خطر در کمین رانندگان و مسافران جاده های کردستان
توسعه راههای استان کُردستان همچنان مطالبه اصلی مردم این استان است
در سالهای اخیر با هدف توسعه ناوگان حمل و نقل راههای استان کُردستان، چند پروژه اصلی آغاز شد، امّا کمبود اعتبارات و عدم تخصیص به موقع آن، منجر به طولانی شدن زمان اجرای پروژه ها شده و راههای استان کُردستان همچنان قربانی می گیرند.
بر اساس آمارهای پلیس راهور استان کردستان سالانه به طور متوسط بیش از 350 نفر از هم وطنانمان در جاده های استان کُردستان بر اثر تصادفات جان خود را از دست می دهند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مُدیرکل پزشکی قانونی استان کُردستان گفت: در شش ماهه اوّل امسال 205 نفر بر اثر حوادث رانندگی در جاده های استان کُردستان جان خود را از دست دادند که درمقایسه با مدت مشابه سال گذشته که 244 مورد فوتی داشته، حدود 16 درصد کاهش داشته است.
غلامرضا همایون پور افزود: بیشترین تلفات حوادث رانندگی با 160 نفر در جاده های برون شهری و 29 مورد در مسیرهای درون شهری و 16مورد در جاده های روستایی گزارش شده است.
فرمانده پلیس راه کردستان، گفت: بالاترین رقم کشته های سوانح امسال در مسیر سقز ـ دیواندره در استان کُردستان با 10 درصد فوتی و جرحی رخ داده و کمترین رقم نیز با یک درصد مربوط به بانه ـ سردشت است.
سرهنگ عیسی گوهری با اشاره به اینکه شاید راههای مواصلاتی سطح استان از نظر استاندارد مشکلی نداشته باشند، امّا جاده های اصلی و حتی جاده های فرعی با حجم ترافیک و میزان تردد خودروها در آن متناسب نیستند.
گوهری افزود: جاده های کُردستان تنها از لحاظ مشخصات با استانداردهای کشوری برابری دارند، در حالی که نیاز است راههای اصلی با توجه به حجم ترافیکی آنها به "بزرگراه" و یا "آزاد راه" تبدیل شوند تا بتوان از بسیاری از حوادث و اتفاقات ناگواری که در محورهای مواصلاتی استان به وقوع می پیوندد جلوگیری کرد.
نماینده مردم شهرستانهای سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی هم با انتقاد از وضع نامناسب و بی توجهی مسئولان در این زمینه اظهار داشت:احداث بزرگراه و جاده های چهار خطه برای مردمِ استان کُردستان، همچنان در حد یک آرزو باقی مانده است.
سیّدمهدی فرشادان افزود: با وجود پیگیریهای صورت گرفته در این بخش تاکنون اقدامی برای این موضوع صورت نگرفته و اغلب طرحهای راهسازی که در استان در چند سال گذشته آغاز شده هنوز هم به بهره برداری نرسیده اند و یا نیمه تمام باقی مانده اند.
مُدیر ساخت و توسعه راههای کُردستان می گوید: اکنون از محل اعتبارات ملی و استانی 150 پروژه راه روستایی و 20 پروژه بین شهری استان در دست احداث است که باتوجه به کمبود اعتباراین طرحها هنوز به سرانجام نرسیده است.
در مجموع در استان کُردستان نزدیک به 8 هزار کیلومتر راه اصلی، فرعی و روستایی وجود دارد که 6 هزار کیلومتر آن راه روستایی و هزار و850 کیلومتر آن راه اصلی و فرعی و 180 کیلومتر بزرگراه است.
رامین محمودی گفت: راهسازی یکی از فعالیتهای عمرانی هزینه بَر و زمان بَر است و با توجه به ویژگیهای جغرافیایی استان کُردستان که سخت گذر و کوهستانی است، راهسازی نیاز به بودجه بیشتری دارد، به عنوان مثال؛ برای احداث هر کیلومتر راه روستایی حدود پنج میلیارد ریال در استان باید هزینه کرد که رقم بالایی است.
مُدیر راهداری اداره کل راه و شهرسازی استان کُردستان نیز می گوید:برغم مرزی بودن کُردستان، عبور کامیونهای ترانزیتی و تانکرهای سوخت و همچنین حجم بالای گردشگران در استان، استاندارد جاده های کردستان در حد جاده های فرعی است.
محمّد راشد مُدرس گرجی افزود: اصلی ترین مشکل راهداری در حال حاضر کمبود اعتبارات لازم به ویژه در بخش راههای روستایی می باشد که نیاز است در این زمینه بیشتر کار شود.
استان کُردستان از لحاظ برخورداری از راههای مواصلاتی مناسب در رتبه های آخر کشور و از نظر عملکردی به میانگین کشوری رسیده است، به عبارت دیگر؛ استان کُردستان در بین 30 استان کشور هنوز در رتبه 26 قرار گرفته است.
شاید راههای مواصلاتی استان از نظر استاندارد مشکلی نداشته باشند، امّا این جاده ها متناسب با حجم ترافیک و میزان تردد خودروها نیست و آمار تصادفات روز به روز درحال افزایش است.