هشدار درباره بالا آمدن سطح آب اقیانوس ها
پژوهش ها نشان می دهد سطح آب اقیانوس ها طی قرون آینده احتمالا بیشتر خواهد شد بر این اساس دانشمندان بار دیگر درباره این پدیده ابراز نگرانی کردند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما نتایج پژوهش های علمی جدید که البته نگران کننده هم هستند نشان می دهد دمای اقیانوس ها در زمان آخرین دوره گرمایش تقریبا مشابه دمایی است که در حال حاضر به ثبت می رسد و سطح آب اقیانوس ها هم در آن زمان شش تا 9 متر بالاتر از الان بوده است.
این پژوهش ها که نتایج آن در نشریه ساینس منتشر شده است نشان می دهد سطح آب اقیانوس ها طی قرون آینده احتمالا بیشتر خواهد شد.
دانشمندان این گونه تصور می کنند که این "دوره میان یخچالی" - که در فاصله زمانی 129 تا 116 هزار سال پیش اتفاق افتاده است - می تواند به عنوان الگو و مرجعی برای بررسی مدل های آب و هوایی و درک بهتر تاثیرات افزایش دمای کره زمین بر میزان بالا آمدن سطح آب اقیانوس ها به کار برده شود.
پژوهش های گذشته نشان می داد که سطح آب اقیانوس ها بالاتر از سطح کنونی بوده اند ولی دانشمندان به تغییرات دمایی کره زمین طی این 13 هزار سال اشاره ای نکرده بودند.
اما تحلیل کلاهک های یخی در 83 نقطه مختلف نشان داد اوایل این دوره زمانی، دمای سطح اقیانوس ها تقریبا مشابه با متوسط دمای اندازه گیری شده طی سال های 1870 تا 1889 یعنی قبل از انقلاب صنعتی بوده است.
کلاهک یخی به پوششی گنبدی شکل یا بشقاب مانند از یخ و برف دائمی گفته می شود که مناطق کوهستانی را میپوشاند بهگونهایکه هیچ قلهای از آن بیرون نیاید؛ این پوشش تحت تأثیر وزن خود در تمام جهتها گسترده میشود و مساحتی کمتر از 50 هزارکیلومتر مربع دارد. اگر مساحت ناحیه یخی بیشتر از 50 هزار کیلومتر مربع باشد یخسار گفته میشود.
پژوهشگران دانشگاه های آمریکایی ایالت اورگون و ویسکانسین و نیز دانشمندان دانشگاه کالج در دوبلین ایرلند جنوبی می گویند چهار هزار سال قبل، دمای سطح آب اقیانوس ها حدود پنج دهم درجه سانتی گراد یعنی دقیقا دمایی که در سال های 1995 تا 2014 به ثبت رسیده است، افزایش یافته بود.
این اطلاعات می تواند به دانشمندان هواشناس در درک اینکه چگونه اقیانوس ها و یخ های قطبی شناور به گرمایش زمین واکنش نشان می دهند، کمک کند.
جرمی هافمن دانشمند هواشناس موزه علوم ویرجینیا می گوید ضرباهنگ آب شدن یخ های قطب شمال و قطب جنوب در آینده هنوز مشخص نیست.
اما بر اساس برآورد گروه کارشناسان بین دولتی تغییرات آب و هوایی (GIEC)، سطح جهانی آب اقیانوس ها تا سال 2050 حدود 13 تا 68 سانتی متر بالاتر خواهد آمد.
در یک پژوهش علمی در سال 2016 هم پیش بینی شد سطح آب دریاها و اقیانوس ها تا 100 سال آینده حدود دو متر بالا می آید و به این ترتیب برخی شهرهای بزرگ همانند نیویورک یا میامی به زیر آب می روند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، آخرین دوره میان یخچالی به سبب تغییر جهت محور چرخش کره زمین ایجاد شد. این مسئله سبب شد دمای کره زمین حدود 2 درجه بالاتر از متوسط دمای کنونی باشد و رشد پوشش گیاهی زیادی را در فضای داخلی مدار قطبی سبب شود.