شبکه تلویزیونی المیادین، فالح الفیاض رئیس شورای بسیج مردمی عراق و احمد الاسدی سخنگوی بسیج مردمی با حضور در جمع خبرنگاران به سؤالات آنها درباره تصویب قانون الحشد الشعبی پاسخ دادند.
فالح الفیاض در ابتدای این کنفرانس خبری گفت: تصویب قانون الحشد الشعبی بر این موضوع تاکید کرد که بسیج مردمی جزئی از عراق است. بسیج مردمی اکنون به نهادی قانونی تبدیل شده است. پارلمان، این موضوع را تصویب و دولت آن را تایید کرده است. ملت عراق هم از همه اقشار و جریانات، از این موضوع خوشحال شدند. برخی از برادران ما ملاحظاتی در این خصوص داشتند که ما به آنها احترام می گذاریم اما با صراحت می گویم که ملاحظاتی که در پشت درهای بسته ایراد میشد بسیار محدود بودند. ما این را قبول نداریم که این قانون، قانون مشارکت بین جریانهای عراقی عنوان شود بلکه این قانون بیانگر وحدت ملی عراق است. نباید اجازه بدهیم که برخی از سخنان و ملاحظات کم اهمیت به ملی بودن این قانون ضربه بزند. ما امروز در برخی ابعاد، وضعیت خوبی نداریم و نباید مشکلات را دو برابر کنیم. درباره قانون اساسی هم ملاحظاتی وجود دارد اما نمیتوانیم بگوییم که قانون اساسی طایفهگرایی را به وجود میآورد. من تناقض و مشکلی نمیبینم و معتقدم که زمینه برای انسجام عراقیها فراهم شده است. نیروهای بسیج مردمی چه از غرب یا شرق و یا جنوب عراق، دوشادوش یکدیگر در حال نبرد هستند. این قانون در واقع، نوعی تقدیر و گرامیداشت و حمایت از این نیروهاست. ما خواهان عزت و سربلندی و وحدت عراق هستیم. تا زمانی که قهرمانانی چون قهرمانان ارتش و بسیج مردمی و عشایر داریم، عراق سربلند خواهد بود و میتواند از شرافت و عزت خود دفاع کند. ما دارای مرجعیت عالی هستیم که خطرات را میبیند و به ما هشدار میدهد. دولت عراق هم دولتی منتخب و برآمده از رای مردم است. در این کشور کسی قدرتی مافوق دیگران ندارد. امیدواریم این قانون به شکل کامل به اجرا درآید. نخست وزیر هم چنین خواستهای دارد.
فالح الفیاض در پاسخ به خبرنگاری در مورد اتهامات درباره پاکسازی طایفهای گفت: در قانون، برای بسیج مردمی هم مانند تشکیلات دیگر نیروهای مسلح از جمله ارتش، پلیس و وزارت کشور، موضوع توازن در استانها در نظر گرفته شده است. در تشکیلات کنونی بسیج مردمی این مسئله مد نظر بوده است و ما از همه استانها نیرو جذب کردهایم و بر اساس مساحت و جمعیت استانها و میزان تهدیدات و همچنین طبیعت استانها چینش نیروهای خود را انجام دادهایم. ما در نینوا، الانبار، صلاح الدین و دیاله دارای نیروهای زیادی هستیم. چینش تشکیلات و ساختار بسیج مردمی به نخست وزیر که فرمانده نیروهای مسلح است باز میگردد. ما در پی مشارکت همه عراقیها هستیم و منزوی کردن و به حاشیه راندن را قبول نداریم. بسیج مردمی به اعتقاد من از بسیاری از ساختارهای گذشته خود عبور کرده است. اگر به فرماندهان میدانی بسیج مردمی نگاه کنید در خواهید یافت که ما بسیاری از معیارهای گذشته را نادیده گرفتهایم. ما در انتصاب فرماندهان به موضع افراد در قبال داعش نگاه کرده ایم. ما هنگامی که درخواست افراد برای پیوستن به بسیج مردمی را تحویل میگیریم فقط به دنبال فهم موضع او در قبال داعش هستیم و به مسائل دیگر توجه نمیکنیم. من با صراحت میگویم که خواهان مشارکت همه نیروهای ملی دیگر در بسیج مردمی هستیم.
