غریب آبادی:
حقوق بشر به بازی سیاسی تبدیل شده است
معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر قوه قضائیه: امنیت یک حق همگانی است و حفظ صلح و امنیت یکی از مهمترین خواسته های حقوق بشری است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ، غریب آبادی در مراسم روز جهانی حقوق بشر که به همت موسسه صیانت از حقوق زنان برگزار شد ، با طرح این سوال که آیا جمهوری اسلامی ایران با حقوق بشر مخالف است یا اینکه به آن اعتقاد دارد افزود: در جامعه جهانی برخی از کشورهای جهان اینگونه تبلیغ می کنند که جمهوری اسلامی ایران به حقوق بشر اعتقاد ندارد این دروغ محض است ، هم اسلام با حقوق بشر میانه خوبی دارد و هم جمهوری اسلامی ایران به آن اعتقاد راسخ دارد.
وی گفت : اگر صحبتی در این خصوص می شود برای اصلاح آن است و تلاش کشورهای مستقل برای اصلاح وضعیت موجود در بحث حقوق بشر است.
غریب آبادی ادامه داد : لازم است بررسی شود اسناد بین المللی ، مکانیسم و سازوکارهای که برای تحقق اهداف حقوق بشر ایجاد شده اند ، نتوانستند به اهداف خود برسند یا خیر ، اگر نتوانستند، اصلاح آن تنها گزینه پیش رو است.
وی با بیان اینکه بحث دیگر این است که باید بررسی شود چه چالش هایی پیش روی حقوق بشر وجود دارد گفت : اکنون حقوق بشر بعنوان دغدغه و خواست همگانی کشورها درآمده است که وظیفه کشورهای منادی حقوق بشر در این خصوص بسیار سنگین است و باید برای ارتقای حقوق بشرتلاش کنند.
معاون بین الملل ستاد حقوق بشر افزود : اگر اسناد بین المللی و مکانیسم های حقوق بشر جهانی موثر بودند اکنون نباید شاهد این همه جنایت حقوق بشری در کشورهای مانند یمن و فلسطین باشیم .
وی با بیان اینکه اعتقاد واقعی (در میان کشورهای غربی) به حقوق بشر وجود ندارد گفت : حقوق بشر با اینکه یک واژه مقدسی است اما به یک بازی سیاسی تبدیل شده است.
غریب آبادی ادامه داد : ضمن اینکه اسلام هراسی در اروپا بی داد می کند و موج جدیدی از اسلام هراسی در غرب راه افتاده است .
معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر با بیان اینکه امروز شاهد چالش های متعدد در بحث حقوق بشر جهانی هستیم گفت: حقوق بشر دارای پنج وجه سیاسی ، مدنی ، فرهنگی ، اقتصادی و اجتماعی است و باید در این پنج حوزه نگاه ها متعادل باشد اما یک چالش این است که نگاه غربی ها به حقوق بشر در ابعاد سیاسی و مدنی متمرکز است.
وی افزود: در حالی که حقوق بشر یک مجموعه یکپارچه و متحد است.
غریب آبادی گفت: چالش دیگر انحصار طلبی در حوزه حقوق بشر است یعنی غربی ها می گویند ما ابداع و ایجادکننده حقوق بشر هستیم و ذی حق هستیم نظارت کنیم و اگر جای نقضی وجود دارد تذکر بدهیم .
وی افزود: همچنین غربی ها معتقدند که حقوق بشر به تمام معنا جهانشمول است که ما معتقدیم حقوق بشر در همه ابعاد جهانشمول نیست و کشورها دارای تنوع و تفاوت فرهنگی متعددی هستند و باید به آنها توجه کرد .
معاون ستاد حقوق بشر ادامه داد: در واقع غربی ها می خواهند خواسته های خود را به دیگران تحمیل کنند .
غریب آبادی گفت: میزان کشفیات مواد مخدر در ایران با کل جهان برابر می کند و سالانه 4 هزار نفر بر اثر مصرف سوء موارد مخدر جان خود را از دست می دهند آیا می شود مجازات قاچاقچیان در ایران را با دیگر کشورها یکی دانست.
وی افزود : همچنین در بحث حقوق همجنس بازان بدون رعایت بحث تنوع فرهنگی این موضوع را به همه کشورها تحمیل کنند .
معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر در ادامه به رویکرد های دوگانه و تبعیض آمیز کشورهای غربی در بحث حقوق بشر اشاره کرد و گفت: برخی از کشورهای منطقه حتی نظام دموکراسی هم ندارند و حقوق مردم خود را نقض می کنند اما از آنها انتقاد نمی شود و در حاشیه امن قرار دارند و حتی بهترین همپیمانان امریکا هستند اما در مقابل استفاده ابزاری و سیاسی از حقوق بشر علیه برخی از کشورها مانند ایران صورت می گیرد.
آفت حقوق بشر نگاه دوگانه و سیاسی به آن است
معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر قوه قضائیه گفت: آفت حقوق بشر نگاه دوگانه و سیاسی به آن است که کشورهای مدعی مدافع حقوق بشر چنین نگاهی دارند.
کاظم غریب آبادی افزود: استفاده ابزاری و سیاسی یکی از چالش های عمده حقوق بشری است که از این ابزار علیه کشورهایی مانند ایران استفاده می کنند .
وی گفت : باید پرسید مگر وضع حقوق بشر ما نسبت به کشورهای دیگر بدتر است که این همه فشار می آورند و گزارشگر ویژه تعیین می کنند .
غریب آبادی ادامه داد : در کشور ما سالی یکبار انتخابات برگزار می شود و مسئولان به صورت مستقیم و غیر مستقیم با آراء مردم انتخاب می شوند اما کشورهای همسایه این وضعیت را ندارند و انتخاباتی در آنجا برگزار نمی شود با این حال برای آنها گزارشگر ویژه تعیین نمی شود .
وی گفت : این نوع برخورد ،استفاده ابزاری از حقوق بشر است و کشوری که مستقل باشد و با سیاست های آنها همسویی نداشته باشد از دید آنان سیاست های بدی در بحث حقوق بشر دارند و هر کشوری که با سیاست های آنها همسو باشد خوب است.
معاون بین الملل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه افزود: یکی دیگر از چالش های حقوق بشر تلاش برای تحمیل سبک زندگی غربی است که این موضوع در همان موضوع جهان شمولی قرار می گیرد ، آنها می گویند رفتار، کردار و اعمال ما باید الگویی برای سایر کشورها باشد وآنها از ما الگو پذیری کنند.
وی افزود: یکی دیگر از چالش های فراروی حقوق بشر امنیتی کردن حقوق بشر است .
غریب آبادی گفت: برغم همه چالش های موجود در بحث حقوق بشر جهانی باید پرسید که با وجود اسناد حقوق بشری، درمجمع عمومی سازمان ملل و شورای امنیت چرا با این همه سازوکار، این چالش ها برطرف نمی شود .
وی افزود : این موضوع آفت و چالش اصلی در حوزه حقوق بشر جهانی است که در واقع مدعیان و مدافعان حقوق بشر نگاه دوگانه و سیاسی به حقوق بشر دارند .
غریب آبادی در ادامه به رویکرد ایران در خصوص حقوق بشر اشاره کرد و گفت:رویکرد ایران به موضوع حقوق بشر ناشی از سه اصل است، نخست رویکرد مبانی دینی حقوق بشری ماست.
وی افزود: ما کشوری اسلامی هستیم و مبانی اسلامی برای ما حائز اهمیت است، البته نباید ذهن ها به سمت محدودیت ها برود.
غریب آبادی ادامه داد : اعتقاد داریم که ادیان الهی در حوزه حقوق بشر بسیار پیشرفته هستند و دین اسلام هم در حوزه حقوق بشر حرف های زیادی دارد از جمله کرامت انسانی که اسلام 14 قرن پیش ارائه داده است، غربی ها پس از جنگ های جهانی به آن رسیده اند ، حتی دو قرن پیش زن را عامل بدبختی می دانستند.
معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر گفت: رویکرد دوم ایران برگرفته از قانون اساسی ماست که در قانون اساسی حقوق مردم به نحو مطلوبی بیان شده است و اگر آن را با دیگر کشورها بخصوص کشورهای غربی مقایسه کنیم ، می بینیم که قانونی بسیار پیشرفته است.
وی با بیان اینکه رویکرد سوم ما ناشی از تعهدات بین المللی ماست افزود : ایران عضو نهادهای بین المللی مختلفی است که گزارش های خود را به مجامع ذیربط بین المللی ارائه می دهد و ما هیچ ناقض تعهدات بین المللی خود نبوده ایم و میثاقین را قبل از انقلاب پذیرفته ایم و به آن پایبندیم ، در صورتی که می توانستیم پس از انقلاب به آن پایبند نباشیم.
