طرح جان کری برای به رسمیت شناختن کشور یهودی اسراییل
وزیر امور خارجه آمریکا در حال تدوین طرحی برای به رسمیت شناختن کشور یهودی اسراییل و حذف حق آوارگان فلسطینی به موطن خود و مسئله قدس است.
روزنامه فلسطینی "القدس" به نقل از یک منبع آگاه اعلام کرد که کلیات این طرح که قرار است طی روزهای آینده ارائه شود، نشان میدهد جان کری سعی در پیدا کردن راهی برای به رسمیت شناخته شدن "کشور یهود"، تشکیل کشور فلسطین در مرزهای سال ۱۹۶۷ همراه با مبادله اراضی و باقی ماندن ۷۵ الی ۸۰ درصد از شهرک نشینان صهیونیست ساکن کرانه باختری تحت حاکمیت رژیم صهیونیستی را دارد.
بر اساس این طرح، طرف فلسطینی باید "کشور یهود" را به رسمیت بشناسد و در مقابل، اسرائیل هم کشور فلسطین به پایختی قدس شرقی را به رسمیت بشناسد و سپس طرفین پایان منازعه میان خود را اعلام کنند.
بر اساس گزارش این روزنامه، سند مذکور هیچ اشارهای به حق بازگشت آوارگان فلسطین یا پرداخت غرامت مادی به آنها نکرده و مساله قدس را هم مورد بررسی قرار نداده است.
روزنامه فلسطینی قدس خاطر نشان کرد که جان کری در جریان سخنرانی خود در کنفرانس بین المللی صلح فرانسه یا قبل از آن، طرح خود برای پایان منازعه فلسطینی ـ اسرائیلی را ارائه خواهد داد
فرانسه اواسط ماه آینده میلادی (26 دی ماه) یعنی 5 روز قبل از پایان دوره ریاست جمهوری اوباما و ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، میزبان نشستی با مشارکت 70 کشور برای احیای مذاکرات سازش بین رژیم صهیونیستی و تشکیلات خودگردان فلسطین خواهد بود.
این نشست در حالی قرار است برگزار شود که شورای امنیت سازمان ملل جمعه گذشته در اقدامی کمسابقه پیشنویس قطعنامه پیشنهادی چهار کشور مالزی، ونزوئلا، نیوزلند و سنگال در محکوم کردن شهرکسازی رژیم صهیونیستی و درخواست برای توقف سریع آن را تصویب کرد. 14 عضو شورای امنیت به این قطعنامه رای مثبت دادند و تنها آمریکا رای ممتنع داد.
گفته می شود طرح جان کری مقدمهای برای توافق و گفتگو بر سر پروندههای مشمول حل نهایی حتی پس از روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا خواهد بود.
اکنون روشن می شود که رای ممتنع دولت اوباما به قطعنامه 2334 شورای امنیت با طرح جان کری در باره به رسمیت شناختن کشور یهودی در نشست آتی پاریس مرتبط بوده و دولت اوباما با این رای سعی کرده است اعتبار خود را به منزله میانجی مذاکرات به دست آورد به ویژه اینکه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در واکنش به صدور قطعنامه محکومیت شهرک سازی این رژیم در کرانه باختری رود اردن تهدید کرد در همه تعهدات این رژیم به سازمان ملل بازنگری می کند و تحلیلگران صهیونیست نیز این اقدام را به عنوان اولین ضربه دولت اوباما به نتانیاهو ارزیابی کردند.
در هر حال شنیده ها حاکیست که مقام های راستگرای رژیم صهیونیستی طرح جان کری را هم به عنوان دومین ضربه دولت اوباما به اسراییل تلقی می کنند و اویگدور لیبرمن زیر جنگ این رژیم هدف از برگزاری کنفرانس صلح در پاریس را محاکمه اسراییل دانسته است.
به نظر می رسد با توجه به تحلیلی که کارشناسان منطقه از دور شدن امریکا از خاورمیانه و تمرکز بر شرق آسیا مطرح می کنند و دونالد ترامپ هم در شعارهای انتخاباتی خود به تمرکز بر امور داخلی امریکا تاکید کرده است دموکرات ها با نگاه امنیتی متفاوت از نگاه راستگرایان صهیونیست سعی دارند با طرح خود امنیت رژیم اسراییل را براساس تشکیل دو دولت و دوملت تضمین نمایند اما بعید به نظر می رسد با مخالفت کابینه راستگرای نتانیاهو این طرح به نتیجه برسد.
از سویی بر اساس سازوکارهای دیده شده در طرح جان کری، دونالد ترامپ پس از ورود به کاخ سفید در برابر دو گزینه قرار خواهد گرفت نخست؛ پیگیری این طرح و فشار بر رژیم صهیوینستی برای پذیرش آن که این مسئله به منزله رویگردانی صهیونیست ها از وی و تاثیر گذاری در انتخابات آتی به نفع دموکراتها خواهد بود. دوم؛ مخالفت با این طرح که نتیجه آن رویارویی با طرحی است که از سوی جامعه بین المللی مورد پذیرش قرار گرفته است که این مسئله هزینه بیشتری برای ترامپ در برخواهد داشت.
--------------------------------------
بررسی و تحلیل/ رضا محمدمراد