گیلان
برگزاری جشنواره اربا دوشاب در فومن
هشتمین جشنواره اربا دوشاب یا دوشاب پزی همزمان با میلاد پیامبر اکرم (ص) و امام جعفر صادق (ع) در روستای دارباغ فومن برگزار شد.
به گزارش اخبار استانهای
خبرگزاری صدا و سیما ، دبیر این جشنواره گفت: 17 نفر در این جشنواره یک روزه با برپایی کارگاهی نحوه تهیه دوشاب را به نمایش گذاشتند .
آقای قنبرزاده با بیان اینکه بیش از سه هزار نفر از سراسر کشور از این جشنواره دیدن کردند افزود: 50 ورزشکار انواع ورزش های بومی - محلی استان شامل چوب پا، لافندبازی ، طناب بازی ، قیش بازی ، ماچه لوس و گیرم گیرم را به نمایش گذاشتند.
وی گفت : همچنین در حاشیه این جشنواره نمایشگاه صنایع دستی استان شامل حصیربافی ، گلیم بافی، صنایع چوب، ظروف سفالین ،پخت انواع شیرینی ها و نان های محلی ،عروسک بافی ، جوراب بافی و لباس های محلی گیلان در 15 غرفه به نمایش درآمد.
میوه اربه یا خرمالوی جنگلی در جنگل های گیلان و مازندران به صورت خودرو می روید ، خرمالو که در تهران به فراوانی رشد می کند در حقیقت نوع پیوند یافته این درخت است .
میوه درخت " اربه " را در فصل پاییز از درخت می چینند بعد از جدا کردن دمبرک میوه ها را در ظرفی چوبی به شکل ناو می ریزند ، حدود یک متر از کل ناو را با تخته ای جدا می کنند و سوراخی در آن تعبیه میکنند و مقداری کولوش یا ساقه برنج را در جلوی سوراخ قرار می دهند که نقش آبکش را داشته باشد ، اربه را در قسمت بزرگتر ناو می ریزند وآن را با چوبی سرپهن به شکل کوبه له می کنند و بعد کمی خاکستر هیزم یا پوست برنج روی آن می ریزند و بعد لگد می کنند .
لگد زدن به تناوب انجام می شود پس از لگد زدن و چنگ زدن ناو را کمی به طرف خالی ظرف بلند می کنند تا شیره به دست آمده از آن سوراخ به ظرفی دیگر مثل تشت منتقل شود.
زمانی که شیره ها کاملا چکیده شدند آن را در دیگی می ریزند و روی اجاق می گذارند تا بجوشد و کف سفید روی شیره را دور می ریزند و گرما می دهند تا آبش بخار شود.
در طب سنتی به بیماران فاویسم و زردی یا یرقان اربه دوشاب می خوراندند که خاصیت درمانی داشت.
از آنجا که دوشاب دارای طبع گرم است بیشتر در فصل زمستان مصرف می شود.
در زمستان اربه دوشاب را با برف بهم مخلوط می کنند و می خورند همچنین برنج برشته شده را با دوشاب مخلوط و به عنوان تنقلات استفاده می کنند.