در گفتگو با رادیو ملی آمریکا مطرح شد؛
تشدید اختلاف بین جمهوریخواهان و دموکراتها بر سر تعامل با روسیه
رئیس جمهور آمریکا: چند روز پیش نتیجه نظرسنجیای منتشر شد که نشان می داد سی و هفت درصد از جمهوریخواهان نظر مثبتی درباره ولادیمیر پوتین دارند.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ باراک اوباما در مصاحبه با رادیو ملی آمریکا درباره اتهام واشنگتن به روسیه مبنی بر مداخله در انتخابات آمریکا، مدعی شد: هیچ شکی نیست هر گاه دولتی خارجی بخواهد بر سلامت انتخابات ما تاثیر بگذارد، لازم است اقدام کنیم و این کار را خواهیم کرد. بخشی از اقداماتی که انجام می دهیم ممکن است آشکار باشد و آن را اعلام کنیم و برخی از کارها نیز ممکن است غیرعلنی باشد. آقای پوتین به خوبی احساسات مرا می داند زیرا من مستقیما درباره این مسئله با او صحبت کرده ام. در میان قدرتهای بزرگ تفاهمی سنتی از قدیم وجود دارد که هر کسی درباره دیگری اطلاعات جمع آوری می کند.
رئیس جمهور آمریکا افزود: بر کسی پوشیده نیست که دستگاههای اطلاعاتی روسیه و افسران اطلاعاتی آنها یا چینیها و اسرائیلیها و انگلیسیها یا دستگاههای اطلاعاتی دیگر کشورها اطلاعات جمع آوری می کنند. در واقع کار آنها این است که در کار دیگر کشورها وارد شوند تا اطلاعاتی را به دست آورند که در روزنامه ها پیدا نمی شود. البته میان این کار و حملات سایبری بدخواهانه از جمله سرقت اسرار تجاری یا جاسوسی صنعتی تفاوت وجود دارد، چیزی که می بینیم چینیها انجام می دهند. همچنین میان این کار و استفاده از اطلاعات با هدف تاثیرگذاری بر انتخابات، تفاوت وجود دارد. بنابراین ما سخت تلاش کرده ایم تا مطمئن شویم کاری که ما انجام می دهیم متناسب باشد و کاری که انجام می دهیم معنادار و جدی است. یکی از کارهایی که باید در یک دهه آینده انجام دهیم رسیدن به مقررات و قوانین برای چیزی است که بازی جدیدی محسوب می شود و در آن تبلیغات سنتی و معمول و تلاشهای سنتی پنهان برای تاثیرگذاری، با استفاده از اینترنت و فضای مجازی، سرعت و تاثیر بسیار بیشتری پیدا می کند و تشدید می شود. بنابراین کل مسئله امنیت سایبری و اینکه ما چگونه دفاع را انجام می دهیم و اینکه درباره حمله و هجوم چگونه فکر می کنیم و اینکه چگونه از بروز و تشدید جنگ سایبری گسترده یا رقابت تسلیحاتی سایبری جلوگیری کنیم، مسئله ای است که برخی از ما در دولت درباره آن صحبت کرده ایم و در بخش خصوصی نیز درباره این مسئله خیلی فکر شده است. زیرا نوعی عدم تقارن در این قضیه وجود دارد.
اوباما بدون اشاره به جنبش تسخیر وال استریت، نارضایتی های مردمی، مشکلات اقتصادی و بدهی های چند تریلیون دلاری آمریکا، مدعی شد: ما بیشتر دیجیتالی شده ایم، اقتصادهای ما پیشرفته تر شده است و ثروتمندتر شده ایم. معنای آن این است که ما آسیب پذیریهایی داریم که تا حدودی دشمنان و حریفان ما ندارند. این مثال خوبی است که علاوه بر کارهایی که خودمان علیه روسیه انجام می دهیم ، لازم است گاهی نیز در سطح بین المللی کارهایی انجام دهیم و مقرراتی را برای این منظور وضع کنیم، مثل کاری که درباره تسلیحات اتمی انجام داده ایم زیرا در نهایت شرایطی به وجود خواهد آمد که برای همه بد خواهد بود. این کاری است که ما با چین انجام دادیم ، در واقع زمانی که دیدیم مرتب حملات سایبری از جانب چینیها برای جاسوسی صنعتی و تجاری انجام می شود، اقدام کردیم. آنها فناوری و ایده ها را سرقت می کردند.
