پخش زنده
امروز: -
بی گمان یکی از علل اصلیِ صلح امام حسن (علیه السلام) حمایت نکردن مردم از آن حضرت بود. اگر مردم کوفه از او حمایت می کردند و فرماندهان سپاهش به او خیانت نمی کردند، حضرت صلح نمی کرد.
ـ امام حسن مجتبی (ع) بعد از شهادت امیرالمؤمنین (ع) به مدت ده سال عهده دار مقام امامت بود.
ـ ایشان در دوران امامت خود سختیهای فراوانی را تحمل کرد.
ـ بیبصیرتی و دنیاطلبی برخی خواص زمان امام؛ شرایط سختی را بر حضرت تحمیل کرد و موجب شد تا امام حسن(ع) صلح با معاویه را بپذیرد.
ـ دلیل اصلی پیشنهاد صلح از سوی معاویه، رسیدن به حکومت با هزینه کم بود.
ـ پذیرش صلح از سوی امام حسن (ع)، عدم همکاری و پیمان شکنی و خیانت مردم بود
ـ اگر امام حسن(ع) صلح نمی کرد همه چیز به کلی از بین می رفت و نوبت به جریان عاشورا هم نمی رسید.
- صلح امام حسن (ع) همان قدر ارزش داشت که شهادت برادر بزرگوارش، امام حسین(ع) ارزش داشت
- همان قدر که شهادت امام حسین(ع) به اسلام خدمت کرد، آن صلح هم همان قدر، یا بیشتر به اسلام خدمت کرد.
بی گمان یکی از علل اصلیِ صلح امام حسن (علیه السلام) حمایت نکردن مردم از آن حضرت بود. اگر مردم کوفه از او حمایت می کردند و فرماندهان سپاهش به او خیانت نمی کردند، حضرت صلح نمی کرد؛ چنان که فرمودند: به خدا سوگند، من از آن جهت کار را به او سپردم که یاوری نداشتم، اگر یاوری می داشتم، شبانه روز با معاویه می جنگیدم تا خداوند میان ما و او حکم کند. دراین نوشتار مروری داریم بر صلح امام حسن (علیه السلام) .
عواملی که موجب تحمیل صلح به امام حسن (ع) با معاویه شد کدامند؟
آثار و نتایج صلح امام حسن مجتبی(ع)
اگر امام حسن (ع) صلح نمیکرد ...
دیدگاه امام خمینی (ره) درباره صلح امام حسن(ع)
دیدگاه مقام معظم رهبری درباره صلح امام حسن(ع)
افزون بر عواملی که سبب تحمیل صلح به امام بر شمرده شد، میتوان به این جریان از نگاه امام مجتبی(ع)نیز نگریست. امام حسن(ع) با در نظر گرفتن موارد زیر دست به صلح زدند:
نگاهی به موضوع صلح و دوستی ازدیدگاه قرآن. سخن آخر
بی گمان یکی از علل اصلیِ صلح امام حسن (ع) نیز حمایت نکردن مردم از آن حضرت بود. اگر مردم کوفه از او حمایت می کردند و فرماندهان سپاهش به او خیانت نمی کردند، حضرت صلح نمی کرد؛ چنان که فرمود: به خدا سوگند، من از آن جهت کار را به او سپردم که یاوری نداشتم، اگر یاوری می داشتم، شبانه روز با معاویه میجنگیدم تا خداوند میان ما و او حکم کند.اگر امام حسن می جنگید، یک جنگ چند ساله ای میان دو گروه عظیم مسلمین شام و عراق رخ می داد و چندین ده هزار نفر مردم از دو طرف تلف می شدند بدون آنکه نتیجه ای حاصل شود.
امام حسین در زمانى قرارگرفته بود که بدعت هاى زیادى در اسلام به وجود آمده بود، که مى دانست اگر قیام نکند، چیزى از اسلام باقى نخواهد ماند. چنان که فرمود: وقتى زمامدار حکومت اسلامى افرادى مثل یزید باشد، باید فاتحهء آن را خواند. از طرفى مى دانست که جد بزرگوارش فرمودند: آن جا که بدعت ها ظاهرگردد، بر عهدة عالمان است که حقایق را بگویند و اگر کتمان کنند، لعنت خدا بر آنان باد.امام حسین در زمانی قیام نمودند که انحراف دستگاه حکومت چند برابر شده بود. از نظر اجتماعى نیز اوضاع بر اثر ظلم و بیدادگرى حاکم، مردم را به ستوه آورده و نارضایتى عمومى بیداد مى کرد.
پژوهش خبری صدا وسیما// گروه اجتماعی
* منابع در آرشیو در دسترس است.