کاهش ضایعات برنج با توسعه مکانیزاسیون فرآوری
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی گفت: توسعه مکانیزاسیون فرآوری در کاهش ضایعات برنج مهم است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، عادل واحدی در مصاحبه با رادیو اقتصاد با بیان اینکه برنج نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور دارد، افزود: زنجیره فرآوری محصول برنج بسیار حساس و بایستی ضریب تبدیل و تولید شلتوک به برنج سفید با بهره گیری از فناوری های نوین به شدت افزایش یابد.
وی اظهار داشت : برای کاهش ضایعات برنج در مراحل مختلف استفاده از فناوری روز بسیار ضروری است چرا که یک پنجم دسترنج تولید کنندگان برنج کشور در مرحله فرآوری از بین می رود.
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی کشور گفت: برای جلوگیری از ضایعات برنج بهره گیری از خطوط تولید با فناوری ها و ماشین آلات جدید ، ضروری است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه برنج تولیدی کشور باید با مدرنترین ماشین آلات روز جهان فرآوری و بسته بندی شود، افزود: در شالیکوبیهایی که اغلب با تکنولوژی قدیمی مشغول به فعالیت هستند درصد زیادی از برنج تولیدی این واحدها تبدیل به خرد برنج یا ضایعات میشود که علاوه بر ضرر اقتصادی به کشاورزان سبب کاهش برنج تبدیلی نیز میشود.
واحدی همچنین بر لزوم بازسازی صنایع شالیکوبی در جامعه تاکید کرد و یادآورشد: برنج از محصولات راهبردی کشور است.
شعبان مختاری مدیر کارخانه شالیکوبی از استان مازندران نیز گفت: موضوع صنایع تبدیلی بسیار گسترده و نقش بسیار اساسی در بخش کشاورزی دارد.
وی افزود: ایران در تولیدبرنج هنوز به خودکفایی نرسیده است و باید با تلاش و کوشش فراوان و استفاده از فناورهای جدید از شدت ضایعات این محصول جلوگیری شود.
مختاری اظهار داشت : تجهیز واحدهای فرآوری برنج به خطوط تولید با تکنولوژی بالا موجب کاهش مصرف انرژی، تولید با کیفیت، کاهش هزینه و ضایعات، افزایش ارزش افزوده و غیره می شود.
به هر حال حجم بالای ضایعات در صنایع تبدیلی برنج سالانه خسارات هنگفتی به اقتصاد برنجکاران وارد می سازد، برنج دومین محصول راهبردی کشاورزی جهان پس از گندم محسوب می شود چـرا کـه ایـن محصـول بـه تنهایی غذای نیمی از جمعیت جهان را تامین می کند.
صنایع تبدیلی برنج به واحدهایی گفته می شود که شلتوک را به برنج سفید تبـدیل مـی کننـد.
منظـور از تبدیل شلتوک به برنج سفید تمام عملیات انجام گرفته روی شلتوک از ابتدای خشک کردن تا پایان مرحلـه درجـه بندی برنج سفید است.
محصول برنج طی مراحل مختلف تولید (کاشت، داشت و برداشت) و تبدیل شلتوک به برنج سـفید مشـکلاتی وجود دارد که باعث ایجاد تلفات و ضایعات کمی و کیفی در برنج می شود و برخلاف اهداف اقتصاد مقاومتی است.
برنج به عنوان یکی از محصولات مهم کشاورزی نقش بسیار حساسی در صنعت، اقتصاد و تغذیه خانوار ایرانی ایفا می کند. سالانه ضایعات خسارات بزرگی به منابع غذایی وارد کرده به گونه ای که این ضایعات به عنوان یک چالش جدی به اقتصاد کشور ضربه می زند و از طرف دیگر مانع از رسیدن به خودکفایی در امر تولید می شود.