گرم ترین سال و بی تعهدی قدرت های جهانی به کاهش آلاینده ها ،
نفس زمین گرفت! انسان ها عامل آلودگی
روزنامه انگلیسی گاردین در گزارشی نوشت: دانشمندان سال 2016 را گرم ترین سال ثبت شده اعلام و فعالیت های انسانی را عامل آن معرفی کردند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، در این گزارش آمده است: دو هزار و شانزده، گرم ترین سال ثبت شده در جهان بوده است و این بالاترین دمایی است که طی سه سال پی در پی ثبت می شود. دانشمندان قاطعانه فعالیت های انسانی را که سبب تغییرات آب و هوایی شده است، عامل این پدیده دانستند.
ارقام نهایی مرتبط با سال دو هزار و شانزده که سه موسسه کلیدی -یو کی مت آفیس، ناسا و نوآ در آمریکا- کردند، نشان داد که شانزده سال از هفده سالی -که بالاترین دما در آنها ثبت شده است- مربوط به همین قرن بوده اند.
پیشینه اندازه گیری مستقیم دما به سال هزار و هشتصد و هشتاد باز می گردد، اما تحقیقات علمی نشان می دهد که آخرین باری که جهان این دما را تجربه کرد صد و پانزده هزار سال پیش بود و این که این کره وجود چنین سطح بالایی از دی اکسید کربن را در جو به مدت چهار میلیون سال تجربه نکرده بود.
پدیده ال نینو ناپدید می شود
در سال دو هزار و شانزده، گرمایش جهانی سبب ثبت دماهای بالا در سراسر جهان شد. به گفته دانشمندان، این بدین معناست که تأثیرات تغییرات آب و هوایی بر افراد بسیار سریع تر و شدیدتر از حد پیش بینی ها خواهد بود.
پدیده آب و هوایی ال نینو -که به افزایش دمای هوا و رسیدن آن به سطح «شوکه کننده» در اوایل سال دو هزار و شانزده منجر شد- هم اکنون در حال ناپدید شدن است، اما آلاینده های کربنی مهمترین عامل این موضوع بوده اند و این روند همچنان سبب افزایش دمای هوا می شود.
گاوین اشمیت مدیر موسسه مطالعات فضای گودارد وابسته به ناسا گفت: «ال نینو یک عامل در امسال محسوب می شد، اما سال های دو هزار و پانزده و دو هزار و شانزده، حتی بدون وجود این پدیده، رکوردهایی ثبت شده است.» او گفت حدود نود درصد از علایم مرتبط با گرم شدن زمین در سال دو هزار و شانزده به سبب افزایش حجم گازهای گلخانه ای بوده است. او پیش بینی می کند دو هزار و هفده یک سال به شدت گرم دیگر باشد.
ارقام جدید نشان می دهد دمای زمین هم اکنون یک ممیز یک دهم سانتیگراد بیشتر از سطحی است که قبل از انقلاب صنعتی ثبت شده بود، زمانی که استفاده از حجم گسترده ای از سوخت های فسیلی آغاز شد. این رقم به هدف تعیین شده یک و نیم درجه سانتیگراد که به عنوان هدف در توافق نامه آب و هوایی امضا شده در دسامبر سال دو هزار و پانزده در پاریس بدان اشاره شد، نزدیک است.
ترامپ : گرم شدن زمین شوخی است
سال دو هزار و شانزده در آستانه به قدرت رسیدن دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور در آمریکا به عنوان گرمترین سال اعلام شده است. ترامپ پدیده گرم شدن زمین را یک شوخی توصیف کرد و در تلاش برای انتخاب افرادی در کابینه خود از جمله رکس تیلرسون رئیس سابق شرکت اکسون موبیل است که این موضوع را رد می کنند.
تیلرسون اخیرا اعلام کرد تغییرات آب و هوایی در حال رخ دادن است اما توانایی برای پیش بینی تأثیرات گازهای گلخانه ای «بسیار محدود»است، نظری که دانشمندان آب و هوایی آن را رد می کنند.
تیم ترامپ اعلام کرده است تأمین بودجه «نظارت های محیط زیستی» را کاهش می دهد. دریک آردنت در موسسه نوآ با ارائه ارقام مرتبط با دمای هوا در سال دو هزار و شانزده گفت: «ما این ارزیابی را به نفع مردم آمریکا ارائه می کنیم.»
این سه موسسه که اقدام به ثبت دمای هوا کرده اند، مستقل هستند اما به نتایج بسیار مشابهی دست یافته اند. آردنت گفت: «این ارقام همگی از یک موضوع حکایت دارند.»
ارقام منتشر شده در موسسه نوآ نشان دهنده دمای هوا طی شانزده ماه پیاپی از مه سال دو هزار و پانزده تا اوت سال دو هزار و شانزده است، زمانی که متوسط دمای جهانی بیشتر یا برابر با ارقام ثبت شده قبلی بود و این در حالی است که هیچ منطقه ای در کره زمین در سال دو هزار و شانزده متوسط دمایی را ثبت نکرد که خنک تر از متوسط دما در قرن بیستم بوده باشد.
