سخنگوی وزارت خارجه آمریکا:توافق هسته ای ایران به نفع همه طرفها بوده است
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت توافق هسته ای ایران به نفع همه طرف ها بوده است.
پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه آمریکا نوشت ، مارک تونر سخنگوی این وزارتخانه در کنفرانس هفتگی خود به سوالات خبرنگاران رسانه ها پاسخ داد. یکی از خبرنگاران از سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پرسید ایران اعلام کرده است در صورتی که به این نتیجه برسد که آمریکا یا دیگر اعضای گروه پنج بعلاوه یک در حال نقض محتوای توافقنامه هسته ای هستند در آن صورت ایران بخشی از برنامه هسته ای خود را که اکنون متوقف کرده است بار دیگر فعال خواهد کرد. آیا شما با این موضوع در توافق هسته ای ایران آشنا هستید؟ آیا این بخشی از توافقی است که نسخه ای از آن به شکل علنی اعلام شده است؟ آیا در توافق به شکل خصوصی یا علنی به ایران این اجازه داده شده است که برنامه هسته ای خود را به شکل قبلی برگرداند؟ آیا در بخش غنی سازی اورانیوم یا بخش های دیگر فعالیت های هسته ای به ایران چنین اجازه ای داده شده است؟
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ گفت نه. تنها موضوعی که من از آن مطلع هستم و مجوز بازگرداندن آن در توافق هسته ای هم داده شده است مجوز بازگرداندن سریع تحریم های مربوط به فعالیت های هسته ای ایران است. هر چند آنها درباره بازگرداندن فعالیت های هسته ای شان سخن می گویند اما شاهد گام هایی از سوی ایران در راستای تبعیت از طرح جامع اقدام مشترک بوده ایم. ایران دو سوم سانتریفیوژهای خود را برچیده است. ایران تقریبا همه اورانیوم غنی سازی شده خود را به خارج منتقل کرده است و میزان ذخایر اورانیوم غنی سازی شده خود را از دوازده هزار کیلوگرم به سیصد کیلوگرم کاهش داده است و داخل رآکتورهای آب سنگین خود سیمان تزریق کرده اند. بنابراین تاکید می کنم که ایران در راستای تعهدات خود در طرح جامع اقدام مشترک گام بر می دارد. اینها گام های عملی هستند که خود آنها می پذیرند که باعث خواهند شد بازگرداندن فعالیت های هسته ای برای آنها دشوار باشد.
یکی از خبرنگاران از سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پرسید پس همه آن چه که تهران درباره شروع مجدد بخش های خاصی از فعالیت های هسته ای خود در طول بیست و چهار ساعت می گوید صرفا جنجال است. آیا دیدگاه شما هم همین است؟ آیا ایران در چارچوب توافق هسته ای از چنین حقی برخوردار نیست؟ آیا در صورتی که ایران بخواهد بخشی از فعالیت های هسته ای خود را برگرداند این به معنای نقض توافق هسته ای خواهد بود؟
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ گفت: خوب البته این به معنای نقض توافقنامه هسته ای خواهد بود. بله هر تلاشی برای شروع مجدد برنامه هسته ای ایران به معنای نقض توافق هسته ای خواهد بود. من نمی خواهم همه این مسائل را جنگ زبانی میان ما و آنها معرفی کنم. با نگاهی کلی تر و گسترده تر و به بیانی صریح تر این توافق تنها با آمریکا نیست همچنان که تنها به اعضای گروه پنج بعلاوه یک و یا ایران نیست. ما همگی در این توافق حضور داریم به همین علت هم این توافق کارایی دارد و عمل می کند و این توافق به نفع همه طرف ها است و به نفع همه ما است که این توافق را حفظ کنیم.
