواست این ساختمان را پلمپ کند و حدود سه هزار کارگر آن را به خانه هایشان بفرستد آیا موضوع امکانپذیر بود؟.
وی گفت: اگر فرض کنید شهرداری که موظف به رفع خطر است به مالک تذکر بدهد، کفایت میکند، یا خودش باید رفع خطر کند؟ آیا شهرداری برای رفع خطر از همه این ساختمانها امکان، بودجه و اختیار لازم را دارد؟
معاون اول قوه قضاییه ادامه داد: چند وقت پیش یک طبقه از پاساژ علاءالدین که غیراستاندارد و برخلاف مقررات بود میخواستند تخریب کنند اما شورای تأمین تهران تشکیل شد و فرماندار رسما اعلام کرد که این کار انجام نشود.
محسنی اژهای تاکید کرد: قطعا اگر همه دست به دست هم بدهند تا این مسائل در آینده تکرار نشود و بخشهای مختلف کار را به گردن دیگری نیاندازند طبیعی است که کار بهتر پیش میرود و قطعا یک دستگاه نمیتواند بار همه مسائل را به تنهایی به دوش بکشد.
به گفته اژهای فعلا درخصوص این موضوع کسی بازداشت نشده است و دادستان تهران از روز نخست دو تن از معاونان خود را در محل مستقر کرده است تا پشتیبانی های حقوقی و قضایی لازم را انجام دهند.
سخنگوی قوه قضاییه گفت: همانطور که روز گذشته دادستان کل کشور نیز اعلام کرد مقرر شده دادسرای تهران یک شعبه و حتی بیشتر برای مسائل حقوقی ساختمان پلاسکو اختصاص دهد و اگر تقصیر کسی در ارتباط با این موضوع ثابت شد حتما دادسرا ورود پیدا میکند.
کمبود قاضی و بودجه و مشکلات مربوط به کارشناسی از دلایل مهم اطاله دادرسی
سخنگوی قوه قضائیه گفت: درخصوص اطاله دادرسی ، حق را به مردم می دهیم اما کمبود بودجه و تعداد قاضی و برخی مشکلات مربوط به کارشناسی ها از دلایل عمده اطاله دادرسی است.
حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه ای در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا در رسیدگی به پرونده مهم آقای احمدی نژاد درباره تخلف 12 هزار میلیارد تخلف مالی وی شاهد اطاله دادرسی هستیم افزود: من اصل اطاله دادرسی را قبول دارم اما سوال شما جزو مصادیق اطاله دادرسی نیست و مربوط به دیوان محاسبات می شود.
وی با اشاره به کمبود قاضی و کارمند در قوه قضائیه گفت: با اصرارهای مکرر ما ، در نهایت مجلس موافقت کرد سالانه 800 قاضی و همچنین در مدت 5 سال برنامه ششم 3 هزار و 200 کارمند جذب کنیم و حجم کار فعلی قوه قضائیه با تعداد قاضی و کارمند تناسب ندارد.
سخنگوی قوه قضائیه افزود: مشکل دیگر این قوه کمبود بودجه است و مأموریت هایی که به عهده قوه قضائیه گذاشته شده است با بودجه آن تطبیق نمی کند.
اژه ای گفت: یکی دیگر از علل اطاله دادرسی مربوط به کارشناسی هایی است که در برخی پرونده ها نیاز می شود و گاهی اوقات اختلاف نظرهای شدید میان کارشناسان پرونده را طولانی می کند.
وی افزود: در بحث اثبات جرم نیازمند شاهد عادل هستیم و در خیلی از پرونده ها مانند مسائل خانوادگی شاهد عادل نداریم و یکی دیگر از راه های اثبات جرم ، اقرار است که خیلی از متهمان اقرار نمی کنند و همین ها هم می تواند باعث اطاله دادرسی شود.
سخنگوی قوه قضائیه گفت: در بحث علم قاضی هم گاهی اوقات قاضی با تحقیقات و بازجویی اش نظری می دهد که خیلی مواقع علمی که دادگاه بدوی احراز کرده است برای دادگاه تجدید نظر احراز نمی شود.
اژه ای افزود: بنای رفع مسئولیت از خودمان را نداریم اما مشکلات قوه قضائیه را هم نباید نادیده گرفت و مثلاً در پرونده 160 جلدی ریخته گران با وجود 45 متهم ، کار رسیدگی طبیعی است که طولانی شود.
وی گفت: پرونده بابک زنجانی هم که قرار مجرمیت آن بیش از هزار صفحه بود و پرونده با وانت جابجا می شد طبیعی بود که رسیدگی به آن زمان ببرد.
تخلفی به این گستردگی در بانک سرمایه و صندوق فرهنگیان ندیده ام
سخنگوی قوه قضائیه گفت: این مقدار تخلف را یکجا در یک بانک به نام بانک سرمایه و در یک صندوق به نام صندوق ذخیره فرهنگیان ندیده بودم.
حجت الاسلام و المسلمین غلامحسین محسنی اژه ای افزود: تخلفات بسیار گسترده ای در این دو مورد صورت گرفته است و جا دارد دولت و بانک مرکزی آسیب شناسی جدی کنند چرا که تعیین مدیرعامل صندوق براساس مقررات نبوده و براساس نفوذ و حمایت ها بوده است.
وی گفت: همین که سرپرست یک صندوق در مدت 10 سال، 13 بار جابجا می شود طبیعی است که این مشکلات بوجود بیاید.
سخنگوی قوه قضائیه افزود: در بانک سرمایه هم بالاتر از سقف مجاز تسهیلاتی داده اند و برخی از این تسهیلات گیرندگان جزو کسانی بودند که بدهی های کلان بانکی به برخی بانک ها داشته اند.
