مثلث ایران، روسیه و چین، سدی در برابر غرب
روسیه، چین و ایران مثلثی طلایی را در اوراسیا تشکیل دادهاند که میتواند هم مسایل اقتصادی، سیاسی و هم نظامی را شامل شود.
یک پایگاه آلمانی زبان نوشت: ایران، روسیه و چین با گسترش همکاریها در شاخههای مختلف میتوانند مانند مثلثی طلایی، مانعی در برابر غرب باشند.
این نشریه آلمانی نوشته است که روسیه، چین و ایران میتوانند مثلثی طلایی را در اوراسیا تشکیل دهند و این موضوع هم شامل مسایل اقتصادی، سیاسی و هم نظامی میشود که این کشورها میتوانند به این ترتیب مانعی در برابر غرب ایجاد کنند.
بنابر گزارش پایگاه اینترنتی کنترا مگزین در صورتی که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا پس از آغاز به کار با نزدیک شدن به روسیه بخواهد مواضع سختتری را علیه ایران و چین اتخاذ کند، در این صورت این سه کشور با همکاری هرچه بیشتر میتوانند در سطوح مختلف هرچه بیشتر قدرتمند عمل کنند.
بر اساس این گزارش با وجود تفاوت این سه کشور، به طوری که روسیه ساختار مسیحی و دموکراتیک دارد و چین ساختار بودایی- کمونیستی و ایران هم کشوری اسلام- شیعی است، اما این کشورها میتوانند به صورت قدرتی در سطح قارهای عمل کنند.
در جریان دیدار «چانگ وانگ کوان» وزیر دفاع چین با حسن روحانی رئیسجمهور و حسین دهقان وزیر دفاع ایران توافقی امضا شد که به این وسیله همکاری نظامی میان دو کشور توسعه مییابد. بنابراین توافق، دو کشور در زمینه همکاری رزمایش نظامی و همکاری در هر شاخهای که تهران به آن به چشم امنیت منطقهای نگاه میکند با هم کار میکنند و ایران هم در مقابل اعلام آمادگی کرد که تجربیات در زمینه مقابله با گروههای تروریستی در عراق و سوریه را در اختیار چین بگذارد.
از طرفی «ویکتور اوزروف» رئیس شورای دفاعی و امنیتی شورای فدراسیون روسیه در تهران درباره معاملهای تسلیحاتی به ارزش تقریبی 10 میلیارد دلار رایزنی کرد که طبق این قرارداد قرار است تانک T-90، سیستم توپخانهای، جنگنده و بالگرد نظامی در اختیار ایران قرار گیرد.
در این گزارش آمده است که در موارد مربوط به روابط اقتصادی به همکاری توجه شده است و آنچه میتوان آن را به جاده ابریشم تعبیر کرد ایران، روسیه و چین را به هم پیوند میدهد و با وجود تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران، حجم تعاملهای اقتصادی میان تهران و پکن از 400 میلیون دلار در سال 1989 به حدود 52 میلیارد دلار در سال2014 افزایش داشته است.
همچنین شمار اعضای اتاق بازرگانی چین و ایران هم از سال 2001 از 65 عضو به حدود 6 هزار عضو افزایش داشته است و انتظار میرود که در جریان 10 سال آینده حجم روابط اقتصادی ایران و چین به 600 میلیارد دلار در سال افزایش یابد.
در همین زمینه «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه نیز روز گذشته اعلام کرد که آنکارا درصدد تبادلات تجاری با ایران، روسیه و چین با واحدهای پول ملی این کشورها است.
به گزارش حریت، وی که در مراسم افتتاحیه فروشگاهی در استانبول شرکت کرده بود، تصریح کرد که به «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه برقراری روابط تجاری با واحدهای پول ملی دو کشور را پیشنهاد کرده است.
رئیسجمهور ترکیه در ادامه تأکید کرد که پیشنهاد مشابهی را به چین و ایران نیز ارائه کرده و آنها چنین پیشنهادی را معقول و منطقی دانستند. وی تأکید کرد: به بانک های مرکزی مان دستورات لازم را دادهایم و سعی داریم تا روابط تجاری فی مابین با این کشورها را با این روش به انجام رسانیم.
همانطوری که ملاحظه میگردد از یک طرف روسیه تلاش میکند تا روابط اقتصادی خود را با تهران - مانند روابط ایران و چین - گسترش دهد و از طرف دیگر آنکارا نیز خواهان افزایش تبادلات تجاری خود با ایران، روسیه و چین با واحدهای پول ملی این کشورها است. بنابراین طبیعی است موضوع گسترش این همکاریهای اقتصادی به ویژه پس از تمدید تحریم های اقتصادی امریکا علیه ایران اهمیت زیادی پیدا کند، به گونه ای که میتوان گفت مثلثی طلایی با همکاری ترکیه بزودی در قلب اوراسیا شکل خواهد گرفت.
----------------------------------
بررسی و تحلیل/ امین نجار