دبیرکل جدید سازمان ملل: بسیاری، اعتماد خود را به سازمان ملل متحد از دست دادهاند
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ در مراسمی رسمی در مجمع عمومی سازمان ملل، آنتونیو گوترش در مقام دبیرکل تازه این سازمان سوگند یاد کرد.
در سوگندنامه گوترش آمده است: «من، آنتونیو گوترش ، صادقانه سوگند یاد می کنم در وفاداری کامل با درایت و منصفانه، وظایفی را که در مقام دبیرکل سازمان ملل بر عهده ی من گذاشته شده است به بهترین شکل ممکن ادا کنم و رفتار و عملکردم را تنها با منافع سازمان ملل هماهنگ سازم و در اجرای وظایفی که بر عهده دارم از هیچ مقام یا دولتی و یا سازمان بیرونی دستور نگیرم.»
نخست وزیر پیشین پرتغال متعهد شد در نهایت وفاداری، درایت و انصاف، وظایفی را که در روز نخست ژانویه از بان کی مون، دبیرکل پیشین به وی منتقل می شود اجرایی کند.
آنتویو گوترش پس از مراسم ادای سوگند در سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل، گفت: بیست و یک سال پیش، وقتی من سوگند نخست وزیری پرتغال را ادا کردم، دنیا به سوی خوش بینی می رفت؛ جنگ سرد به پایان رسیده بود و برخی آن را پایان تاریخ می دانستند و باور داشتند در دنیایی آرام و آشتی جویانه با رشد اقتصادی و رفاه برای همه حرکت می کنیم. با این حال، پایان جنگ سرد به معنی پایان تاریخ نبود. برعکس، تاریخ در برخی مناطق متوقف شد و حتی تناقضات و تفاوت ها خودنمایی کردند و بیشتر نیز شدند. نبود شفافیت در روابط قدرت باعث کاهش قابلیت پیش بینی و برخی مصونیت ها شد. درگیریها به مراتب پیچیده تر و مرتبط تر از هر زمان دیگر شدند. مردم در گستره و شمار بی سابقه ای مجبور شدند از محل زندگی خود فرار کنند و تهدید جدیدی به نام تروریسم بین المللی خود را نشان داد.
دبیر کل جدید سازمان ملل افزود: تغییرات آب و هوایی، شهر نشینی رو به رشد، ناامنی غذایی و کاهش ذخایر آب باعث رقابت برای منابع و بالا گرفتن تنش ها و بی ثباتی شده است. همینطور، در همان زمان رشد بی سابقه فناوری امیدهایی را ایجاد می کرد. اقتصاد جهانی رشد کرد، شاخص های بنیادین اجتماعی بهبود یافت، شمار کسانی که در فقر به سر می بردند، به شکلی چشمگیر کاهش یافت. با این حال، جهانی شدن و پیشرفت فنآوری باعث افزایش نابرابری نیز شده است. بسیاری از قافله زندگی عقب مانده اند و حتی در کشورهای پیشرفته نیز میلیون ها فرصت شغلی قدیمی از میان رفتند و فرصت های شغلی جدید برای بسیاری دور از دسترس هستند. جهانی شدن همچنین باعث شده است جرائم سازمان یافته مانند قاچاق انسان نیز گسترش یابد.
گوترش گفت: همه این موارد باعث گسترش شکاف بین مردم و حاکمیت سیاسی شده است. در برخی کشورها، شاهد گسترش بی ثباتی، ناآرامی های اجتماعی و حتی خشونت و درگیری هستیم. بسیاری نه فقط اعتماد خود را به دولتهایشان بلکه به نهادهای جهانی از جمله سازمان ملل از دست داده اند. واهمه بر تصمیم گیری های بسیاری در سراسر دنیا سایه افکنده است. زمان آن رسیده است روابط بین مردم و دیگران را در سطح ملی و بین المللی بازسازی کنیم. علاوه بر اینکه زمان آن رسیده است حاکمان حرف مردمشان را بشنوند، سازمان ملل نیز باید کاستی های خود را در عملکردش بپذیرد. این نهاد جوهر چند جانبه گرایی است و سازمان ملل باید آماده تغییر باشد.
وی گفت: ناکارآمدی های جدی ما و دیگر نهادهای بین المللی باعث ناتوانی ما در جلوگیری از بحران ها شده است، سازمان ملل زائیده جنگ است ولی باید برای صلح در اینجا باشیم. همچنین باید بین سی و یک شخصیت حقوقی مرتبط با سازمان ملل نیز هماهنگی وجود داشته باشد.
گوترش افزود: نظام سازمان ملل هنوز برای جلوگیری و پاسخ دادن به جنایات تکان دهنده خشونت جنسی و بهره کشی، اقدامی نکرده است. من از کشورهای عضو می خواهم اقداماتی را برای تحمل نکردن قطعی مسائلی که بان کی مون علیه آنها جنگید انجام دهند. باید شفافیت و پاسخگویی را گسترش دهیم و اقدامات جبرانی مناسبی برای قربانیان انجام گیرد. واکنش انساندوستانه، توسعه پایدار و حفظ صلح، سه ضلع مثلث ما هستند. همچنین حوزه مهم دیگری که باید به آن رسیدگی شود، اصلاح در حوزه مدیریت است. تلاش های جاری و اجرای ابتکارهای فعلی باعث بهبود آن می شود. همچنین باید اجماعی برای تسهیل تمرکز زادیی و انعطاف پذیری انجام گیرد.