رسم ازگیل پزان در آمل + فیلم
آیین سنتی کنس دشو ( ازگیل پزان ) و مراحل فرآوری و تبدیل ازگیل به رب ، در آمل برگزار شد .
آیین سنتی کنس دشو ( ازگیل پزان ) در آمل برگزار شد .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، آیین سنتی کنس دِشو ( ازگیل پزان ) با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ، هیئت کوهنوری ، شورای اسلامی شهر و شهرداری آمل در مجموعه سرای مهر این شهر برگزار شد .
در این مراسم مراحل فرآوری میوه کنس و فرآوری آن در 20 غرفه نمایش داده شد .
اجرای موسیقی محلی ، قرائت شعرهای مازندرانی و همخوانی گروه های موسیقی استانی از جمله برنامه های این آیین یکروزه بود.
محمدی رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی آمل با بیان اینکه خاستگاه اصلی میوه دهی ازگیل وحشی در جنگل های دهستان چلاو و بخش امامزاده عبدالله است ، هدف از برگزاری این جشنواره را احیای آیین های بومی و محلی رایج در منطقه و انتقال درست آن به آیندگان برشمرد .
کنس یا ازگیل جنگلی و وحشی سرشار از ویتامین سی و بی برای آرامش و تقویت اعصاب ، درمان عفونت روده بزرگ و نیز زخم دهان مفید است و برگ آن نیز برای درمان سالک استفاده می شود.
در آیین سنتی کنس دشو ، ازگیل را در تشت بزرگی قرار می دهند و پس از جدا شدن شاخ و برگ و تمیزشدن کامل، آن را به همراه مقداری آب روی حرارت می گذارند تا کاملا پخته شود و برای تسریع کار چندین بار آن را با کفگیر هم می زنند تا همه قسمت های آن کامل بپزد.
ازگیل پخته شده را پس از این مرحله در کیسه ای می گذارند و با ضربه زدن به آن و جداکردن دانه و پوست ، آب حاصل را در ظرف دیگری می ریزند که پس از حرارت دوباره و قهوه ای شدن، رب به دست می آید.
از رب کنس یا ازگیل در تهیه انواع غذاهای محلی مانند آش ترش و گزنا آش، فسنجان، ته چین مرغ محلی ، مرغ ترش و نیز تهیه نوعی نان پیازی استفاده می شود .