کمرنگ شدن توجه به حریم خصوصی در فضای مجازی
اینترنت ، فضای مجازی، نت ، شبکه های اجتماعی و وای فای بخشی از واژه هایی است که بتازگی از دامنه لغات خانواده ها سر در آورده که علاوه بر مزیت های فراوان آسیب های بسیاری نیز بدنبال داشته است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، یکی از آسیب هایی که در فضای مجازی همواره در کمین افراد است ، نقض حریم خصوصی آنها بوده است که منجر به بی اخلاقی در فضای وب و از بین رفتن آبروی اشخاصی می شود هر چند که چنین مواردی تنها به فضای مجازی اختصاص نداشته است اما برخی ویژگی های این فضا سبب می شود تا با موارد بیشتر و گسترده تری از نقض حریم خصوصی افراد، مواجه شویم و زمانی که افراد بی محابا دنیای مجازی را به حریم خصوصی خود راه دادند، می شود ابتدای بسیاری از مشکلات بشر... "ورود به حریم خصوصی افراد و یا انتشار اطلاعات خصوصی در فضای مجازی"
***الان می گن همین الان یهویی ؛
سرهنگ کاکوان رئیس پلیس فتا تهران بزرگ در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما می گوید: در گذشته در جمع خانوادگی برای گرفتن عکس یادگاری با هم هماهنگ می کردند و خانم ها و آقایان هر که آماده می شد عکس می گرفت اما الان " می گن همین الان یهویی" و این عکس های یهویی تا دلتان بخواهد درسخت افزارهای مختلف وجود دارد.
- حریم خصوصی بخشی از اطلاعات و داشته های یک فرد است که بنا به عرف جامعه و یا به دلخواه خود فرد تمایل ندارد علنی شود، این را حسین امامی رودسری استاد ارتباطات و پژوهشگر رسانه های نوین در تعریف این فضا به خبرنگار ما می گوید.
وی ادامه می دهد: شاید این تعریف در بین افراد جامعه متفاوت باشد. تغییرات دراین فضا روزانه است و می تواند تعریف حریم خصوصی در زندگی روزمره با تعریف آن در فضای مجازی را متفاوت کند. بطور مثال عده ای اعتقاد دارند که حریم خصوصی یعنی اطلاعات شخصی من دست نااهلان و نامحرمان نیفتد و یا عده ای دیگر معتقدند که حریم خصوصی در فضای مجازی یعنی دسترسی نهادها یا سازمانها به اطلاعات رد و بدل شده من در فضای مجازی باعث استفاده علیه خودم نشود.
سرهنگ کاکوان نیز معتقد است : نقل مکان از زمان سنتی به دیجیتال انجام شد ولی عادت دیجیتالی شدن به خود را نگرفته ایم.
*** کمرنگ شدن توجه به حریم خصوصی در فضای مجازی ؛
استاد ارتباطات و پژوهشگر رسانه های نوین بر کمرنگ شدن حریم خصوصی در فضای مجازی تاکید می کند و می گوید این به معنای تغییر سبک زندگی ماست.
امامی رودسری ادامه می دهد: به عنوان مثال ما بسیاری از مدارک شخصی مان را اسکن می کنیم و به صورت الکترونیک نگهداری و یا در سرورهای رایگان مانند دراپ باکس و کلاود ذخیره می کنیم یا زمانی که از تلفن همراه هوشمند استفاده می کنیم قابل ردیابی هستیم، این موارد نمونه هایی از خطرهایی است که حریم خصوصی در فضای مجازی با آن مواجه است.
رئیس پلیس فتای تهران بزرگ در این باره تاکید می کند که افراد اطلاعاتی را در فضای اینترنت بارگذاری کنند که از انتشار آن بیم نداشته باشند زیرا این فضا بگونه ای نیست که حتی در پیج خصوصی هم بتوان به امن بودن آن اطمینان داشت.
***حریم خصوصی در فضای مجازی توهمی بیش نیست ؛
امامی رودسری می افزاید: بعضی ها هم هستند که فراتر از این می اندیشند و اعتقاد دارند که حریم خصوصی در فضای مجازی توهمی بیش نیست و در آینده چیزی به اسم حریم خصوصی وجود نخواهد داشت.
وی خاطر نشان می کند: بهرحال تا حدی این نگرانی ها وجود دارد و ویژگی شفاف سازی در فضای مجازی می تواند ناقض حریم خصوصی ما شود.
رودسری مسئولیت حفظ این حریم را برعهده کاربر و قانونگدار می داند و می گوید: کاربر باید از اطلاعات خود در فضای مجازی مراقبت کند و هر اطلاعاتی را در فضای مجازی منتشر نکند و یا بهانه به دست دیگران برای انتشار محتوا در فضای مجازی ندهد قانونگذار هم باید جنبه های حمایتی از کاربران را فراهم کند.
