نتانیاهو هم دستور قطع جیره سازمان ملل را صادر کرد
نخست وزیر رژیم اسراییل هم همانند سعودی ها، در واکنش به صدور قطعنامه محکومیت شهرک سازی این رژیم در کرانه باختری رود اردن تهدید کرد در همه تعهدات این رژیم به سازمان ملل بازنگری می کند.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی تاکید کرد به وزارت امور خارجه کابینه اش دستور داده است همه تعهدات اسرائیل نسبت به سازمان ملل متحد از جمله مشارکت در هزینه های این سازمان و حضور نمایندگی های سازمان ملل در اسرائیل » را مورد ارزیابی دوباره قرار دهد.
نتانیاهو افزود دستور کاهش حدود هفت و نیم میلیون یورویی مشارکت اسرائیل در هزینه های پنج آژانس سازمان ملل متحد را صادر کرده است.
شورای امنیت روز جمعه قطعنامه 2334 را در محکومیت سیاست شهرک سازی رژیم صهیونیستی تصویب کرد و واشنگتن این بار با رای ممتنع به قطعنامه از وتوی آن خودداری کرد. بر اساس این قطعنامه رژیم صهیونیستی موظف است از شهرک سازی در کرانه باختری رود اردن وشرق بیت المقدس خودداری نماید.
هر چند امریکا با رای ممتنع خود اجازه داد این قطعنامه به تصویب برسد اما بسیاری از کارشناسان در باره پشتوانه اجرایی آن ابراز تردید کرده اند چرا که هیچ اهرم فشاری از جمله تهدید به تحریم در آن گنجانده نشده و این در حالی است که پس از جنگ سال 1967 که رژیم اسراییل اراضی چند کشور عربی را به زور اشغال کرد قطعنامه 242 در شورای امنیت صادر و این رژیم را ملزم کرد از اراضی اشغالی عقب نشینی کند و پس از جنگ سال 1973 هم شورای امنیت قطعنامه 338 را صادر و از رژیم صهیونیستی خواست به قطعنامه 242 عمل نماید و در واقع این قطعنامه تاکیدی مجدد بر لزوم خروج رژیم صهیونیستی از اراضی اشغالی بود که به هیچ وجه عملی نشد.
در هر حال دولت باراک اوباما در روزهای پایانی حضورش در کاخ سفید به این قطعنامه رای ممتنع داد و مقام های صهیونیست از این اقدام خشمگین شدند اما واقعیت اینجاست که این اقدام اوباما نه از سر دلسوزی برای مردم فلسطین و پیگیری حقوق آنها بوده، بلکه رویکرد کابینه راستگرای نتانیاهو به گونه ای است که مذاکرات چند دهه گذشته برای برقراری سازش را با شکست روبرو کرده و مردم فلسطین را را به سوی انتفاضه و جنگی رهنمون نموده که برای موجودیت رژیم اسراییل تعیین کننده است پس باید گفت این اقدام بیشتر از آنکه حافظ حقوق ملت فلسطین باشد اقدامی بازدارنده است.
از سویی امریکا در نقش میانجی صلح همواره با وتوی قطعنامه های ضد صهیونیستی اعتبار خود را در مذاکرات از دست داده است و این اقدام می تواند به منظور کسب اعتبار ارزیابی شود، برخی کارشناسان هم در بیان چرایی رای ممتنع امریکا به شکست نامزد دموکراتها در انتخابات اشاره می کنند در هر حال مهم این است که قطعنامه صادره ارزش اجرایی ندارد و با این حال واکنش مقام های اسراییلی به این قطعنامه نشان می دهد که رویکرد رژیم هایی این چنینی که از حمایت امریکا برخوردار هستند در تعامل با سازمان های بین المللی بر فشار و تهدید استوار است و تنها زمانی این سازمان ها برای چنین رژیم هایی قابل احترام است که به ابزار دست آنها تبدیل شوند .
نتانیاهو دقیقا کاری را کرد که پیش از این رژیم عربستان در واکنش به درج نام این کشور در فهرست رژیم های کودک کش به دلیل کشتار کودکان در حمله نظامی به یمن، تهدید نمود کمک هایش را به سازمان ملل قطع خواهد کرد و پس از این تهدیدها بان کی مون دبیر کل سازمان ملل در اقدامی بیشرمانه نام عربستان را از این فهرست حذف کرد.
نکته اینجاست که دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب امریکا هم که از اوباما خواسته بود این قطعنامه را وتو کند بعد از رای شورای امنیت، در صفحه توییتر خود نوشت«درباره سازمان ملل نیز بعد از 20 ژانویه شرایط متفاوت خواهد بود. بنابر این در چنین شرایطی بعید به نظر می رسد نتانیاهو در سیاست های شهرک سازی خود تغییری ایجاد نماید.
همچنین ترامپ در واکنش به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه شهرک سازی اسرائیل اظهار داشت، این قطعنامه می تواند روند صلح در منطقه را پیچیده تر کند. روشن است که منظور ترامپ از این ادعا این است که دیگر نمی توان با چنین قطعنامه هایی شرایط سازش را به یک طرف مذاکرات یعنی فلسطینی ها دیکته کرد. چرا که چنین قطعنامه هایی با وجود بی اثر بودن، اعتراف به حقوق فلسطینی هاست و همین اقدامات اندک به پافشاری آنها بر حقوق خود در مذاکرات منجر خواهد شد.
-------------------------------------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد