هیئت انتخاب و همان حکایت همیشگی
هیئت انتخاب سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر از جهات مختلف با ادوار گذشته متفاوت است و عملکرد آنها انتقاد جمعی از اهالی سینما را بر انگیخته است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ اعضای هیئت انتخاب هر جشنواره به دلیل حساسیت و سرنوشت ساز بودن کارشان؛ همواره اهمیت زیادی در با کیفیت یا بی کیفیت شدن یک جشنواره دارند.
جشنواره فیلم فجر، بزرگ ترین رویداد سینمایی کشور هم از این قاعده مستثنی نیست و اتفاقاً به دلیل اینکه چشم انداز هر سال سینمای ایران از دل این جشنواره بیرون می آید انتظار بیشتری از افراد حاضر در این هیئت می رود.
اگر نگاهی گذرا به اسامی اعضای هیئت انتخاب در سالهای مختلف بیاندازیم خواهیم دید همواره فیلمسازان صاحب نام کشور در این هیئت حضور داشته اند.
پارسال هم محمد احسانی، شهرام اسدی، فریدون جیرانی، محمد باقر قهرمانی، حسین کرمی، علیرضا شجاع نوری، رضا مقصودی که بیش از نیمی از آنها از سینماگران صاحب نام کشورمان هستند از اعضای این هیئت بودند.
امسال همزمان با اعلام نام 28 فیلم راه یافته به بخش مسابقه سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر؛ اسامی هیئت انتخاب این جشنواره هم اعلام شد.
سید ضیا هاشمی، نرگس آبیار، محمدعلی حسیننژاد، عماد افروغ، حسین کرمی، جمال امید و طاها حسین مرقاتی اعضای این هیئت بودند. اعضایی که تنها دو نفرشان از سینما گران نسبتاً شناخته شده کشور هستند و بقیه از نویسندگان، روزنامه نگاران و یا سیاستمداران به حساب می آیند.
با اعلام لیست تکمیلی این بخش و اعلام اسامی فیلم های راه یافته به بخش چشم انداز سینمای ایران انتقاد ها نسبت به هیئت انتخاب شدت گرفت.
محمد تقی فهیم منتقد سینما در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در این باره گفت: به نظر من مدیران و عوامل برگزاری جشنواره فیلم فجر در انتخاب اعضای هیئت انتخاب باید سنجیده تر عمل کنند؛ متأسفانه در این سال ها جشنواره فیلم فجر استراتژی مشخصی ندارد و نمی داند به چه فیلم هایی می خواهد میدان دهد.
وی افزود: البته امسال اتفاقات عجیب تری هم نسبت به سالهای گذشته افتاد و آن هم اعمال مواضع روشن نسبت به فیلم های انقلابی بود.
فهیم گفت: امیدوارم در سال های آینده با برنامه ریزی دقیق و انتخاب های درست شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم.
جبار آذین هم در این باره گفت: معمولاً افرادی برای حضور در هیئت انتخاب یک جشنواره سینمایی انتخاب می شوند که از متخصصان و کارشناسان این حوزه باشند؛ زیرا قرار است یک فیلم در ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی و...مورد بررسی قرار بگیرد و برای این کار باید به تکنیک های هنری و سینمایی اشراف داشته باشند.
وی افزود: افرادی که امسال در این هیئت قرار گرفتند معیارهای لازم برای حضور درآن را نداشتند و به دلیل نداشتن نگاه فرهنگی، هنری و سینمایی؛ فیلمهای انتخاب شده فاقد معیارهای سینما هستند.
آذین گفت: به نظر می رسد فیلم های حاضر در این دوره از نظر محتوا، تنوع قصه و خلاقیت در نوع روایت و داستان حرفی برای گفتن نداشته باشند و همین مسئله می تواند به جشنواره لطمه بزند.
البته مسئولان برگزاری سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر معتقدند فیلمها باید دیده شود و بعد از جشنواره جواب منتقدان را می دهند.
همچنین می گویند در یک هیئت انتخاب باید طیفها و سلیقههای مختلف وجود داشته باشد و به دلیل حضور فیلم سازان صاحب نام در جشنواره نتوانسته اند چهره های نامدار را در این هیئت به کار بگیرند.
حالا باید منتظر ماند و دید هیئت انتخاب چه فیلمهایی را برای سال آینده سینما در نظر گرفته است و پس از نمایش فیلمها؛ آیا میتوانند در مقابل انتقادهایی که به آنها میشود پاسخی داشته باشند و بایستند؟