گزارش مکتوب/حکایت ابهام در میزان حق الوکالههای دادگستری
تعرفه حق الوکاله وکلای دادگستری از سال 85 تا امروز تغییری نداشته، این در حالی است که برخی وکلا در این آشفته بازار مبهم تعرفههای وکالت، مبالغی نجومی از وکلای خودشان مطالبه میکنند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، "علی اسکندری" یکی از مراجعان مجتمع قضایی خانواده است که برای یک پرونده ساده خانوادگی مجبور شده است وکیل بگیرد اما نه تنها کارش راه نیفتاده بلکه درگیر پرونده دیگری هم شده است.
وی با اشاره به این که برای پیگیری پرونده اش با یک وکیل دعاوی خانواده قرارداد بسته تا کارش به سرانجام برسد می گوید: بر اساس یک توافق مکتوب با وکیلم قرار گذاشتم که 5 میلیون تومان بدهم تا پرونده ام را پیگیری و آن را به سرانجام برساند و امروز 5 ماه از توافق ما می گذرد و وکیلم برای یک پرونده ساده تاکنون 20 بار دادخواست به مراجاع قضایی ارائه کرده و هر بار هم مبلغی را از من مطالبه کرده است.
-برخی وکلا چشمشان به جیب موکل است؛
این موکل تصریح می کند: این روزها برخی وکلا به قولی مردم را می پیچانند و برای یک پرونده یک بار دادخواست می دهند، رای دادگاه بدوی صادر می شود دوباره پول می خواهند برای دادگاه تجدید نظر و این مسیر ادامه دارد.
اسکندری تاکید می کند: اخیرا برخی وکلا با این که برای یک پرونده با مبلغ حق الوکاله 5 میلیون توافق کرده اند از موکلاشان بالای 30 میلیون پول می گیرند.
" اعظم .ی" فرد دیگری است که به دادگاه آمده است و از وکیلش گلایه دارد.
وی می گوید: من مطابق تعرفه قضایی قرار شد به وکیلم 5 میلیون تومان بدهم که 4 میلیون به وی پرداخت کردم اما وکیلم پرونده من را رها کرده است و هر روز برای پیگیری آن به دادگاه می آیم در حالی که هیچ اطلاعی از قوانین ندارم و دست خالی برمی گردم.
اعظم تاکید می کند که خودم تصمیم گرفته ام تا پرونده ام را پیگیری کنم.
_حکایت حق الوکاله ها؛ تعرفه یا نرخ وکیل
صحبت های برخی موکلان در راهروهای مجتمع های قضایی حکایت از آن دارد که ظاهرا برخی وکلا براساس جیب موکل شان میزان دستمزدشان را تعیین می کنند و گویا تعرفه های وکالت مشخص نیست.
به طور نمونه یکی از وکلای دادگستری در پاسخ به این سوال خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره پیگیری پرونده توقیف یک زمین 50میلیارد تومانی می گوید: در صورتی که این پرونده را پیگیری کنم 15 درصد حق الوکاله می گیرم یعنی مبلغی معادل 7 و نیم میلیارد تومان!
وی در پاسخ به این سوال که مطابق تعرفه حق الوکاله می گیرد یا خیر؟ تصریح می کند: مبلغ تعرفه ها بسیار ناچیز است و بنده با موکلم توافق مکتوب منعقد می کنم.
"احمد" وکیل دیگری است که در پاسخ به این سوال که در پیگیری پرونده قضایی مبلغ حق الوکاله خود را بر چه اساسی از موکلش اخذ می کند؟ می گوید: مطابق تعرفه پول حق الوکاله می گیرم، گاهی هم خارج از تعرفه.
وی ادامه می دهد: برخی موکلان توانایی مالی بیشتری دارند و می خواهند مبلغ بیشتری بدهند و بنده هم مطابق یک قرارداد مالی میزان حق الوکاله را مشخص می کنم که البته نسخه دوم این قرارداد ضمیمه پرونده می شود تا بر اساس مبلغ حق الوکاله تمبر باطل کنم.