اژه ای در ادامه به حکم قطعی نازنین زاغری به 5 سال حبس ، فرهاد عبدصالح به 5 سال حبس و فواد صادقی و علی غزالی به قطعیت محکومیت حبس اشاره کرد و گفت: اتهام این 4 نفر مربوط به مسائل مالی بوده است.
پرونده 5 قاضی ، تعدادی کارمند و 3 وکیل در حال بررسی است
سخنگوی قوه قضائیه از رسیدگی به پرونده 5 قاضی، تعدادی کارمند قوه قضائیه و 3 وکیل به دلیل تخلفات مالی خبر داد.
حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه ای افزود: در راستای برخورد با فساد در سیستم دستگاه قضا اکنون 5 نفر قاضی در دو هفته اخیر تحت تعقیب قرار گرفته اند که 4 نفر بازداشت هستند.
وی گفت: چند کارمند متخلف و 3 وکیل هم که با برخی عوامل قضایی همدستی می کردند پرونده تشکیل شده است.
سخنگوی قوه قضائیه افزود: تاکید فراوان کرده ایم که هیچ تخفیفی در مجازات این افراد صورت نگیرد.
اژه ای درباره پرونده جنایت سال گذشته آل سعود در بحث منا هم گفت: 220 خانواده جانباختگان و 11 نفر از مصدومان این فاجعه شکایت کرده اند که پرونده در حال پیگیری است.
وی افزود: البته این غیر از پیگیری هایی است که وزارت امور خارجه و دادستانی کل کشور باید انجام دهد.
اختصاص یک یا چند شعبه در دادستانی تهران برای حادثه پلاسکو
سخنگوی قوه قضائیه گفت: مقرر شده است دادسرای تهران یک یا چند شعبه به بررسی موضوع حادثه پلاسکو اختصاص دهد.
حجت الاسلام و المسلمین اژه ای افزود: در مورد حادثه ساختمان پلاسکو هرکسی قصور یا تقصیر داشته باشد دادسرا ورود می کند؛ البته پرونده تشکیل شده برای پلاسکو در دو بخش قبل از اتفاق و زمان پس از این حادثه است که اولویت ما با مسئله دوم است.
معاون اول قوه قضائیه گفت: تحقیقات در این مورد انجام شده است و حتی در ارتباط با گذشته هرجا که نیاز باشد از افراد مربوطه سئوال پرسیده می شود و استعلام می گیریم .
وی با اشاره به اینکه درباره حادثه پلاسکو، هنوز کسی دستگیر نشده است افزود: یکی از جنبه های بررسی این حادثه این است که آیا ساختمان های مشابه دیگری را با این قدمت و با تجهیزات ایمنی مشابه داریم یا خیر و اگر داریم تعداد آنها چقدر است و برای جلوگیری از تکرار چنین حوادثی استانداری، شهرداری و مالکان این ساختمان ها چه اقداماتی باید انجام دهند.
اژه ای ادامه داد: فرض کنیم تعداد دیگری از ساختمان های مشابه ساختمان پلاسکو وجود داشته باشد. آیا می شود همه آنها را پلمب کرد؟ آیا راه منطقی به جای پلمب، رفع خطر از اینگونه ساختمان ها نیست؟ براساس شنیده ها 3 هزار نفر در ساختمان پلاسکو کار می کردند؛ حال باید توجه کرد که آیا می شود به 3 هزار نفر از کارکنان یک ساختمان گفت که دیگر کار نکنید؟ آیا چنین امری امکانپذیر است؟ طبق بند 14 ماده 55 قانون شهرداری، شهرداری موظف به رفع خطر از ساختمان هاست.
وی گفت: آیا صرفا اخطار شهرداری کفایت می کند؟ آیا شهرداری برای همه این ساختمان ها امکانات و بودجه کافی را دارد؟
معاون اول دستگاه قضا، در مقام مقایسه در مورد امکان رسیدگی به موارد مشابه ساختمان پلاسکو، به پاساژ علاءالدین اشاره کرد و گفت: مدتی قبل بود که گفته شد یکی از طبقات پاساژ علاءالدین ایمنی کافی ندارد. رای تخریب هم صادر شد؛ اما شورای تامین تشکیل شد و در آن شورا فرماندار رسما اعلام کرد که تخریب طبقه مورد نظر علاء الدین صورت نگیرد.
وی گفت: درست است که شهرداری در مورد ساختمان های مشابه باید رفع خطر کند؛ اما باید مالکین،صاحبان سرقفلی ها و دیگر دستگاه های مرتبط هم همکاری کنند و همگی دست به دست هم دهند تا حوادث این چنینی در آینده تکرار نشود.
محسنی اژه ای ادامه داد: تاکنون کسی بازداشت نشده و قوه قضاییه و فرمانداری و استانداری همه تلاش خود را می کنند تا بتوانند جانباختگان را نجات دهند.
معاون اول دستگاه قضا تصریح کرد: دادستانی هم از همان نخستین روز حادثه به صحنه آمده و امور قضایی مرتبط با آن اکنون درحال بررسی است؛ اما آنچه که اولویت دارد، اقدامات مربوط به شناسایی جانباختگان، جبران اموال از دست رفته کسبه و کمک به بیکار شدگان این حادثه است.
آغازصد و هفتمین نشست خبری سخنگوی قوه قضائیه
صد و هفتمین نشست خبری سخنگوی قوه قضائیه با حضور اصحاب رسانه آغاز شد.
در این نشست خبری که با حضور نمایندگان رسانه های داخلی در محل دفتر سخنگوی قوه قضائیه برگزار می شود حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای معاون اول و سخنگوی قوه قضائیه به سوالات خبرنگاران در زمینه موضوعات قضایی پاسخ خواهد داد.