یک گام پیشتر از پزشکان؛
اختراع جلیقه هوشمند برای تشخیص بیماری ذات الریه
سالانه 900 هزار کودک زیر پنج سال در جنوب آسیا و منطقه زیر صحرای آفریقا جان خود را از دست می دهند که بیشتر آنها ناشی از ابتلا به بیماری ذات الریه است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، گروهی از مهندسان اوگاندایی جلیقه هوشمندی را اختراع کرده اند که می تواند ابتلا به بیماری ذات الریه را خیلی سریعتر از پزشکان تشخیص دهد. این اختراع به مبارزه با این بیماری که جان بسیاری از کودکان را در این کشور می گیرد، کمک زیادی می کند.
طرح ساخت این جلیقه از اولیویا کوبورنوگو 26 ساله بود که مادر بزرگش به این بیماری مبتلا شد و از این بیمارستان به آن بیمارستان منتقل می شد و پیش از تشخیص ذات الریه جان خود را از دست داد.
این مهندس جوان گفت:« برای نجات او خیلی دیر شده بود. پیگیری علائم حیاتی او و چگونگی پیشرفت بیماریش خیلی دشوار بود. به همین خاطر فکر کردم راهی پیدا کنم تا کل این فرایند و پیشرفت این بیماری به صورت خودکار مشخص شود.»
وی طرح خود را به دوستش برایان توریاباگی 24 ساله که مانند او دانش آموخته مدرسه مهندسی مخابرات بود، ارائه کرد. این دو نفر به همراه تیمی از پزشکان این وسیله را به نام « ماما-اوپ » (Mama-Ope به معنای امید مادر) اختراع کردند که برای کودکان مورد استفاده قرار می گیرد. این وسیله متشکل از یک جلیقه هوشمند زیست پزشکی (بیومدیکال) و یک برنامه نرم افزار تلفن های همراه است که می تواند بیماری را تشخیص دهد.
استفاده از « ماما-اوپ » خیلی ساده است، فقط کافی است که آن را بر تن کودک کرد. گیرنده های این وسیله برخی پارامترها از قبیل صدای شش ها، دمای بدن یا ریتم تنفس او را اندازه می گیرد.
برایان توریاباگی گفت: « این اطلاعات به نرم افزار تلفن همراه ارسال می شود و با داده های یک فرد عادی مقایسه می شود تا شدت بیماری برآورد شود.»
ذات الریه (پنومونی) یک بیماری تنفسی است که سالانه جان حدود 24 هزار کودک زیر پنج سال را در اوگاندا می گیرد. بنا بر اعلام صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) بیشتر این کودکان پیش از ذات الریه به مالاریا مبتلا هستند.
نبود زیرساخت ها و آزمایشگاههایی برای انجام آزمایش های لازم در جوامع فقیر موجب می شود که پرسنل درمانی فقط با یک بررسی بالینی ساده این بیماری را تشخیص دهند.
به گفته مخترعان این جلیقه هوشمند که در حال حاضر تنها یک نمونه از آن تولید شده است، می تواند بیماری ذات الریه را سه برابر سریعتر از یک پزشک تشخیص دهد، ضمن آنکه خطر اشتباه انسانی را کاهش می دهد.
به طور سنتی، پزشکان برای شنیدن صدای غیرعادی ریه ها از یک گوشی طبی استفاده می کنند. اما اگر این پزشکان مالاریا یا سل را که می تواند مانند ذات الریه موجب دیسترس تنفسی شود تشخیص دهند، تشخیص اشتباه آنان می تواند به مرگ بیمار بینجامد.
اولیویا گفت: « تلاش ما این است که این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود یعنی قبل از آنکه جدی شود. همچنین سعی می کنیم مشکل کمبود کارکنان پزشکی در بیمارستان ها را حل کنیم، زیرا در حال حاضر نسبت دکتر به بیمار در این کشور یک به 24 هزار نفر است.»
برایان گفت این وسیله به زودی تولید انبوه و به بیمارستان های مهم و به تدریج در بیمارستان های مناطق دورافتاده کشور عرضه خواهد شد.
بنا بر اعلام یونیسف، سالانه 900 هزار کودک زیر پنج سال در جنوب آسیا و منطقه زیر صحرای آفریقا جان خود را از دست می دهند که بیشتر آنها ناشی از ابتلا به بیماری ذات الریه است. اسهال، مالاریا، مننژیت یا ایدز از دیگر عوامل مرگ و میر کودکان در این مناطق است.