11 هزار هکتار بیابان زدایی در اراضی بیابانی ورامین
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان ورامین از 11 هزار هکتار عملیات بیابان زدائی در اراضی بیابانی ورامین خبر داد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ وجود شن های روان و بیابان های وسیع در جنوب شرقی شهرستان ورامین، منطقه ای است که راه آهن سراسری تهران-مشهد از آن عبور می کند.حرکت شن های روان تهدیدی جدی برای تأسیسات صنعتی و اقتصادی، جاده های مواصلاتی، مزارع و خانه های روستایی و مسدود شدن مسیر راه آهن بشمار می آمد که در نهایت مهاجرت اهالی و روستائیان منطقه را در پی داشت.
اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران برای تثبیت شن های روان منطقه و رفع این معضلات اقدامات گسترده و همه جانبه ای را در سال های متمادی انجام داده است.
احمد فدائی اردستانی رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان ورامین درگفتگو با پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران گفت: اراضی بیابانی این شهرستان 34 هزار هکتار در جنوب شرقی ورامین و در منطقه بنام ابردژ گسترش یافته که با توجه به مشکلاتی که برای خط راه آهن تهران-مشهد، ساکنان، تأسیسات و اراضی منطقه بوجود آمده بود،دست اندرکاران و مسئولان را بر آن داشت تا با برنامه ریزی، اقداماتی موثر برای رفع این مشکلات وتثبیت شن های روان و جلوگیری از پیشروی بیابان انجام دهند.
این اقدامات در قالب طرح های بیابان زدائی در منطقه به مرحله اجرا در آمده است. فدائی افزود: با عملیات اجرایی بیابان زدائی و کاشت گونه های تاغ و گز که مقاوم به شرایط سخت بیابانی هستند سطح وسیعی از اراضی بیابانی و شنی منطقه زیر پوشش این گیاهان قرار گرفت.
وی با شاره به اینکه تاکنون حدود 11 هزار هکتار از این اراضی زیر پوشش عملیات بیابان زدائی قرار گرفته است ، اظهار داشت: این اقدامات علاوه بر تثبیت شن های روان و مانع شدن از پیشروی بیابان، بازگشت روح زندگی، تلاش و رونق اقتصادی از جمله کشاورزی و جلوگیری از مهاجرت روستائیان را در این منطقه و همچنین اطراف آن را به همراه داشته است.
فدایی اضافه کرد: برای کل محدوده بیابانی منطقه طرح های مصوب بیابان زدائی و مدیریت جنگل های دست کاشت تهیه شده که در صورت تأمین اعتبار و با پیش بینی های صورت گرفته این امکان و آمادگی وجود دارد، در مدت 10 سال کل منطقه بیابانی شهرستان زیر پوشش عملیات بیابان زدائی قرار گیرد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان ورامین و قرچک با تأکید براینکه تاغزارهای منطقه به عنوان یکی از جنگل های دست کاشت بیابانی نمونه در کشور است ، تصریح کرد : علاوه بر کارکردهای این تاغزارها در تثبیت شن های روان ،در ایجاد کمربند سبز در حاشیه کویر و حفظ اراضی زراعی و مناطق مسکونی نیز موثر است.
فرهنگ سازی لازمه حفظ منابع طبیعی است
مدیر کل دفتر روابط عمومی و امور بین الملل سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور هم با بیان اینکه فرهنگ سازی لازمه حفظ منابع طبیعی است ، گفت : زمانی اقدامات اجتماعی و فرهنگ سازی نتیجه بخش خواهد بود که این اقدامات استمرار داشته باشد که این موضوع خود مستلزم گذشت زمان است.
محسن نقیلو در جلسه شورای معاونان این اداره کل افزود: در ارتباط با مقوله منابع طبیعی جایگاه حوزه مسئولیت اجتماعی، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی از اهمیت بسزائی برخوردار است که به منظور تقویت و ارتقاء این جایگاه لازم است نگاه ویژه ای به این حوزه داشته باشیم.
وی اظهار داشت: تخصیص اعتبارات بهنگام و بکارگیری نیروهای متخصص و علاقمند به عنوان پیش نیاز های اساسی برای انجام اقدامات موثر در حوزه اطلاع رسانی و فرهنگ سازی مطرح است که نیاز است ادارات کل منابع طبیعی استانها موارد یاد شده را مورد توجه جدی قرار دهند.
نقیلو ؛ مستند سازی از طرح ها و پروژه های منابع طبیعی با کیفیتی را که قابل پخش از رسانه ملی باشد ، مهم برشمرد و تصریح کرد : از آنجائیکه پروژه های منابع طبیعی و آبخیزداری از تنوع و جذابیت های خاصی برخوردار است ، می توان با تهیه فیلم های مستند و پخش آنها گام موثری در ارتباط با فرهنگ منابع طبیعی برداشت.
مدیر کل دفتر روابط عمومی و امور بین الملل سازمان جنگل ها یکی از چالشهای پیش روی اطلاع رسانی در مجموعه منابع طبیعی کشور را کمبود نیروی انسانی متخصص در این حوزه دانست و اظهار داشت : در حال حاضر 700 شهرستان کشور که دارای اداره منابع طبیعی می باشند فاقد نیروی متخصص روابط عمومی و ارتباطات هستند که این موضوع خود باعث تأخیر در امر اطلاع رسانی سریع و دقیق می شود.
وی باتوجه به در پیش بودن هفته بزرگداشت منابع طبیعی و آبخیزداری که همه ساله از 15 تا 21 اسفند در سراسر کشور برگزار می شود گفت: شعار امسال این هفته با عنوان «همیار طبیعت باشیم» نامگذاری شده که برنامه های اجرائی متنوعی برای این هفته پیش بینی گردیده است.
نقیلو یادآور شد: برای اینکه بتوانیم از فرصت هفته منابع طبیعی در راستای توسعه فرهنگ منابع طبیعی استفاده کنیم لازم است اقدامات خلاقانه و ایده محور را سرلوحه برنامه هایمان قرار دهیم.