نگرانی تحلیلگر امنیتی از آینده روابط ترامپ و سیا
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، تحلیلگر ارشد سیا در خصوص آینده روابط دونالد ترامپ نامزد پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با دستگاه اطلاعاتی این کشور ابراز نگرانی کرد.
سی ان ان، گزارش داد: مارک لورنتال در واکنش به مخالفت ترامپ با پذیرش ارزیابی های سیا مبنی بر حملات سایبری روسیه برای تاثیر گذاری در نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت: ترامپ و سیا آغاز ناامید کننده ای در روابط خود داشتند. رئیس جمهور و دستگاه اطلاعاتی به یکدیگر نیاز دارند و این شروع به هیچ وجه مناسب نبود.
کریستین امانپور مجری برنامه در ادامه اظهار نظر مایکل هیدن رئیس سابق سیا را در مورد واکنش ترامپ به گزارش اخیر این نهاد پخش کرد تا نظر لورنتال را در مورد آن جویا شود.
هیدن در این اظهار نظر گفت: اینکه رئیس جمهور منتخب آمریکا به سادگی گزارشی را که دستگاه اطلاعاتی بر اساس واقعیات تهیه کرده است رد می کند زیرا با فرضیات پیشین وی تضاد دارد ؛ بسیار عجیب است.
لورنتال گفت: متاسفانه سیاستمداران ما می توانند در صورت مخالفت با گزارش های اطلاعاتی به سرعت آنها را رد کنند. به همین دلیل من از این عبارت که باید حقایق را به سران سیاسی بگوییم تنفر دارم. البته رد شدن گزارش های اطلاعاتی از سوی مقامات سیاسی قبلا هم رخ داده و این یکی از سخت ترین لحظات برای نهادهای اطلاعاتی است اما نکته و مشکل قابل توجه در این مورد اینست که ترامپ این گزارش را بدون فکر کردن و به سرعت رد کرده و حتی این احتمال را نداده که شاید این گزارش حاوی مطالب درستی باشد.
در دوران بحران موشکی کوبا بسیاری از تحلیلگران اطلاعاتی گفتند خروشچف اهل قمار و ریسک نیست و هرگز موشک های شوروی را در کوبا مستقر نخواهد کرد. اما جان مکون رئیس سابق سیا این تحلیل را رد کرد و گفت به نظر من شما اشتباه می کنید و در نهایت مشخص شد نظر مکون درست بود. در انتخابات سال 2004 نیز جورج بوش که به دلایلی روابط خوبی با ما نداشت گفت تحلیلگران سیا از چیزی خبر ندارند و فقط حدس می زنند. این اتفاقات خوشایند نیست زیرا ما خواستار کمک به آنها هستیم و هنگامی که آنها به سادگی ارزیابی های ما را زیر سوال می برند انگیزه های ما نیز از بین می رود. از سوی دیگراین اتفاق برای سیاستمداران نیز مناسب نیست. آنها به گزارش های روزانه ما نیاز دارند تا از مسائل آگاه باشند و هنگامی که بحرانی پیش می آید بتوانند تصمیم درستی بگیرند و ترامپ که دریافت گزارش های روزانه را رد کرده است ممکن است با مشکلاتی روبرو شود.
در ادامه برنامه بخشی از اظهارات ترامپ در خصوص دریافت گزارش های روزانه اطلاعاتی پخش شد.
ترامپ گفت: اگر قرار است تغییری ایجاد شود بلافاصله با من تماس بگیرند. من همواره در دسترس هستم. من فرد باهوشی هستم و در هشت سال آینده لازم نیست یک مطلب و یک حرف را هر روز برایم تکرار کنند.
لورتال پس از شنیدن این اظهارات گفت: این گزارش ها هر روز تکرار نمی شوند. اینها مانند روزنامه هستند و در گذر زمان دچار تحولات و تغییراتی می شوند. اگر کسی بتواند هر چه زودتر خود را وارد این شرایط کرده و آنها را درک کند در مواقع بحران بهتر می تواند مسائل را حل کند. علاوه بر این مقامات می توانند در مواقع بحران به گزارشها مراجعه کنند و با اطمینان در مورد رفتارهای بعدی تصمیم بگیرند. فکر می کنم ترامپ با ماهیت مشکلاتی که با آن روبروست آشنا نیست. ما یک جامعه اطلاعاتی بسیار قوی و موثر داریم و وقتی دشمنان ما مطلع شوند که ترامپ از گزارش ها و ارزیابی های ما استفاده نمی کند بسیار خوشحال خواهند شد و دسترسی نداشتن وی به گزارش های سیا برای آنها یک مزیت بسیار خوب خواهد بود. از سوی دیگر این امر باعث ناراحتی متحدان ما خواهد بود زیرا آنها هم نمی توانند مسائل مختلف را با این اطمینان که ترامپ از آنها اطلاع دارد با وی مطرح کنند.
وی در مورد اتهام نفوذ سایبری روسیه در سامانه های حزب دموکرات با هدف کمک به ترامپ و تضعیف هیلاری کلینتون در انتخابات ریاست جمهوری گفت: حتی اگر روسیه چنین کاری نکرده باشد با مطرح شدن این امر که احتمال نفوذ سایبری آنها وجود دارد به امتیازاتی رسیده اند. اکنون که همه فکر می کنند روسیه این نفوذ را دارد پوتین به هدف خود رسیده است و افکار عمومی را به این باور رسانده است که روسیه به عنوان یک قدرت جهانی این توان را دارد. اکنون با در پیش بودن انتخابات در آلمان و فرانسه تردیدهایی درباره احتمال تکرار این نفوذ ایجاد می شود و دموکراسی این کشورها زیر سوال می رود که این هم خطرناک است.
امانپور سپس به بخش دیگری از اظهارات ترامپ اشاره کرد که گفته بود: اینها (ماموران سیا) همان کسانی هستند که می گفتند صدام حسین سلاح کشتار جمعی دارد.
لورنتال گفت: گاهی اوقات ما اشتباه می کنیم اما درصد ارزیابی های درست ما بسیار بیشتر است. نکته دیگر اینکه این ارزیابی تاثیری در تصمیم گیری ها نداشت و هیچکس بر اساس این گزارش فرمان حمله به عراق را صادر نکرد.