خبرگزاری فرانسه در گزارشی از العوامیه عربستان سعودی اعلام کرد: در کشوری که در سراسر آن تصاویر سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان و شخصیت های برجسته خاندان حاکم نصب است، مشاهده تصاویر النمر که روی برخی دیوارها نیز ترسیم شده است، مسئله ای غیرعادی و تحریک آمیز است.
شاهدان عینی از شهرک العوامیه در استان عمدتا شیعه نشین القطیف که 30 هزار نفر جمعیت دارد، تصویری کمیاب از اوضاع در شهرکی ارائه کردند که در سال های اخیر شاهد حوادث امنیتی مکرر بوده است.
النمر موتور پیش برنده اعتراضات ساکنان شیعه بود که سال 2011 آغاز شد و به درخواست برای حقوق برابر انجامید. او از جمله 47 فردی بود که به تروریسم متهم و در ماه ژانویه امسال اعدام شدند. اعدام النمر تظاهرات در العوامیه را به دنبال داشت که طی آن لاستیک های خودرو به آتش کشیده شد و تیراندازی هایی صورت گرفت. نشانه های این ناآرامی ها در این شهرک همچنان دیده می شود.
شیعیان عربستان مقامات این کشور را متهم می کنند آنان را به حاشیه رانده اند. ساختمان های شهرک العوامیه در منطقه پهناور الشرقیه که بخش اعظم منابع نفت عربستان را در خود جای داده است، قدیمی و فرسوده به نظر می رسد. شب ها نور کمی در این شهرک دیده می شود و خیابان هایش باریک است به طوری که امکان عبور فقط دو خودرو در کنار یکدیگر وجود دارد. این وضع با بزرگراه ها و ویترین پرنور فروشگاه ها و ساختمان های جدید در مناطق ثروتمندتر سواحل خلیج (فارس) تناقض دارد.
مساجد و دیگر ساختمان ها در العوامیه در مقایسه با مساجد و ساختمان ها در دیگر مناطق عربستان، سادهتر است. همچنین العوامیه به مناطق جنوبی عربستان و دیگر مناطق کمتر توسعه یافته در عربستان شبیه است.
پس از بازداشت النمر در سال 2012 شاهزاده احمد بن عبدالعزیز که جانشین شاهزاده نایف در وزارت کشور عربستان شد گفت النمر «اختلال روانی» دارد.
توبی جونز تاریخ نگار نوشت اواسط قرن بیستم، القطیف و دیگر شهرهایی که «قلب و روح حیات تجاری و فرهنگی» در ساحل خلیج (فارس) بود در مقایسه با دیگر شهرهای نفت خیز از جمله الدمام در حاشیه قرار گرفت. وی افزود ثروت نفت عربستان در اواخر دهه 1970 با فقر شدید در مناطق شیعه نشین که منابع آبی محدودی دارند در تناقض است.
پس از آغاز اعتراضات در سال 2011 پلیس عربستان فهرستی از اسامی 23 فرد تحت تعقیب را منتشر کرد که بسیاری از آنها بازداشت شده یا در درگیری های مسلحانه کشته شده اند. تصاویر شماری از این کشته شدگان که ساکنان العوامیه نیروهای امنیتی را مسئول مرگ آنان می دانند، با رنگ سیاه بر دیوارهای گورستان العوامیه ترسیم شده است.
علاوه بر ناآرامی ها، نوع دیگری از خشونت دو سال پیش پدیدار شد. گروه (تکفیری صهیونیستی) داعش که مسلمانان شیعه را کافر می داند بمب گذاری ها و تیراندازی هایی را آغاز کرد که به کشته شدن بیش از 40 شیعه در منطقه الشرقیه از سال 2014 منجر شده است. همچنین گزارش فعالان مدافع حقوق بشر نشان می دهد 25 شیعه به علت حوادثی که از سال 2012 در القطیف روی داده است منتظر اجرای حکم اعدام هستند.
به نوشته روزنامه عرب نیوز، ماه گذشته سه نفر دیگر به اتهام تیراندازی به سوی گشتی های پلیس به اعدام محکوم شدند. از سال 2014 تاکنون دست کم هشت نیروی پلیس در العوامیه و القطیف کشته شده اند و تدابیر امنیتی غیرعادی در پاسگاه های پلیس این منطقه اتخاذ شده است به طوری که اطراف این پاسگاه ها با بلوک های سیمانی و دیگر موانع احاطه شده است.