هر که باد بکارد طوفان درو کند
تحلیلگران سیاسی وقوع حملات تروریستی از جمله حمله به کلوپ شبانه در استانبول را نتیجه دخالت رجب طیب اردوغان در سوریه و حمایت از گروههای تروریستی می دانند.
در حمله مسلحانه به یک باشگاه شبانه در استانبول در شب سال نو میلادی، 39 نفر از جمله 16 خارجی کشته و 69 نفر هم زخمی شدند که حال چهار نفر از آنان وخیم اعلام شده و این در حالی است که طی سال گذشته چندین انفجار تروریستی هم در ترکیه اتفاق افتاده بطوریکه هجدهم اوت انفجار بمبی در شرق این کشور که نیروهای امنیتی را هدف قرار داده بود به کشته شدن دوازده تن و زخمی شدن سیصد تن منجر شد. تنها چند روز بعد، بمب گذاری انتحاری در یک مجلس عروسی در غازی آنتپ، دست کم پنجاه و سه کشته و یکصد زخمی برجا گذاشت. دوازدهم سپتامبر هم پانزده تن بر اثر انفجار بمبی در شهر وان کشته و پنجاه تن زخمی شدند. نهم اکتبر نیز انفجار بمب در مقابل پاسگاه پلیس در جنوب شرقی ترکیه جان هجده تن را گرفت. چهارم نوامبر هم نه تن در انفجار بمبی که پاسگاه پلیس در دیاربکر را هدف گرفته بود کشته و بیش از یکصد تن زخمی شدند.
تداوم حملات تروریستی در ترکیه بیانگر این نکته مهم است که نیروهای امنیتی ترکیه قادر به کنترل اوضاع و جلوگیری از چنین اقداماتی نیستند و احتمالا می توان پیش بینی کرد که این کشور در روزها و هفته ها وماههای آتی هم باید شاهد چنین وقایع دردناکی باشد.
اکنون دولت ترکیه در دوجبهه خارجی و یک جبهه گسترده داخلی با چالش های متعددی روبروست بطوریکه در سوریه با دخالت نظامی و درگیری با کردهای سوری به ویژه در شهر الباب سعی دارد از تشکیل دولت خود مختار کردی جلوگیری نماید و در عراق هم با نگه داشتن نظامیان خود در پایگاه بعشیقه با دولت بغداد با چالش روبرو شده است.
در داخل هم که اوضاع چندان خوشایند نیست درگیری با گروه پ ک ک و دستگیری نمایندگان احزاب کردی، کودتا و اخراج دهها هزار کارمند ونظامی از بدنه دولت و چالش های اقتصادی وامنیتی سرازیر شده به داخل ترکیه از مواردی است که دست در دست هم داده و دولت اردوغان را با چالش هایی سخت روبرو کرده است و بیشتر تحلیلگران بر اساس این چالش ها، آینده روشنی برای بهبود اوضاع امنیتی این کشور متصور نیستند.
در چرایی این وضعیت، واکاوی فضای واکنشی رسانه های خارجی از جمله فرانس 24 بیانگر این واقعیت است که بیشتر کارشناس مسایل بین المللی متفق القولند که موضع گیری ها و نقش ترکیه در قبال تحولات منطقه ای به ویژه سوریه دلیل تعدد حملات تروریستی در این کشور بوده است.
این شبکه در گزارش خود تاکید می کند که دولت اردوغان با هدف برکناری بشار اسد در سوریه دخالت کرد اما در مرحله بعد با گسترش منطقه خودمختار کردها و در ادامه دخالت نظامی در الباب روبرو شد.
کاترین شاکدام کارشناس انگلیسی و مدیر موسسه شفقنا برای مطالعات خاورمیانه نیز می گوید حملات تروریستی ترکیه نتیجه معامله اردوغان با شیطان و حمایت از تروریستهای وهابی است.
اکنون پایگاه صهیونیستی دبکا هم اعتراف می کند که ترکیه در حال پرداخت بهای دخالت های بیش از اندازه اش در سوریه است.
اکنون سوال اینجاست مقام های ترکیه چگونه می توانند مانع گسترش عملیات های تروریستی شوند؟ اردوغان که متحد مورد اعتماد واشنگتن در جنگ برای تغییر رژیم سوریه است و کشورش را به گذرگاه انتقال میلیاردها دلار کمک مالی و تسلیحاتی و انتقال نیروهای تروریست به سوریه تبدیل کرده است امروز ناشی از تهدیدهای امنیتی واشنگتن را به حمایت از داعش و نجنگیدن با این گروه تروریستی متهم می کند که این مسئله بیانگر این است که وی به عنوان یک متحد امریکا از این حمایت ها اطلاع داشته و هیچ اقدامی در جهت جلوگیری از آن نکرده و خیانت امریکا او را مجبور کرده است به این واقعیت اذعان نماید بنابر این تنها راه برای مقابله با گروههای تروریستی جداشدن از آنهاست چرا که هر که باد بکارد طوفان درو کند.
------------------------------------------
بررسی و تحلیل/ رضا محمدمراد