آیا ترامپ واقعا ریشه تروریسم تکفیری را خواهد خشکاند؟!
رئیس جمهور آمریکا در نخستین سخنرانی خود پس از مراسم سوگند، بر مبارزه با داعش و ریشه کنی اسلام تندرو تاکید کرد.
به گزارش سی ان ان، دونالد ترامپ در نخستین دیدار رسمی پس از ادای سوگند در مقام ریاست جمهوری از آژانس اطلاعات مرکزی امریکا(سیا) گفت: « آمریکا درگیر جنگ هایی بسیار طولانی شده اما از همه توانایی خود در این جنگ ها بهره نگرفته است. ما هیچ گزینه دیگری بجز خلاص شدن از شر داعش پیش رو نداریم. باید تروریسم اسلامی تندرو را ریشه کن کنیم. این پدیده ای شوم است و باید از روی زمین پاک شود.
در سخنان ترامپ به دو واژه کلیدی اشاره شده است یکی داعش به عنوان نماد گروههای تروریستی و دیگری اسلام افراطی به عنوان نهاد وسرچشمه چنین گروههایی که اگر ریشه آن خشکانده نشود از شر پدیده هایی چون داعش خلاص شدن میسر نخواهد شد.
قطعا پدیده ای که از سوی ترامپ به عنوان اسلام افراطی مطرح شده به عنوان یک نهادی که چیزی جز گروههای تروریستی از آن صادر نمی شود با اسلام راستین همخوانی ندارد و نشانه های افراط گرایی، افکار عمومی را به این واقعیت رهنمون خواهد کرد که ریشه آن نه در اسلام راستین بلکه در فرقه ای ساخته دست بشر به عنوان وهابیت است که بر اساس تعالیم آن غیر خودی را کافر و خون و مال وناموسش را مباح می داند. فرقه ای که از زمینه های فکری آن از چند صد سال پیش در عربستان رشد ونمو پیدا و اکنون نقش موازی با حاکمیت سعودی ها در این کشور پیدا کرده است.
در این نوشتار جای آن نیست که به مبانی فکری این فرقه پرداخته شود اما در پدیده جدید گروههای تروریستی دو نکته مشترک وجود دارد نخست پیروی از تفکر تکفیری، وهابی که به پدید آمدن گروههای تروریستی با عنوان هایی چون القاعده، داعش، النصره، جندالشام، لشکر جنگوی، سپاه صحابه، بوکوحرام و دهها وصدها گروه دیگری از غرب تاشرق کره زمین شده است دوم اینکه همه این گروهها از مدارس دینی یا موسسات خیریه و مساجدی نشو و نما کرده اند که عربستان موسس آنها بوده است.
اینکه دونالد ترامپ می گو.ید باید از شر داعش خلاص شد حرف درستی است اما این حرف اگر عملی شود زمانی نتیجه بخش خواهد بود که نهاد چنین تفکراتی نابود شود و امروزه به ویژه پس از حوادث 11 سپتامبر برای جهانیان روشن شده است که ریشه چنین تفکراتی در تعالیم فرقه وهابیت و هزینه های صدها میلیاردی سعودی ها برای گسترش تعالیم این فرقه در سراسر جهان از طریق ایجاد شبکه های مدارس دینی و بنیادهای خیریه و مساجد دینی است و تا ریشه کن نشدن این نهاد در گیر شدن با معلول هایی چون داعش و القاعده و... به خشک شدن ریشه ترویسم تکفیری منجر نخواهد شد.
بر اساس گزارش ها، امروزه در مدارس دینی که عربستان در دیگر کشورها از جمله پاکستان تاسیس کرده است کودکان انتحاری پرورش داده می شوند و جالب است بدانید که پدیده انتحاری به یک صنعت تجاری تبدیل شده است بطوریکه این مدارس از یکسو شاگردان خود را با فریب و وعده به بهشت رفتن برای عملیات های انتحاری تربیت می کنند و از سوی دیگر آنها را در ازای دریافت پول برای عملیات انتحاری در خدمت گروههایی قرار می دهند که از طرف عربستان به دنبال ترویج تفکرات تکفیری هستند.
از سویی این مدارس در افراطی شدن کشورهای معتدل هم نقش داشته اند بطوریکه بر اساس گزارش نشریه اتلانتیک ، باراک اوباما رئیس جمهور سابق آمریکا در دیدار با مالکِم ترنبول نخست وزیر استرالیا در پاسخ به این سوال که چرا اندونزی تدریجاً از کشوری میانه رو به کشوری افراطی و تندرو تبدیل شد ، گفت " زیرا عربستان سعودی و چند کشور عرب دیگر حاشیه خلیج فارس اموالی کلان و تعداد زیادی مبلّغ را به اندونزی فرستاده اند. اوباما افزود " عربستان سال 1990 هزینه مدارس ترویج افکار وهابیت را می پرداخت، و دوره هایی نیز برای آموزش تفکرات افراطی که مورد پسند نظام حاکم آل سعود است، برگزار می کرد.
