مدیرعامل شرکت منابع آب ایران:
طرح تعادل بخشی آبهای زیرزمینی تاکنون تخصیص اعتبار نداشته است
به طرح تعادل بخشی آب های زیرزمینی از ابتدای امسال تاکنون اعتباری تخصیص نیافته درحالیکه 400 میلیارد تومان برای این طرح اعتبار درنظر گرفته شده بود.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما محمد حاج رسولی ها در نشست خبری امروز در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه برای پیشرفت این طرح تاکنون 150 میلیارد تومان از اعتبارات داخلی هزینه شده است افزود: قرار است در هفته های آینده اولین تخصیص اعتبار این طرح انجام شود.
وی با اشاره به اینکه براساس برنامه ششم توسعه قرار است 11 میلیارد متر مکعب از میزان برداشت آب های زیرزمینی کاسته شود افزود: تاکنون 700 تا 750 میلیون متر مکعب از میزان برداشت آب های زیرزمینی کاهش یافته که 50 درصد به دلیل مسدود کردن چاه های غیرمجاز و 50 درصد دیگر با کنترل اضافه برداشت چاه های دارای مجوز بوده است.
حاج رسولی ها تعداد چاه های مسدود شده غیرمجاز را 10 هزار و 600 حلقه چاه اعلام کرد و گفت: با مسدود شدن از این تعداد حلقه چاه 350 تا 400 میلیون متر مکعب از برداشت غیرمجاز کاسته شد و همین میزان نیز با کنترل برداشت چاه های مجاز داشتیم.
وی گفت: 54 هزار حلقه چاه از 400 هزار حلقه چاه آب کشاورزی را مجهز به کنتورهای هوشمند کردیم.
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران تصریح کرد: امسال در کل کشور از 7 هزار چاه کشاورزی 3 هزار و 600 حلقه چاه مجهز به کنتورهای هوشمند شد.
وی در زمینه وضعیت آب برخی از سدهای کشور نیز گفت: سد زاینده رود، درود زن، دوستی، استقلال، شمیل و نیان که همه آنها برای تأمین آب شرب استفاده می شود در وضعیت بحرانی قرار دارند.
حاج رسولی ها اضافه کرد: سد شمیل و نیان که برای تأمین آب بندرعباس است، هم اکنون 26 میلیون مترمکعب ذخیره آب دارد درحالیکه در سال گذشته در زمان مشابه 66 میلیون مترمکعب آب داشت.
وی افزود: سد درود زن و ملاصدرا که برای تأمین آب شیراز استفاده می شود امسال 345 میلیون مترمکعب ذخیره آب دارد درحالیکه در زمان مشابه پارسال 440 میلیون مترمکعب آب داشت.
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران در زمینه سد زاینده رود که آب شرب اصفهان را تأمین می کند گفت: این سد هم اکنون 225 میلیون متر مکعب ذخیره آب دارد درحالیکه در زمان مشابه پارسال 240 میلیون مترمکعب آب داشت.
وی در زمینه ذخیره آب سد دوستی که آب شرب مشهد را تأمین می کند نیز افزود: ذخیره آب این سد هم اکنون 260 میلیون متر مکعب است درحالیکه در زمان مشابه پارسال 356 میلیون مترمکعب آب داشت.
تکمیل طرح های نیمه تمام آب 180 هزار میلیارد تومان نیاز دارد
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران گفت: برای تکمیل طرح های نیمه تمام آبی در بخش سدسازی طرح های آبرسانی و انتقال 180 هزار میلیارد تومان نیاز داریم.
محمد حاج رسولی ها با اشاره به اینکه هم اکنون 50 طرح نیمه تمام در بخش سد و آبرسانی و انتقال آب داریم گفت: از میزان طرح 30 طرح بزرگ در دست شرکت آب و نیروی ایران است.
وی تصریح کرد: از 500 طرح، 128 سد بزرگ درحال ساخت داریم که البته ساخت 5 سد در حوزه دریاچه ارومیه متوقف شده است، 37 سد به کندی پیش می رود و قرار است حجم برخی از آنها کاهش یابد.
به طور مثال سدی که 2 میلیارد و 100 میلیون مترمکعب حجم دارد 500 میلیون مترمکعب از حجم آن کاهش یابد.
حاج رسولی ها گفت: 86 طرح آبی نیز سرعت ساخت آن تسریع خواهد یافت تا در برنامه ششم و هفتم توسعه به بهره برداری برسد.
وی در زمینه استفاده نیروگاه های برق از آب چاه های کشاورزی افزود: همه نیروگاه های برق تلاش می کنند اتکای خود را برای استفاده از آب های زیرزمینی کاهش دهند و یا فرایند استفاده از آب را تغییر دهند. به طور مثال نیروگاه شهید مفتح همدان برای نیاز خود به آب از پساب فاضلاب استفاده می کند و حتی در مواقعی با اجاره چاه های کشاورزی آب مورد نظر را تأمین می کند که این نشان می دهد وزارت نیرو خود نیز برای مصارف مورد نظر چاه آب جدید حفر نمی کند.
حاج رسولی ها گفت: از ابتدای سال آبی تاکنون 51 میلیمتر بارش ثبت شده است که نسبت به پارسال در زمان مشابه 52 درصد و نسبت به درازمدت نیز 29 درصد کاهش را نشان می دهد.
وی میزان ورودی آب به سدها را در سال آبی جاری 5 میلیارد و 960 میلیون مترمکعب عنوان کرد و گفت: این رقم نسبت به زمان مشابه 34 درصد کاهش دارد.
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران اضافه کرد: حجم ذخیره آب پشت سدها کشور هم اکنون 23 میلیارد و 300 میلیون مترمکعب است.