در ادامه این گزارش، "مقدم" وکیل دیگری است که با او همصحبت می شوم و با انتقاد از تغییر نکردن تعرفه حق الوکاله وکلای دادگستری در 10 سال اخیر می گوید: من تعرفه را قبول ندارم و نرخ خودم را اعلام می کنم و با گذشت 10 سال هنوز تعرفه ها ثابت است.
وی ادامه می دهد: هر سال هزینه دادرسی اضافه می شود ولی تعرفه حق الوکاله ها ثابت مانده و این در حالی است که مبلغ تعرفه تصویب شده سال 85 در حد کپی گرفتن از 20 صفحه a4 ارزش دارد.
این وکیل دادگستری تصریح می کند: من منکر این مساله که وکیل باید صادقانه عمل کند نیستم اما انتظار دارم به وکلا حق بدهید که برای تامین هزینه های وکالت خارج از تعرفه تصمیم گیری کنند.
-چرا وکلا مطابق تعرفه عمل نمی کنند؟
رئیس اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری در پاسخ به این سوال می گوید: تعرفه حق الوکاله وکلای دادگستری از سال 85 که به تصویب رئیس قوه قضاییه رسیده تا امروز تغییر نکرده است.
بهمن کشاورز تصریح می کند: ارقامی که به عنوان تعرفه پیش بینی شده در حد شوخی است و مثلا برای تنظیم دادخواست شکوائیه مبلغ 200هزار ریال تعیین شده یعنی این که از هزینه آژانس هم کمتر است.
-تکلیف وکلای متخلف چه می شود؟
گرچه بعضی از وکلا نرخ بالای حق الوکاله را بر مبنای توافق با موکل توجیه می کنند اما در قانون برای وکلایی که خارج از حد و مرز تعیین شده دریافت های نامتعارف دارند برخوردهایی پیش بینی شده است.
رئیس دادگستری استان تهران با بیان این که شنیده شده است برخی وکلا در اخذ حق الوکاله ها تخلف می کنند،می گوید: به گوش ما می رسد که برخی وکلا تعرفه قانونی را رعایت نمی کنند، مبالغی بیش از تعرفه دریافت می کنند و حتی در تنظیم قراردادهای وکالت نسخه دومی برای ارائه به کانون وکلا ارائه نمی کنند.
غلامحسین اسماعیلی تصریح می کند: برخی وکلا برای ندادن مالیات حق الوکاله، نسخه دوم ارائه نمی کنند و این خلاف قانون است.
محمدعلی میرکوهی معاون وزیر دادگستری هم درباره برخورد قانونی با وکلای متخلف تاکید می کند: در صورتی که وکلا تخلف کنند تخلف انان به دادسرای انتظامی وکلا ارجاع می شود.
در ادامه این گزارش امیرحسین آبادی که مدتی است عهده دار تصدی ریاست کانون وکلای دادگستری مرکز شده است با بیان اینکه با وکلای متخلف برخورد می شود، می گوید: در صورت تکرار تخلف، پروانه وکالت وکیل باطل می شود.
هرچند که همه وکلا حق الوکاله نجومی نمی گیرند و برخی از آنها مثل وکلای تسخیری حتی بدون دریافت وجهی پرونده موکل خودشان را پیگیری می کنند، اما به نظر می رسد که بازنگری در نرخ حق الوکاله ها یک امر ضروری است.
و نکته دیگر این که ظاهرا برای حق الوکاله وکلای دادگستری خلاء قانونی نداریم، اما وقتی هر وکیلی نرخ مصوب خودش را می گیرد یعنی این که در این حوزه اصلا قانون نداریم و به قولی بخوان حدیث مفصل از این مجمل...
گزارش از ملیحه پژمان