کاهش 11 میلیارد متر مکعب از مصارف آب کشور در برنامه ششم
معاون امور آب وزارت نیرو از کاهش 11 میلیارد مترمکعبی از مصارف آب کشور در برنامه ششم خبر داد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما رحیم میدانی در نشست خبری امروز با اشاره به اینکه پایداری کشور در گرو استفاده مناسب از منابع آب کشور است ، افزود : کاهش مصرف آب در مجلس شورای اسلامی تصویب شده است که پس از تایید شورای نگهبان از سوی وزارت نیرو عملیاتی می شود.
وی آبهای زیرزمینی را تامین کننده نیمی از نیاز آبی کشور دانست و گفت : بخشی از کاهش 11 میلیارد متر مکعبی آب در بخش آبهای زیرزمینی است.
میدانی با تاکید بر ضرورت محافظت از آبهای زیرزمینی تصریح کرد: مدیریت نکردن از این منابع آبی و پرداخت تاوان و فرونشتهای موجود در کشور از اثار مخرب توجه نداشتن به آبهای زیرزمینی است.
معاون امور آب وزارت نیرو با اشاره به گله مندی برخی از کشت برنج در استانهای مختلف کشور به غیر از گیلان و مازندران ادامه داد : وزارت جهاد کشاورزی دوباره مکلف به تعیین الگوی کشت بهینه با توجه به شرایط اقلیمی هر منطقه از کشور شده است .
وی حجم بارندگی ها را در کشور از ابتدای سال آبی جاری تاکنون 53 میلی متر اعلام کرد و گفت : سال گذشته حجم بارندگی 2.5 برابر امسال بوده است.
میدانی با اشاره به اینکه استان هرمزگان با کاهش 93 درصدی بارندگی بیشترین کاهش را بین دیگر استانها داشته است ، افزود : حجم بارندگی ها در کشور امسال نسبت به سال گذشته 58 درصد و در مقایسه با دراز مدت 48 درصد کاهش داشته است.
وی گفت : حجم بارندگی ها نسبت به درازمدت در حوزه آبریز خلیج فارس و دریای عمان 51 درصد ، دریای خزر 8 درصد و در دریاچه ارومیه 10 درصد کاهشی بوده است.
معاون امور آب وزارت نیرو درباره بارندگی در استانهای مهم کشور ادامه داد : استان فارس 78 درصد ، کرمانشاه 54 درصد ، خوزستان 54 درصد ، ایلام 48 درصد ، خراسان رضوی 65 درصد ، کردستان 36 درصد و کهکیلویه و بویر احمد 49 درصد کاهش بارش دارد.
میدانی ، آب ورودی به سدهای کشور را 7 میلیارد متر مکعب اعلام و تصریح کرد : مقدار آب ورودی به سدها در سال گذشته 11 میلیارد متر مکعب بوده که این رقم نشان دهنده 37 درصدی ورودی سدها در سال جاری است.
وی با اشاره به مدیریت ذخایر آبی پشت سدها که سبب افزایش نیم درصدی این منابع آبی در سال جاری نسبت به سال گذشته است ، گفت : ذخیره سازی آب پشت سدها امسال 23.5 میلیارد مترمکعب است در حالی که این رقم سال گذشته 23 میلیارد متر مکعب بوده است.
معاون امور آب وزارت نیرو با اشاره به اینکه ذخایر سدهای استان هرمزگان به صفر رسیده است ، گفت : مجموع ورودی سدهای استقلال و شمیل - نیان در این استان در سال گذشته 118 میلیون متر مکعب بوده است که امسال هیچ آبی به این سدها وارد نشده است.
میدانی با اشاره به افزایش 23 درصدی ورودی سد زاینده رود تصریح کرد : ورودی زاینده رود سال گذشته 166 میلیون متر مکعب بوده که امسال به 230 میلیون مترمکعب رسیده است.
وی درباره وضع سدهای مهم کشور که مصارف آنه در بخش شرب است ، گفت : ورودی آب سد کرخه امسال 66 درصد ، دز 43 درصد منفی و کاهشی است.