نوآ همچنین دریافت ضخامت یخ در دریای قطب شمال به نازکترین حد خود رسیده است. اشمیت گفت گرم شدن قطب شمال در سال دو هزار و شانزده «حیرت آور» بود.
پروفسور مایکل مان دانشمند علوم آب و هوایی در دانشگاه دولتی پنسیلوانیا گفت: «میزان سال های گرمی را که ما در قرن بیست و یکم ثبت کرده ایم تنها می توان با تغییرات آب و هوایی ناشی از فعالیت های انسانی توضیح داد. تأثیر فعالیت های انسانی بر آب و هوای ما دیگر نامحسوس نیست. ما این تأثیرات را در شکل جاری شدن سیل، خشکسالی ها، ابرطوفان ها و آتش سوزی های گسترده می بینیم.»
پروفسور کوین ترنبرث دانشمند تحقیقات اتمسفر در مرکز ملی آمریکا -که تخمین می زند هزینه های خسارات ناشی از تغییرات آب و هوایی ده ها میلیارد دلار در سال خواهد بود-، گفت: «در حالی که ممکن است تعدیل روند تغییرات آب و هوایی هزینه هایی در پی داشته باشد، اما خسارت های این پدیده هزینه های بسیار بیشتری بر ما متحمل خواهد کرد.» او همچنین گفت: «اگر روش هایی معقول به شیوه هایی صحیح برای کاهش گازهای گلخانه ای در پیش گرفته شود، افزایش بهره وری انرژی نه تنها برای این سیاره بلکه برای هر کسی مفید خواهد بود.»
باب وارد مدیر سیاست گذایر در موسسه تحقیقاتی گرتندهام در دانشکده اقتصاد لندن گفت: «هر سیاست مداری که این شواهد ارائه شده از سوی دانشمندان آب و هوایی در سطح کلا جهانی را رد می کند، در واقع به عمد چشمان خود را به روی خطرات فزاینده ای می بندد که زندگی و حیات شهروندان ما را تهدید می کند.
او گفت: «امیداوارم رئیس جمهور منتخب آمریکا و به ویژه تیمش در این باره مطلع باشند و اقداماتی را در ارتباط با این اطلاعات علمی مهم انجام دهند.»
عامل انسانی
پتری تالاس رئیس سازمان جهانی هواشناسی در ماه نوامبر گفت: «دمای اضافی ناشی از پدیده قدرتمند ال نینو از بین رفته است. اما گرمای ناشی از پدیده گرم شدن زمین همچنان ادامه خواهد داشت. به سبب تغییرات آب و هوایی، تأثیر این رویدادها افزایش یافته است. موج هوای گرم و جاری شدن سیل در حال تبدیل شدن به امری منظم و عادی است.»
در گزارش سازمان جهانی هواشناسی آمده است گرم شدن جهانی ناشی از فعالیت های انسانی دست کم عامل نیمی از رویدادهای آب و هوایی محسوب می شود که طی سال های اخیر تحقیقاتی درباره آن انجام شده است و در برخی موارد خطر ده برابر شدن گرمای هوا وجود دارد.
افزایش دمای هوا در سال دو هزار و شانزده به بروز موج هوای گرم در سراسر این سال منجر شد: در ماه ژانویه در پروتوریا در آفریقای جنوبی دمای چهل و دو ممیز هفت سانتیگراد، در بیست و هشتم ماه آوریل در مائه هونگ سان در تایلند دمای چهل و چهار ممیز شش سانتیگراد، در ماه مه در فالودی در اندونزی دمای پنجاه و یک درجه سانتیگراد، در ماه ژوئیه در مطربه در کویت دمای پنجاه و چهار درجه ای ثبت شد. اقیانوس های گرم شاهد مرگ و میر مرجان ها تا پنجاه درصد در بخش هایی از استرالیا و مرگ و میر هفتاد و پنج درصدی در ژاپن بوده اند.
سطح دی اکسید کربن در جو در سال دو هزار و شانزده بی سابقه بود و در ماه مه در مائونا لوآ در هاوایی سطح دی اکسید کربن به بالاترین سطح ماهانه یعنی 407.7 ppm رسید.
بر اساس تحلیلی که در ماه نوامبر منتشر شد، طی سه سال گذشته سطح گازهای گلخانه ای در جهان با افزایش زیادی همراه نبود. دلیل اصلی این امر استفاده کمتر چین از زغال سنگ بود اما دی اکسید کربن همچنان در سطحی بی سابقه وارد جو می شود. پروفسور کورین له کوئره استاد دانشگاه ایست آنگلیا گفت: «سطح دی اکسید کربن همچنان افزایش خواهد داشت و سبب خواهد شد کره زمین همچنان به گرم شدن ادامه دهد تا زمانی که تولید گازهای گلخانه ای کاهش یابد و به نزدیک صفر برسد.»