به بهانه سفر پوتین به ژاپن ،
مسکو و توکیو ؛ گام های اساسی برای حل مناقشات
رئیس جمهور روسیه به منظور گفتگو درباره مناقشات با ژاپن، پنجشنبه با نخست وزیر این کشور در توکیو دیدار می کند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا وسیما به نقل از خبرگزاری فرانسه از مسکو، رئیس جمهور روسیه به منظور گفتگو درباره بزرگترین بن بست سیاسی که مانع از امضای معاهده رسمی صلح (پایان جنگ جهانی دوم) با ژاپن شده است، پنجشنبه با نخست وزیر این کشور در توکیو دیدار می کند.
شینزو آبه که در ناگاتو، شهر نیاکان خود میزبان ولادیمیر پوتین خواهد بود امیدوار است در این دیدار بتواند به حل و فصل مناقشه برسر جزایر کوریل کمک کند.
این در حالی است که پس از گذشت ماهها مذاکرات مقدماتی درباره رفع اختلافات موجود برسر جزایر مورد ادعای مسکو و توکیو، در سفر آتی پوتین به ژاپن افق روشنی در خصوص توافق سران دو کشور درباره رفع مناقشه برسر مالکیت جزایر کوریل به چشم نمی خورد.
این جزایر مورد مناقشه در روسیه کوریل جنوبی و در ژاپن سرزمین های شمالی خوانده می شوند.
خروج از بن بست ؟
سفر دو روزه رئیس جمهور روسیه به ژاپن در پی دیدارهای نخست وزیر ژاپن از روسیه شامل سفر به سوچی در سواحل دریای سیاه و همچنین ولادیوستوک در سپتامبر سال کنونی انجام می شود.
جیمز براون استادیار علوم سیاسی دانشگاه تمپل در ژاپن دیدار پوتین از روسیه را که با رویکرد گشایش در بن بست های سیاسی دو کشور انجام می شود ، اقدامی جسورانه خواند.
این در حالی است که به رغم اظهارات این استاد دانشگاه، به ویژه پس از پیروزی دونالد ترامپ در آمریکا، به نظر نمی رسد حتی به طور محدود پوتین دست رهبران توکیو را در کنترل و اختیارات جزایر مورد مناقشه کوریل باز گذارد.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه پس از دیدار با فومیو کیشیدا همتای ژاپنی خود، نزدیکی مواضع طرفین را در خصوص جزایر کوریل دشوار خواند.
از سوی دیگر، در حالی که مقامات ژاپن انتظار داشتند در مواضع و رویکردهای مقامات روسیه در باره جزایر کوریل تغییراتی روی دهد، پوتین در آستانه دیدار خود از توکیو با نمایش قدرت نظامی کشورش پیامی را به توکیو ارسال کرد.
روسیه با استقرار موشک های دفاعی ساحلی روسیه به دو جزیره از 4 جزیره کوریل در ماه گذشته خشم رهبران توکیو را برانگیخت.
تلاش برای حل مناقشات
تحلیلگران معتقدند دیدار سران روسیه و ژاپن تازه ترین تلاش دو کشور برای پایان دادن به مناقشات باقیمانده از پایان جنگ جهانی دوم خواهد بود.
ادامه مناقشات سیاسی دو کشور و همچنین اعمال تحریم های توکیو علیه مسکو در پی تحریم های غرب علیه روسیه ، سبب شد حجم مبادلات تجاری دو کشور در سال گذشته با 31 درصد کاهش به 21 میلیارد و 300 میلیون دلار برسد.
به رغم فضای مه آلود مناسبات سیاسی مسکو و توکیو، قرار است طی دیدار رئیس جمهور روسیه از ژاپن در حدود 30 توافق همکاری بین شرکت های تجاری دو کشور در حوزه انرژی، کشاورزی و فن آوری امضا شود.
روسیه نیازمند سرمایه گذاری های ژاپن
افزون بر آن، در حالی که فیودور لوکیانوف تحلیل روس معتقد است در اوضاع و شرایط سخت اقتصادی ، روسیه خواستار جلب سرمایه های ژاپن در مناطق خاور دور کشور است ، کارشناسان ژاپنی از اینکه توکیو تا چه میزان قادر خواهد بود از اهرم های اقتصادی خود برای توافق روسیه در خروج از بن بست مذاکرات کوریل استقاده کند تردید دارند.
از سوی دیگر، پوتین، به رغم تلاش های مستقیم و غیر مستقیم برای ذوب کردن یخ های مناسبات اقتصادی با ژاپن، در گفتگوی اخیر خود با بلومبرگ تصریح کرد، "مسکو برسر مناطق مورد نظر با ژاپن معامله نمی کند."