وی افزود من خیلی رک با رئیس جمهور «شی» در این خصوص صحبت کردم و گفتم اگر جلوی این حملات را نگیرد، ما فلان کارها را انجام می دهیم. کار دیگری که انجام دادیم این بود که گروه بیست و گروه هفت و سازمان ملل متحد را بسیج کردیم تا مقررات و قوانینی مبنایی را اتخاذ کنند تا به آنها بگوید که کارشان غیرقانونی است. به نظر من این مسئله با گذشت زمان باعث تغییرات قابل توجه می شود.
مجری رادیو ملی آمریکا گفت اگر کار در این خصوص تا پایان دوره ریاست جمهوری شما تکمیل نشود، آیا می توانید اطمینان داشته باشید که دونالد ترامپ کارهای شما را ادامه دهد؟
اوباما گفت: نظر من این است که این مسئله ای حزبی نیست. بخشی از کاری که ما باید انجام دهیم این است که این مسئله را از قالب فصل رقابت انتخاباتی خارج کنیم و آن را به فصل و دوران حکومتداری منتقل کنیم. مسئله این است که در بیشتر دوران ریاست جمهوری اَم، بخش بزرگی از حزب جمهوریخواه همیشه از من انتقاد می کردند که چرا درباره روسیه به اندازه کافی سختگیری نمی کنم. برخی از همان افراد در جریان مبارزات انتخابات از دونالد ترامپ حمایت کردند در حالی که بخشی محوری از سیاست خارجی ترامپ این بود که نباید خیلی درباره روسیه سختگیری کنیم. به نظر من این نحوه برخورد اصلا با یکدیگر همخوانی ندارد و نشان از تغییر موضع دارد. این مسئله دستکم نشان می دهد که موضع آنها درباره روسیه هر روز بستگی به این دارد که اقتضا و مصلحت سیاسی آنها چه باشد.
رئیس جمهور آمریکا افزود چند روز پیش نتیجه نظرسنجی ای منتشر شد که نشان می داد سی و هفت درصد از جمهوریخواهان نظرمثبتی درباره ولادیمیر پوتین دارند. فکرش را بکنید که بیش از یک سوم از رای دهندگان طرفدار جمهوریخواهان معتقدند که پوتین آدم خوبی است. با همه اینها، بخش بزرگی از حزب جمهوریخواه که در دوران ریگان و دهه های بعد از آن به ایستادگی و قاطعیت در برابر نفوذ روسیه افتخار می کرد، اکنون به یکباره از روسیه استقبال می کند. نکته ای که می خواهم بگویم این است که بسیار مهم است اجازه ندهیم بحثهای داخل خانه میان آمریکاییها که اختلافات سیاسی داخلی میان دموکراتها و جمهوریخواهان است، نیاز ما را به وحدت تحت الشعاع قرار دارد، وحدتی که لازم است درباره این مسئله داشته باشیم که روسیه دوست دارد بر فرایند دموکراتیک در کشورمان تاثیر گذارد.
وی ادامه داد: لازم است در این باره نگاه باز و روشنی داشته باشیم. در واقع نباید برگردیم و دوباره درباره (نتایج) انتخابات بحث کنیم. نباید انگشت اتهام به سمت یکدیگر بگیریم. بلکه باید بگوییم این اتفاقی است که افتاده و درباره آن صادق باشیم و از آن به عنوان فوتبال سیاسی استفاده نکنیم بلکه باید ببینیم چگونه می توانیم از تکرار دوباره آن در آینده جلوگیری کنیم، زیرا قرار نیست فقط روسیه از این کارها بکند.