پدیده تروریسم در غرب آسیا؛ ریشههای اعتقادی
دولت کوزوو: 300 نفر از اتباع پیرو تفکر افراطی وهابی در این کشور، برای مبارزه در کنار داعش به سوریه یا عراق رفتهاند.
این روزها در پی گسترش پدیده تروریسم در جهان به ویژه در منطقه غرب آسیا، مطالعات و پژوهشهای فراوانی درباره منابع و منشاء این پدیده و طرفهایی که در پس آن قرار دارند و مبانی فکری آنرا تئوریزه میکنند انجام شده است.
کتابهای دینی مدارس سعودی و مدارس وابسته به رژیم در کشورهای دیگر، محتوا و مضامین خود را از کتاب معروف محمد بن عبدالوهاب موسس وهابیت به نام التوحید گرفته است. این کتاب تمام مذاهب اسلامی مخالف وهابیت را به شرک و کفر متهم میکند.
بر اساس آموزه های وهابیت 60 درصد کودکان سعودی قابلیت غرق شدن در چاههای تاریک تروریسم را به سبب تاثیرپذیری از مبلغان ضلالت و گمراهی یعنی تکفیریها دارند که فناوریهای نوین را برای اهداف خود به خدمت گرفتهاند.
در این زمینه یک پژوهش و نظرسنجی از سوی عبدالمجید بن عبدالله الغامدی مشاور آموزشی و مدیر سابق مدارس ریاض انجام شده که نشان میدهد کودکان سعودی از لحظهای که وارد مدرسه میشوند، با این مفاهیم و عقاید خطرناک آشنا میشوند و همین افراد در ادامه به توزیع احکام کفر علیه کسانی که مخالف وهابیت هستند، دست میزنند.
شیوههای آموزشی وهابی در عربستان برپایه اصول و عقاید افراطی استوار شده است، اصول و عقایدی که در تناقض آشکار با احادیث نبوی (ص) است. طرفداران این تفکر زیارت قبور، ساخت ضریح و حرم برای قبور انبیاء و اولیای الهی، طلب شفاعت و تقرب به خداوند از طریق نذر و نیاز، برپایی و احیای مناسبتهای دینی، برگزاری مراسم عزاداری، و اطعام را شرک و کفر و مجوزی برای تکفیر میدانند.
نظام آموزشی در مدارس عربستان یعنی هجمه به اعتقادات پیروان مذاهب اسلامی دیگر از طریق به بازی گرفتن و تحریف متون دینی است. این نظام آموزشی قتل و سربریدن هر کس را که مخالف وهابیت باشد و غارت و چپال اموال و هتک حرمت نوامیس آنها را تحت عناوین شرک و تکفیر و ادعای اطاعت از ولی امر مجاز دانسته است.
امروزه وهابیت صرفا به ابزاری در اختیار آل سعود برای توجیه و مشروعیت بخشی دینی به حکومت و اقدامات ضد اسلامی و ضد بشری این رژیم تبدیل شده است و مشکلات و مصایب و گرفتاریهای بیشماری برای تمام مسلمانان در جهان و حتی جوانان و مردم این کشور درست کرده است، به گونه ای که حتی نخبگان و دانشگاهیان و بخشهای وسیعی از جامعه عربستان هم به این نتیجه رسیده اند که اقدامات تروریستی در کشورشان نتیجه افکار مبتنی بر تکفیر و ریختن خون هر کسی است که به عقاید وهابی پادشاهی آل سعود ایمان نداشته باشد.
روزنامه الاخبار لبنان اخیرا در این زمینه در مطلبی نوشته بود اگر میخواهید ریشههای تکفیر در عربستان را خشک کنید، باید به سراغ شیوههای آموزشی این کشور بروید.
در این مطلب آمده است تعداد مدارس سعودی بر اساس آمار رسمی، حدود 35 هزار مدرسه اعلام شده است و علاوه بر آن باید به مدارس و مراکز سعودی در کشورهای عربی، آسیایی و غربی اشاره کرد که همه این مراکز شیوههای آموزشی سعودی به ویژه شیوههای دینی را در پیش گرفتهاند که آل سعود تمایل دارد آن را از مقررات اساسی مقدس در نظام آموزشی خود از باب تمایل برای تکوین بذر ایمان در نسلهای جدید قلمداد کند، بذرهایی که بسیاری بر این باورند که به تربیت انتحاریها، ویرانگری و کشتار در منطقه ما منجر شده است.
موسسه آمریکایی فریدم هاوس هم در این زمینه در گزارشی تاکید کرده بود که کتابهای مدارس و دانشگاههای سعودی، نفرتو دشمنی نسبت به کسانی را که مخالف آموزههای وهابیت هستند چه مسلمانان یا پیروان ادیان دیگر تشویق و تحریک میکند.
به نظر می رسد که اندیشه وهابی گری تنها یک پوشش دینی برای توجیه سیطره خشن ال سعود بر سرزمین مقدس وحی و فریب جهان اسلام و چاههای نفتی این کشور است و ایجاد صلح و آرامش در خاورمیانه و مبارزه جدی با تروریسم تنها پس از بستن مدارس آموزش اصول و شیوه های افراط گرایی در عربستان ممکن است.
به عبارت دیگر، برای مبارزه ریشه ای با تروریسم به ائتلاف 34 کشور نیازی نیست، بلکه تنها یک فرمان پادشاهی لازم است تا فعالیت مدارس و دانشگاههای سعودی، که به تدریس ایدلوژیهای وهابیت در این کشور و سایر نقاط دنیا می پردازند و صندوقهایی که در پوشش موسسات خیریه به تامین مالی تروریسم میپردازند و کسانی که فتاوای تکفیری صادر متوقف شوند.
گفتنی است عربستان و دیگر کشورهای خلیجفارس در 17 سال گذشته، از دلارهای نفتی برای ترویج افراط گرایی مذهبی در کشورهای چون کوزوو و البانی و بالکان و بوسنی و مالی، بورکینافاسو و نیجر در غرب آفریقا بهره برداری کردهاند. این امر سبب شده افراطگرایی مذهبی در سرزمین هایی که به مدارایی مذهبی شهره بودند ترویج شود.
دولت کوزوو اخیرا اعلام کرده است 300 نفر از اتباع پیرو تفکر افراطی وهابی در این کشور، برای مبارزه در کنار داعش به سوریه یا عراق رفتهاند.
--------------------------------
بررسی و تحلیل/ امین نجار