در ادامه عدم تعادل منابع مالی؛
زنگ هشدار یوفا برای شکاف مالی باشگاهها
یوفا نگران افزایش شکاف مالی حاکم میان باشگاه های ثروتمند اروپا با دیگر باشگاه هاست.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما و به نقل از آنسا؛ فوتبال در اروپا به لحاظ مالی در مقایسه با گذشته با ثبات تر شده است. این اتفاق در حالی رخ داده که شکاف اقتصادی حاکم میان باشگاه های ثروتمند با دیگر باشگاه ها همچنان رو به افزایش است و این موضوع باعث نگرانی مسئولان اتحادیه فوتبال اروپا شده و زنگ خطر را برای آنها به صدا درآورده است.
الکساندر سفرین رئیس جدید اتحادیه فوتبال اروپا درباره عدم تعادل منابع اقتصادی میان برترین باشگاه های اروپا با دیگر باشگاه ها ابراز نگرانی کرد.
9 باشگاه مشهور شناخته شده در اروپا هستند که از این تعداد منچسترسیتی، منچستریونایتد، لیورپول، چلسی و آرسنال متعلق به فوتبال انگلستان هستند. بارسلونا، رئال مادرید، بایرن مونیخ و پاریسن ژرمن هم دیگر باشگاه های برتر هستند که در شرایط مالی فوق العاده قرار دارند.
یوفا در گزارشی اعلام کرد این باشگاه ها در 6 سال گذشته حدود 100 میلیون پوند افزایش درآمد در بخش تجاری و اسپانسر داشته اند که شرایط اقتصادی بسیار خوبی محسوب می شود.
برای درک شکاف مالی ایجاد شده که باشگاه های اروپا را به 2 بخش تقسیم کرده است کافیست به مستندات مراجعه کرد. آمار و ارقام موجود نشان می دهند در زمانیکه باشگاه های برتر 100 میلیون پوند افزایش درآمد داشته اند، افزایش متوسط بخش اعظم دیگر باشگاه های اروپایی کمتر از یک میلیون پوند بوده است.
در 6 سال اخیر تیم های برتر 15 باشگاه نخست اروپا با افزایش 148 درصدی یک میلیون و 51 هزار پوند سود تجاری داشته اند و دیگر تیم های حاضر در این جمع هم در مقاسیه با 700 تیم دیگر که بخش اعظم اروپا را تشکیل می دهند با 17 درصد افزایش 453 میلیون پوند کسب درآمد کرده اند.
در این میان رئال مادرید با 578 میلیون پوند گردش مالی در صدر و باشگاه بارسلونا با 561 گردش مالی در جایگاه دوم و منچستریونایتد با 521 میلیون در رده سوم و پاریسن ژرمن، بایرن مونیخ، منچسترسیتی آرسنال، چلسی و لیورپول با بیشترین گردش های مالی در رده های بعدی قرار دارند و جزو باشگاه هایی هستند که بیشترین درآمد را داشته و فوتبال اروپا را رهبری می کنند.
سفرین با اشاره به این شکاف ایجاد شده میان باشگاه های اروپایی اعلام کرد که یوفا باید متوجه روند برگشت افزایش قابل توجه دستمزدها و درآمد حاصل از اسپانسر و تجارت در میان باشگاه های قدرتمند و انگشت شمار اروپا که در این گزارش کمتر به آن پرداخته شده است باشد. رئیس اتحادیه فوتبال اروپا تاکید کرد که این به معنای قرار گرفتن بحث فِیرپِلی مالی میان باشگاه ها نیست بلکه راه حل موجود برای از میان برداشتن این مشکل به کاهش بدهی های مالی باشگاه ها مربوط می شود.
به عنوان مثال باشگاهی که بیش از درآمد هزینه می کند تحریم شود مثل اتفاقی که در گذشته برای منچسترسیتی افتاد و دیگر هرگز تکرار نشد.
خلاصه اینکه فوتبال ساخت اروپا موقعیت مالی پایدار و با ثباتی دارد. در 2 سال اخیر سود عملیاتی مجموع که در 2 سال گذشته در خط قرمز 700 میلیون قرار داشت به یک و نیم میلیارد رسیده است.
این شرایط امکان کاهش 81 درصدی بدهی های کلی رابه 300 میلیون می دهد.
بطوریکه بدهی خالص به عنوان درصدی از درآمد مجموع 65 درصدی در سال 2009 به 40 درصد در 2015 رسید.
با توجه به اجرای سیاست های مربوط به فیرپلی اقتصادی شاخص باشگاه های بدهکار کاهش چشمگیری داشته است. بطوریکه شرایط تیم های بدهکار همیشه در وضعیت هشدار دهنده با ثبات قرار داشت با اجرای این سیاست ها بدهی های 45 میلیونی در سال 2011 به 11 میلیون کاهش یافت و در 2015 به 4 میلیون رسید.
آن روی دیگر سکه جریان پولی حاصل در فوتبال اروپا به یک نابرابری بزرگ مربوط می شود. 20 تیم حاضر در لیگ جزیره به تنهایی 4 میلیارد پوند درآمد دارند که بیش از درآمد 597 باشگاه کوچکی است که در 48 لیگ اروپایی حضور دارند.
نکته جالب توجه اینجاست که این شکاف مالی همچنان رو به افزایش است. برای درک این موضوع کافیست به این موضوع توجه کرد که باشگاه های رده پائین در لیگ برتر انگلستان از طریق پخش تلویزیونی حدود 105 میلیون پوند درآمد داشته اند که این رقم بیش از درآمد حاصل از بخش بزرگی از باشگاه های اروپاست.
این شرایط مالی، بازار نقل و انتقالات ارزشمندی از بازیکنان جهان با رقم 25 میلیارد و پانصد میلیون پوند ایجاد کرده است که سهم اروپا از آن 21 میلیارد است که 3 میلیارد و هفتصد میلیون پوند به لیگ برتر جزیره اختصاص دارد که سالانه 2 میلیارد و 300 میلیون پوند برای هر فصل هزینه می کند.
یعنی 4 برابرِ پولی که در سری آ، لالیگا و بوندس لیگا هزینه می شود.
فوتبال انگلستان با در اختیار داشتن 28 بازیکن خارجی در مقایسه با 13 لیگ اروپایی که در مجموع 16 بازیکن خارجی خریداری کرده اند و حضور گسترده 9 سرمایه گذار چینی و 10 سرمایه گذار آمریکایی در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی از همه فعال تر است.
فرزاانه آذرفام