29 آذر تا 15 دی؛ بسیج ملی کاهش مصرف قند، نمک و چربی
معاون بهداشت وزارت بهداشت از اجرای برنامه کشوری بسیج ملی کاهش مصرف قند، نمک و چربی از 29 آذر تا 15 دی در سراسر کشور خبر داد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، علی اکبر سیاری امروز در نشست خبری بسیج ملی تغذیه بر نقش رسانهها و توانمندسازی مردم در اصلاح الگوی تغذیه و کنترل بیماری ها تأکید کرد و گفت: یکی از اصلی ترین عوامل شیوع بیماری ها، تغذیه ناسالم و رفتار تغذیه ای نامناسب است.
وی افزود: مردم ایران روزانه 10 تا 12 گرم نمک مصرف می کنند که این رقم باید 5 گرم برای افراد زیر 50 سال و 3 گرم برای افراد بالای 50 سال در روز باشد.
سیاری گفت: مردم ایران 310 گرم مصرف سرانه نان دارند که فقط از همین طریق روزانه 5-6 گرم نمک می خورند.
وی افزود: نمک زیاد موجب افزایش فشارخون می شود که این بیماری سالانه 25 میلیون نفر در جهان را می کشد. 83 هزار مرگ سالانه در ایران مرتبط با فشار خون است و 10 میلیون ایرانی فشارخون دارند.
سیاری گفت: مصرف بیش از حد نمک همچنین موجب بیماری هایی همچون پوکی استخوان و سرطان ها می شود؛ نمک در پنیر، فست فودها، تنقلات و آجیل های شور بیشتر وجود دارد.
وی در خصوص مصرف روغن در ایران افزود: سرانه مصرف روغن در کشور 46 گرم است که باید 35 گرم باشد. ترکیب روغن ها مهم است، برخی روغن ها مثل روغن جامد اسید چرب ترانس زیادی دارند که ضرر دارد، همچنین برخی روغن ها اسیدچرب اشباع دارند که در عروق رسوب کرده و موجب بیماری های قلبی می شود.
معاون بهداشت گفت: باید اسید چرب ترانس را صفر کنیم و اسید چرب اشباع را تا می توانیم کم کنیم. این اسیدهای چرب موجب چاقی، سرطانها و سکتهها می شوند.
وی درباره مصرف قند افزود: مصرف سرانه قند 66 گرم است و در ایران ثابت شده که بیشترین میزان قند از مصرف نوشابه های گازدار است.
سیاری گفت: اگر کسی روزانه 300 میلی گرم نوشابه بخورد در عرض یکسال 7 کیلو اضافه وزن پیدا می کند، در ایران در عرض 10 سال اضافه وزن کودکان 2 برابر شده است.
وی بیان داشت: 50 درصد افراد 15 تا 64 سال دچار اضافه وزن هستند و علل آن تغذیه ناسالم، کم تحرکی و عوامل ژنتیکی است.
سیاری گفت: افراد باید روزانه حداکثر 25 گرم شکر مصرف کنند ولی تنها یک آبمیوه صنعتی 25 گرم شکر دارد، بنابراین نقش رسانه ها در فرهنگ سازی سلامت و کاهش مصرف این مواد بسیار مهم است.
وی در پایان اهمیت مصرف میوه و سبزی را مورد اشاره قرار داد و گفت: 88 درصد مردم میوه و سبزی کمتر مصرف می کنند، باید در وعده های غذایی سبزی، سالاد و میوه قرار گیرد، میوه از سرطان، کلسترول بالا جلوگیری می کند و در تنظیم وزن بدن نقش دارد.