نشریه پولیتیکو نیز چندی پیش نوشته بود ایدههای وهابیگری و سلفیگری که عربستان سعودی مشوق و مروج آن است، دشمن واقعی ما هستند، این نشریه در اشاره به مماشات مقام های امریکایی با عربستان افزوده بود از سال 2001 میلادی که وقایع یازدهم سپتامبر رخ داد، سیاستِ ما برای مقابله با تروریسم آنقدر ناکارآمد بود که گویی سیاستگذارانِ ما یک فیل بزرگ را در یک اتاق کوچک، نمیدیدند و به جای رسیدگی به علل اصلیِ پدیده تروریسم تلاش داشتند معلولهای آن را از بین ببرند.
پس از انفجارهای 22 مارس در بروکسل که به کشته شدن دستکم 31 نفر منجر شد تحقیق از عاملان این انفجارها مشخص کرد که آنان با مدارس و مساجدی که عربستان برای تعلیم اندیشه های تکفیری وهابیت در اروپا احداث کرده است در ارتباط بوده اند
شبکه یورونیوز نیز چند ماه قبل در گزارشی از منطقه مولنبیک در حومه بروکسل اعلام کرد بسیاری از افرادی که در چندسال گذشته در اروپا اقدامات تروریستی اجرا کرده اند برای مدتی ساکن این منطقه بوده اند و با مسجد بزرگی که عربستان در بروکسل ساخته و تامین مالی آن را برعهده دارد و در آن اندیشه های وهابیت و جذب افراد برای پیوستن به داعش تبلیغ می شود در ارتباط بوده اند .
پخش فیلم مستندی در انگلیس نیز از تلاش سعودیها برای ترویج وهابیت در جهان و هزینه بیش از 700 میلیارد دلاری برای این کار پرده برداشت و در بخشی از این فیلم ماتیو لیویت مشاور در مبارزه با تروریسم در وزارت خارجه آمریکا گفت :« سعودی های زیادی در انگلیس وجود دارند که برخی شهروند و برخی دیگر با خانواده حاکم بر عربستان ارتباط دارند و از فعالیتهای گروههای وهابی حمایت مالی می کنند.
بر اساس همین واقعیت هاست که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان چندی پیش طی یادداشتی که در نیویورک تایمز با عنوان "بیایید جهان را از شر وهابیت خلاص کنیم"نوشت: تنش آفرینی های آل سعود در منطقه ناشی از وحشت از فروریختن دیوار ایران هراسی و نگرانی از نمایان شدن تهدید جهانی واقعی یعنی نقش فعال عربستان در پشتیبانی از افراط گرایی خشن است.
ظریف افزود: فراموش نکنیم که عاملین بسیاری از تقریباً تمامی گروههای تروریستی که از نام اسلام سوءاستفاده می کنند ( از القاعده و انشعابات آن در سوریه تا بوکوحرام در نیجریه ) متاثر از این فرقه مرگبار بودهاند.
اقدامات تروریستی، از واقعه دهشتناک 11 سپتامبر گرفته تا تیراندازی در سن برناردینو و دیگر صحنه های توحش افراطی در این فاصله و تقریبا تمامی اعضای گروه های افراطی نظیر القاعده و جبهه النصره، یا از اتباع سعودی هستند و یا توسط عوام فریبانی که به پشتوانه دلارهای نفتی دهه هاست پیام های ضد اسلامی نفرت و فرقه گرایی را ترویج می کنند، شستشوی مغزی گردیده اند.
طی سه دهه گذشته ریاض دهها میلیارد دلار برای صدور وهابیت از طریق هزاران مسجد و مدرسه دینی در سراسر جهان هزینه کرده است، از آسیا تا افریقا و از اروپا تا امریکا این عقیده منحرف ویرانی عظیمی بر جای گذشته است همانگونه که یکی از افراطیون سابق در کوزوو به نیویورک تایمز گفت، «سعودیها با پولهایشان اسلام را در این منطقه (بالکان) کاملا تغییر دادهاند.
حال سوال اینجاست آیا ترامپ به مبارزه با نهاد و ریشه تروریسم تکفیری در عربستان خواهد پرداخت یا در مقابل فرش قرمز سعودی ها و دلارهای نفتی کم خواهد آورد؟
---------------------------------------
بررسی و تحلیل/ رضا محمدمراد