غریب آبادی گفت: با توجه به این سه رویکرد ایران در موضوع حقوق بشر، راهبردی اصلی را اتخاذ کرده که متکی برتعامل سازنده و متقابل با دیگر کشورهاست.
وی افزود : به عنوان یک راهبرد ، ارتباط و تعامل خوبی با سازمان ملل ،کمیسیون حقوق بشر و امثال آن داریم.
معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر با بیان اینکه راهبرد دیگر ما پاسخگویی به اتهامات است گفت : کشور ما به خاطر نگاه دوگانه غرب از گذشته تاکنون آماج حملات مختلفی بوده است که می توانستیم بگوییم که این حملات همیشه وجود دارد و به آن توجه نکنیم اما از آنجایی که در جوامع بین المللی حضور داریم همیشه به آنها پاسخ می دهیم و این اتهامات را بی جواب نگذاشته ایم .
وی افزود : لذا پاسخ هایی را برای بیانیه ها و گزارش های آنها تهیه کرده ایم و در این زمینه بسیار فعال هستیم .
غریب آبادی گفت: انعکاس دستاوردهای خود در حوزه حقوق بشر راهبرد دیگر جمهوری اسلامی ایران است که در این حوزه نیز ما عملکرد بسیار خوبی داشته ایم .
وی افزود: یکی دیگر از اقدامات ما حضور در اجلاس اقلیت های دینی سازمان ملل بوده است که در آن نشست حضور مناسبی داشتیم .
رصد دقیقی در حوزه حقوق بشر داریم
معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر قوه قضائیه گفت: رصد دقیقی در حوزه حقوق بشر داریم و گزارش های خوبی نیز تاکنون تهیه شده است.
دکتر کاظم غریب آبادی با بیان اینکه رصد و پایش حقوق بشر دیگر کشورها از جمله کارهای مهم و اساسی ماست افزود: این رصد کردن و تهیه گزارش در آینده نیز اقدامات ادامه خواهد داشت، هر چند که نگاه ما به آنها سیاسی نیست و کاملا حقوق بشری است.
وی در ادامه به اقدامات جمهوری اسلامی برای ارتقای حقوق بشر در ایران اشاره کرد و گفت: یکی از این اقدامات اساسی تشکیل ستاد حقوق بشر است که ستادی فراقوه ای است و چندین وزیر در آن عضویت دارند .
معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر ادامه داد: همچنین تشکیل کمیته حقوق بشر در مجلس شورای اسلامی کمیسیون اصل نود و فراکسیون حقوق بشر مجلس از دیگر اقدامات برای ارتقا حقوق بشر در ایران است.
غریب آبادی گفت: ساختارهای خوبی داریم که نشان دهنده این است که نظام برای ارتقاء حقوق بشر اراده خوبی دارد .
وی با بیان اینکه اکنون هر سه قوه توجه ویژه ای به موضوع حقوق بشر دارند افزود: ما وقتی صحبت از حقوق بشر می کنیم باید تمایزی میان حقوق شهروندی با حقوق بشر قائل شویم چرا که در بحث داخلی منظور حقوق شهروندی است و در واقع حقوق شهروندی عام تر است.
غریب آبادی گفت: در بحث حقوق شهروندی اقدامات خوبی صورت گرفته و دبیرخانه حقوق شهروندی در قوه قضائیه راه اندازی شده است و در استان نیز دبیرخانه حقوق شهروندی داریم و هر کسی که از این امر گلایه ای داشته باشد می تواند به این دبیرخانه ها در دادگاه ها و دادگستری ها مراجعه کند و شکایت خود را ارائه دهد.
وی با بیان اینکه آموزش حقوق شهروندی را در دستور کار قرار دادیم افزود: آموزش حقوق شهروندی برای کارکنان دستگاه قضایی وجود دارد و سالی 1500 ساعت حقوق شهروندی به قضات و کارکنان آموزش داده می شود.
غریب آبادی ادامه داد: البته باید حق و حقوق را به همراه تکلیف آموزش داد.
معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت: در دولت هم در حوزه حقوق شهروندی اقدامات خوبی در حال انجام است منشور حقوق شهروندی که در دستگاه ها در حال تهیه است یکی از این موارد است البته باید این موارد عملیاتی شود و نظارت صورت پذیرد.