خبرنگاری از سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پرسید حسن روحانی رئیس جمهور ایران امروز باردیگر گفت که به نظر من پیش از این (آیت الله )خامنه ای هم پیش از این گفته بود که تمدید تحریم های یکجانبه آمریکا ضد ایران به معنای نقض توافقنامه هسته ای است. هر چند باراک اوباما قصد داشت از بخش هایی از این تحریم ها ضد ایران چشم پوشی کند. حسن روحانی گفت آنها واکنش به این اقدام آمریکا را که به معنای نقض توافق هسته ای است بررسی می کنند. آیا ایران از طریق کانال های دیپلماتیک به تمدید تحریم های آمریکا ضد ایران به شما اعتراض کرده است؟ آیا شما می دانید که ایران تمدید تحریم ها را نقض توافق می داند؟
مارک تونر در پاسخ گفت من از این مساله مطلع نیستم. نه آنها از طریق کانال های دیپلماتیک نگرانی های خود را اعلام نکرده اند. ما به صراحت این نوع دیدگاه ها را رد می کنیم. ما به صراحت اعلام کرده ایم که تمدید تحریم های ضد ایران کاملا در چارچوب تعهدات ما بر اساس طرح جامع اقدام مشترک قرار دارد و در هر حالی جان کری وزیر امور خارجه از اختیار چشم پوشی برخوردار خواهد بود و همچنان به تلاش های خود برای چشم پوشی از تحریم های مرتبط با فعالیت های هسته ای ادامه خواهد داد. این همان چیزی است که ما در چارچوب طرح جامع اقدام مشترک به انجام آن متعهد شده ایم. فکر می کنم مساله اصلی این است که ما از توانایی لازم هم در این خصوص برخوردار هستیم. ما تاکنون شاهد بوده ایم که این توافق به نفع همه است و ایران از توافق تبعیت کرده است.
یک خبرنگار از سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پرسید آیا رئیس جمهور جدید آمریکا می تواند اعلام کند که این توافق طرف های دیگری هم دارد و طرف های دیگر بدون حضور آمریکا هم می توانند آن را حفظ کنند.
مارک تونر در پاسخ گفت ما پیش از این هم گفته ایم که این توافق صرفا توافقی میان ایران و آمریکا نیست طرف های دیگری هم دارد طرف هایی که در دستیابی به این توافق نقش مهمی را ایفا کرده اند و در این توافق منافع زیادی دارند و به خطر افتادن توافق منافع آنها را هم به خطر می اندازد. همه این مسائل بررسی شده اند و دولت جدید آمریکا هم این مسائل را ارزیابی خواهد کرد. در نهایت هم خود آنها باید تصمیم بگیرند. من می دانم که جان کری وزیر امور خارجه و باراک اوباما رئیس جمهور و دیگر مقامات تلاش می کنند تا این اطمینان ایجاد شود که آنها از اطلاعات لازم برای حفظ میراث این توافق برخوردار شوند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا درباره مواضع این کشور در قبال بحران سوریه هم گفت جان کری وزیر امور خارجه برای پایان دادن به تنش در سوریه تلاش می کند. اکنون وضع در شهر حلب اضطراری است ، این شهر بمباران می شود و غیرنظامیان در آنجا کشته می شوند و امکان توزیع کمک های انسانی وجود ندارد. ما نیاز به توافق داریم اما تاکنون هیچ نشانه ای از تمایل رژیم سوریه به توافق دیده نمی شود. البته پیشرفت هایی برای حل بحران سوریه ایجاد شده و گام هایی برداشته شده است. فعال سازی پروسه دیپلماتیک در سوریه بسیار دشوار بوده است. گمانه زنی های زیادی درباره طرح سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه برای انجام مذاکرات در خصوص سوریه وجود دارند. ما تلاش می کنیم جزئیات این مذاکرات را نهایی کنیم. سقوط یا عدم سقوط حلب به پایان جنگ و درگیری در سوریه منجر نخواهد شد. همانگونه که مقامات آمریکایی در روزهای اخیر تاکید کرده اند ما نیاز داریم که به مذاکرات دیپلماتیک بازگردیم.
یکی از خبرنگاران از سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پرسید بسیاری مخالفان را مسبب ایجاد وضع کنونی در حلب می دانند زیرا آنها نپذیرفتند که در چارچوب توافق وین از حلب خارج شوند. نظر شما در این خصوص چیست؟
مارک تونر گفت من قصد ندارم مسئولیت اصلی وضع کنونی حلب را متوجه نیروهای مخالف بکنم. فکر می کنم آنها به سختی جنگیده اند و ضربات سنگینی را هم متحمل شده اند. من درباره مخالفان میانه رو سوریه سخن می گویم که خواهان سوریه ای دمکراتیک و آزادی های گسترده در این کشور هستند. این نبرد، نبرد دشواری بوده است و آنها قربانی های زیادی را در این جنگ داده اند. دولت آمریکا و دیگر اعضای شورای همکاری خلیج فارس تلاش می کنیم که راهکاری مسالمت آمیز برای بحران سوریه بیابیم.