معاون امور آب وزارت نیرو با اشاره به باروری ابرها از 10 آبان امسال افزود : تاکنون 20 سورتی معادل 60 ساعت پرواز در 8 استان انجام شده که در مجموع این عملیات 1400 گلوله شلیک شده است.
میدانی اجرای پروژه باروری ابرها را سبب افزایش 15 درصدی بارش های کشور دانست و گفت : آب حاصل از این پروژه با قیمت 15 تا 45 تومان آب ارزانی است در حالی که شیرین سازی آب دریا 3 تا 6 هزار تومان در مترمکعب هزینه دارد.
وی با اشاره به اینکه تصمیم گیری ها برای تامین آب شهری جنوبی استان فارس از آب شیرین کن ها از آب دریای عمان ادامه داد : این طرح در مرحله آماده سازی مناقصه است که اوایل سال 96 به مناقصه گذاشته می شود.
معاون امور آب وزارت نیرو با اشاره به اجرای 717 پروژه آبی در وزارت نیرو تصریح کرد : لایحه قانون بودجه سال 96 در حال بررسی است که بر اساس آن اعتبارات وزارت نیرو با 7 درصد رشد به 6770 میلیارد تومان رسیده است.
میدانی بودجه پیش بینی شده از ردیف های متفرقه را برای وزارت نیرو 9 هزار میلیارد تومان دانست و ادامه داد : این رقم نسبت به سال 95 بیش از 17 درصد رشد را نشان می دهد.
وی با اشاره به اصلاح جهت گیری آب کشور به عنوان یک اتفاق خوب در این بخش ادامه داد : در سواحل رودخانه های کشور که با کم کاری مواجه شده بود در لایحه سال 96 نسبت به امسال ، 87 درصد رشد وجود دارد و 367 میلیارد تومان است.
معاون امور آب وزارت نیرو بودجه آب روستایی را 1200 میلیارد تومان با رشد 164 درصدی نسبت به امسال اعلام کرد و گفت : از 500 میلیون دلار بودجه اختصاص یافته از صندوق توسعه ملی برای تامین آب 2.1 میلیون نفر روستا نشین صد در صد بودجه تحویل وزارت نیرو شده و تاکنون پروژه برای 840 هزار نفر روستایی بهره برداری شده است.
وی با اشاره به افتتاح پروژه آب رسانی برای 850 هزار نفر روستایی در دهه فجر امسال ادامه داد : در آب رسانی شهری نیز بیش از 1880 میلیارد تومان اعتبار اختصاص یافته است.
میدانی افتتاح 14 سد با حجم 1.5 میلیارد مترمکعب را از تعهدات وزارت نیرو دانست و افزود : تاکنون 6 سد به حجم 664 میلیارد مترمکعب افتتاح یا آبگیری شده است.
معاون امور آب وزارت نیرو با اشاره به کاهش یک میلیارد مترمکعبی از حجم برداشت های منابع آب زیرزمینی افزود : تاکنون 792 میلیون مترمکعب از اضافه برداشت های چاه ها جلوگیری شده است.
وی با اشاره به اینکه از 350 هزار حلقه چاه غیرمجاز باید 130 هزار حلقه در کشور بسته شود ، گفت : طبق تعهدات در سال 95 باید 20 هزار حلقه چاه غیر مجاز بسته شود که با کمک قوه قضائیه تاکنون 10 هزار و 430 چاه غیر مجاز بسته شده است.
میدانی با بیان اینکه متقاضیان برداشت از آب دریا در حال افزایش است ، ادامه داد : مجوز آسان سازی فعالیت بخش خصوصی برای برداشت از آب دریاها گرفته شده است.
وی با اشاره به برداشت 2 میلیارد و 65 میلیون متر مکعب آب در استان بوشهر برای خنک سازی صنایع گفت : هم اکنون 340 میلیون مترمکعب آب پس از شیرین سازی به مصرف شرب می رسد.
معاون امور آب وزارت نیرو با اشاره به اینکه مجوز شیرین سازی 1.4 میلیارد مترمکعب آب به بخش خصوصی داده شده است ، گفت : هم اکنون 60 میلیون مترمکعب آب با تلاش بخش خصوصی شیرین سازی و به وزارت نیرو فروخته می شود.