وی افزود : در مجلس شورای اسلامی هم اقدامات مناسبی صورت گرفته و فراکسیون حقوق بشر ایجاد شده است.
غریب آبادی درباره ارتقای حقوق شهروندی در کشور نیز گفت: صداوسیما هم برنامه های مختلف و متعددی را در حوزه شهروندی تهیه کرده است البته باید توضیح داد که هر جا حقی وجود دارد تکلیفی هم وجود دارد و صداوسیما در این زمینه اقدامات خوبی را داشته است.
وی افزود: بنابراین اگر وضعیت موجود را با وضعیت ده سال قبل مقایسه کنیم می بینیم که اقدامات بسیار خوبی انجام شده است و چندین گام رو به جلو هستیم .
معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر گفت: به طور کلی تعامل مناسبی با ساختار های حقوق بشر داریم و این رویکرد تعاملی خود را ادامه خواهیم داد چون باید در مقابل آنها اقدامات فعالانه داشته باشیم.
رصد وضعیت حقوق بشر 40 کشور در مرکز پایش ستاد حقوق بشر
معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر قوه قضائیه گفت: وضعیت حقوق بشر حدود 40 کشور را در مرکز پایش های ستاد حقوق بشر رصد می کنیم.
کاظم غریب آبادی درباره پایش و رصد حقوق بشر افزود: گزارش های نهایی این رصد برای مسئولان ارسال می شود و حتی در اختیار رسانه و برخی از سازمان های که مرتبط با حقوق بشر فعالیت می کنند ، ارسال می شود .
وی به مجموعه پایش های که به صورت کتاب چاپ می شود اشاره کرد و گفت: امسال برای پایان سال کتاب انگلیس و امریکا را در دستور کار داریم و در سال سال 2015 کتاب (وضعیت حقوق بشر) امریکا چاپ شد.
معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر افزود: تمرکز ما در خصوص چاپ کتاب درباره وضعیت حقوق بشر امریکا و انگلیس است اما گزارش های حقوق بشری برای حدود 40 کشور است .
غریب آبادی درباره رویکرد غرب در بحث حقوق بشر نیز گفت: شش دهه پس از پیدایش اعلامیه جهانی حقوق بشر، اکنون موقع آن است که ارزیابی کنیم که آیا نهاد و ساز و کارهای حقوق بشری در دستیابی به اهداف خود موفق بوده اند یا نبوده اند.
وی افزود: ما این همه اسناد حقوق بشری داریم آیا توانستند حقوق بشر را تضمین کنند و جلوی جنگ و خون ریزی و تجاوز به بقیه کشورها و حقوق مردم در مناطق مختلف را بگیرند.
معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر گفت: متاسفانه به دلیل این رفتارهای دوگانه ای که در بحث حقوق بشر در غرب وجود دارد و نگاه ابزاری و سیاسی که مطرح است، این اسناد نتوانستند موفق و کارآمد باشند.
وی افزود: ما در همین منطقه خودمان جنایات رژیم صهیونیستی و تجاوز عربستان به یمن و فعالیت گروههای تکفیری را داریم که با حمایت امریکا ایجاد شدند و به حیات خود ادامه می دهند ، همه اینها حاکی از این است که اعتقاد راسخ در بین کشورهایی که مدعی حقوق بشر هستند وجود ندارد و سازوکارهای مثل مجمع عمومی سازمان ملل، شورای حقوق بشر ، دفتر کمیسیاریای حقوق بشر موفق نبودند و اسیر دست برخی از بازیهای سیاسی در حقوق بشر هستند.
غریب آبادی گفت: اخیرا شاهد بودیم عربستان به واسطه کمک های مالی خود توانسته نام خود را از یک گزارشی که نقض اشکار حقوق بشر است، بیرون بیاورد .
وی ادامه داد: بنابراین حقوق بشر غربی که خاستگاهش لیبرالیسم است می بینیم موفق نبوده و ضروری است یک تفکر واقعی و اعتقاد راسخ در بحث حقوق بشر باشد.
غریب آبادی درباره تعاملات حقوق بشر نیز گفت: دیدگاه ما در زمینه حقوق بشر تعامل منطقی، سازنده و متقابل است، این تعامل یعنی ما عضو هستیم و باید تعامل داشته باشیم نظرات انها بررسی کنیم.
وی افزود: ایران اکنون جزو کشورهایی است که در گزارش هایی که منتشر می شود به عنوان کشوری که تعاملات سازنده دارد، معرفی می شود.