به بهانه تصویب نشدن توافق هسته ای در سنا؛
آمریکا می تواند خواستار تغییراتی در برجام یا لغو آن شود
مدیر اندیشکده هادسون توافقنامه هسته ای محدود به ایران و آمریکا نیست و شامل طرف های مختلفی است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، مدیر مرکز تحلیل امور نظامی و سیاسی اندیشکده هادسون (Hudson) در واشنگتن تأکید کرد؛
از نظر آمریکا، این توافقنامه یک معاهده نبود و سنای آمریکا هم آن را تصویب نکرد بنابراین تیم ترامپ می تواند خواستار تغییراتی در این توافقنامه یا لغو آن شود.ریچارد ویتز (Richard Weitz) در مصاحبه با شبکه تلویزیونی المیادین، درباره پیام های سیاسی تمدید ده ساله تحریم های آمریکا ضد ایران گفت: تردیدی نیست که ابهامات زیادی درباره سیاست آمریکا در برابر ایران مانند دیگر سیاست های دولت باراک اوباما وجود دارد. دولت اوباما با اشاره به پرونده هسته ای، این تحریم ها را ضد ایران اعمال می کند. اختلافات آشکاری بین دو کشور در بعضی پرونده ها وجود دارد. این اقدام (تحریم ها) همچنین مربوط به مسائل داخلی ایران، در کنار فعالیت های این کشور در کشورهای مختلف است. این تحریم ها مربوط به این مسائل است و بخشی از تحریم های هسته ای نیست. دونالد ترامپ رئیس جمهور پیروز آمریکا تأکید کرد زمانی که به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کند، خط مشی متفاوتی را در پیش خواهد گرفت. اما جزئیات این خط مشی مشخص نیست. ترامپ چند بار گفته بود که قصد دارد از توافقنامه منعقد شده با ایران خارج شود و همچنین قصد دارد این توافقنامه را تغییر دهد یا دستکم قصد دارد این توافقنامه را با قاطعیت بیشتری اجرا کند. هنوز سیاستی که ترامپ در برابر ایران در پیش خواهد گرفت، مشخص نیست. می توان گفت ترامپ می خواهد ابتدا از خواست کنگره و دیگر دولت ها در این باره اطلاع پیدا کند. این توافقنامه محدود به ایران و آمریکا نیست و شامل طرف های مختلفی است.
ویتز درباره کاهش اعتماد به تعهدات دولت آمریکا در صورت پایبند نبودن دونالد ترامپ به توافقنامه هسته ای ایران افزود: این مسئله اساسی است. در طول سال های گذشته دولت روسیه بارها این اعتراض را مطرح کرده است. به گفته روسها دولت آمریکا ممکن است به توافقنامه هایی که امضا می کند حتی اگر به نفع واشنگتن هم باشد، پایبند نباشد، چه برسد به اینکه توافقنامه به نفع آمریکا نباشد. ما با مشکلات متعددی به علت موافقت نکردن سنا با توافقنامه های مختلف روبرو شدیم. دولت ترامپ ممکن است اوضاع یکسال گذشته در سوریه، افغانستان و عراق را مطرح کند و با توجه به اینها، توافقنامه هسته ای با ایران را غیرقابل قبول بداند. از نظر آمریکا، این توافقنامه یک معاهده نبود و سنای آمریکا هم آن را تصویب نکرد. بنابراین تیم ترامپ می تواند خواستار تغییراتی در این توافقنامه یا لغو آن شود. اگر ترامپ خواستار تغییراتی در این توافقنامه شود ممکن است امکان ایجاد تغییر در توافقنامه بر اساس خواست آمریکا و بعضی طرف های دیگر فراهم شود، اما اگر بخواهند مذاکرات مجدد درباره توافقنامه به صورت کامل صورت گیرد و معاهده جدیدی امضا شود، چالش بزرگی خواهد بود. به ویژه آنکه روسیه، چین، طرف های اروپایی و نیز ایران چنین تمایلی ندارند و نمی خواهند بار دیگر در چنین مذاکراتی شرکت کنند. من فکر نمی کنم که دیگر کشورها آمادگی داشته باشند مطابق خواست دونالد ترامپ عمل کنند. سناریوهای مختلفی مطرح است و امکان دارد هزینه های سنگینی برای دیگر منافع آمریکا به همراه داشته باشد. اگر همه کشورها نگرانی هایی درباره ایران داشته باشند، شاید ترامپ چنین کاری را صورت دهد تا حمایت بعضی کشورهای حاشیه خلیج فارس و نیز اسرائیل را به دست آورد.
وی درباره تأکید کاخ سفید بر اینکه باراک اوباما قانون تمدید تحریم های ایران را امضا خواهد کرد خاطر نشان کرد: امضای توافقنامه هسته ای ایران با انتقادات زیادی روبرو شد. بسیاری طرف ها از سیاست های دولت ایران انتقاد می کنند. من درباره وجهه دولت باراک اوباما سخن می گویم که محبوبیت آن در بین بعضی از گروه های رأی دهنده در آمریکا کاهش یافته است. دونالد ترامپ به طور جدی معتقد است که می تواند بهتر از هر کس دیگری معاملاتی را صورت دهد. ترامپ بر این باور است که اگر فرصت تلاش در این زمینه را به دست آورد، نتیجه بهتری به دست خواهد آورد. بنابراین باید هر سه مسئله نارضایتی از رفتار ایران، نارضایتی از دولت اوباما و روی کار آمدن تیم جدیدی را در نظر بگیریم که معتقد است می تواند نتیجه بهتری به دست آورد.