***تاثیرحفظ حریم خصوصی و یا تخطی به آن در امنیت و آرامش جامعه ؛
امامی رودسری به تبعات ناشی از زیر پاگذاشتن این حریم برای جامعه و افراد اشاره می کند و می افزاید: ما در کشورمان در قوانین جرائم رایانه ای هنوز تعریف مشخصی از حریم خصوصی نداریم و یا آن چنان جنبه های حمایتی در قوانین مان از کاربران وجود ندارد. بهرحال حفظ حریم خصوصی و یا تخطی از آن در امنیت و آرامش جامعه می تواند تاثیرگذار باشد.
*** بیش از 50درصد پرونده های تشکیل شده در پلیس فتا اخلاقی است؛
رئیس پلیس فتا تهران بزرگ در ادامه با بیان اینکه تا سال 94 بیشترین پرونده های تشکیل شده کلاهبرداری مالی بوده است می گوید : این در حالیست که در سال 94 و 95 بیش از 50 درصد پرونده های تشکیل شده در پلیس فتای تهران بزرگ پرونده های اخلاقی است که فرد با دسترسی به اطلاعات و عکس های خصوصی افراد از آنها سوءاستفاده کرده است.
سرهنگ کاکوان با بیان اینکه سخت افزاری که به اینترنت وصل است مکان امنی برای نگه داشتن اطلاعات خصوصی نیست هشدار داد که هموطنان برای حفظ حریم خصوصی اطلاعات شخصی و عکس های خصوصی را در هاردهای جانبی مثل فلش هارد اکسترنال و... نگه دارند.
**
*فضای مجازی خود به خود حریم خصوصی افراد را مورد هجوم قرار نمی دهد،
در ادامه بتول راهب روانشناس و مشاورخانواده به خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما می گوید: اینترنت و فضای مجازی خود به خود حریم خصوصی افراد را مورد هجوم قرار نمی دهد این درحالی رخ می دهد که هنجار شکنی در فرهنگ جامعه عمومیت یافته باشد.
راهب با بیان اینکه هر فردی برای خود مرزهای تعریف شده ای از اسرار شخصی در گذشته و حال دارد می افزود: این موضوع می تواند افکار، عقاید و آرمان های فرد را هم شامل شود که فقط توسط خود فرد آشکار خواهد شد، خودش مسئول است واگر توسط دیگران نشر پیدا کند تجاوز به حریم شخصی وخصوصی محسوب می شود واین مطلب فضای مجازی و حقیقی ندارد.
وی ادامه می دهد : بنابراین اینترنت و فضای مجازی خود به خود حریم خصوصی افراد را مورد هجوم قرار نمی دهد مگر هنجار شکنی در فرهنگ جامعه عمومیت یافته باشد.
این روانشناس و مشاور خانواده یادآور می شود که فضای مجازی ناشی از پیشرفت فناوری و اجتناب نا پذیر است و مانند موجی جوامع انسانی را در برگرفته است که این فناوری به خودی خود توانایی تجاوز به حریم خصوصی افراد را ندارد مگر اینکه شخص اجازه ورود به این فضا را داده باشد.
راهب به شباهت وتفاوت فضای واقعی با فضای مجازی اشاره می کند و می گوید در فضای واقعی هم افراد باید مواظب باشند که اسرار خصوصی و شخصی شان مورد هجوم قرار نگیرد اما تفاوت این دو فضا پخش سریع اطلاعات شخصی در فضای مجازی است که این موضوع یکی از مضرات این فضاست و توجه بدان مهم است.
روانشناس و مشاور خانواده می افزاید: اگر نحوه استفاده صحیح از ابزار پیشرفته در هر زمان ومکان صورت نگیرد آسیب هایی که از این طریق به افراد و خانواده ها وارد می شود جبران ناپذیر است و نه تنها فرد را دچار آسیب بلکه خانواده و جامعه را هم آسیب پذیر می کند.
راهب خاطر نشان می کند: این فضا در بین متاهلان در ابتدا حریم خصوصی زوجین را دچار مشکل می کند و اعتمادها را ازبین می برد بدون توجه به اینکه لازمه استحکام خانواده اعتماد است.
وی یادآور می شود که پخش اسرار شخصی افراد چه در فضای مجازی و چه در فضای واقعی خانواده را دچار اضمحلال می کند.
این روانشناس لازمه استفاده صحیح از فضای مجازی را فرهنگ سازی از سوی مسئولان و مردم می داند.
حالا با وجود ضرورت ها و کارکردهای مثبتی هم که در فضای مجازی قابل توجه است همچنان افراد و گروه های زیادی با کم توجهی و بدون در نظر گرفتن امنیت حریم خصوصی خود... خطر می کنند ...و قدم هایشان را از ساحل امن و ایمن زندگی شخصی فراتر می گذارند.
پا به اقیانوس بی انتها و مشکوک مجازی می گذارند و اطلاعات شخصی خود را با دنیایی به اشتراک می گذارند که از آن سویش خبر ندارند اما اینکه این اقیانوس چه عمقی داره و چقدر امکان نجات و برگشت به ساحل امن در آن وجود دارد ،همان سوال بی پاسخی است که قربانیان فضای مجازی به آن بی توجه هستند.
گزارش از زینب سلیمانی طامه.