در همین جا باید از مشارکت و همکاری همه نیروهای ملی تشکر کنم. برخی از نیروها بخشی از بسیج مردمی نیستند مانند نیروهای پیشمرگ کرد که به تصویب این قانون کمک کردند. آنها به بسیج مردمی به چشم یک شریک و متحد نگاه میکنند و در میدان، مشارکت و هماهنگی خوبی دارند. این موضوعات نشان میدهد که بسیج مردمی در چارچوب روابط کردی - عربی موفق بوده و نزدیکی دیدگاهها را در پی داشته است. ما و نیروهای کرد دوشادوش در برابر تروریستها ایستادگی کرده ایم.
احمد الاسدی سخنگوی بسیج مردمی عراق نیز گفت: در مورد اطمینانبخشی باید بگویم که ما قبل از تصویب این قانون دو موضوع را مطرح کردیم. یکی از مهمترین این موضوعات این بود که ما رایگیری در مورد قانون الحشد الشعبی را تا دو هفته به تعویق انداختیم، هر چند که میدانستیم که تعداد رای مورد نیاز برای تصویب این قانون را دارا هستیم. رایگیری را به تعویق انداختیم تا زمان بیشتری برای گفتگو و مذاکره وجود داشته باشد. موضوع بعدی آنکه، روز گذشته در جلسه پارلمان خواستههایی از اتحاد نیروها(ی اهل سنت) را که بر آنها توافق صورت گرفته بود به قانون اضافه کردیم، هر چند که این ائتلاف در جلسه، حضور پیدا نکرد و فقط چند تن از نمایندگان آنها در پارلمان حضور داشتند. این اقدام، حسن نیت ما را نشان میدهد که ما خواهان همکاری با شریکان سیاسی خود هستیم. بسیاری از نمایندگان و فراکسیون ها که با قانون مخالف بودند امروز بیان میکنند که ضد قانون الحشد الشعبی نیستند و به کسانی که جان خود را برای دفاع از عراق در دست گرفتهاند و به خانوادههای آنها احترام میگذارند، بلکه در جزئیات، ملاحظاتی دارند. به همین دلیل، این قانون رای آورد و فرصت برای گفتگو و مذاکره درباره جزئیات وجود دارد.
خبرنگاری گفت: برخی می گویند که بسیج مردمی، الگوبرداری از سپاه پاسداران است و بهتر بود که این نیروها در ارتش و نیروهای مسلح آمیخته میشدند.
فالح الفیاض در پاسخ گفت: این سخنان درست نیست. ما در عراق به تدریج تجربیاتی به دست آوردیم. تشکیل بسیج مردمی تصمیمی سیاسی نبود بلکه با فتوای مرجعیت صورت گرفت. زمانی که ارتش، وضعیت خوبی نداشت و حکومت نابسامان بود، نگاهها به سوی جوانان عراق چرخید و نیروهای مردمی وارد میدان شدند تا از کشور دفاع کنند. به فتوای مرجعیت، مردم به حرکت در آمدند. در میان آنها گروههایی وجود داشت که سابقه جهاد داشتند و به تدریج، تشکیلات به وجود آمد. در روزهای اول، ما نه پادگانی داشتیم و نه حتی یک خودرو در اختیار ما بود. ما با سلاح مردم میجنگیدیم. اما پس از مدتی، اوضاع سامان یافت و دولت برخی از نیازهای ما را تامین کرد. بنابراین بسیج مردمی با تصمیمی سیاسی یا تمایلات حزبی و سیاسی به وجود نیامده است. در واقع، اراده ملت عراق، بسیج مردمی را به وجود آورد. آمیخته شدن این افراد با نیروهای مسلح، به مصلحت نیست. چرا ما تشکیلات جداگانه مبارزه با تروریسم، نیروهای ویژه و یگان ویژه وزارت کشور داریم؟ این تنوع نیروها مهم است. ضمن اینکه تفکری را که این نهاد بزرگ را خلق کرده است نمیتوانیم مصادره کنیم. این نهاد با تفکر داوطلب بودن افراد تشکیل شده است. به اعتقاد من بسیج مردمی به عراق کمک خواهد کرد و الگوبرداری از هیچ نیروی دیگری نیست. البته ما از تجربه دیگران استفاده میکنیم. همه گروهها و حتی گروههای نظامی به نفع قانون الحشد الشعبی از خود انعطاف نشان دادند. اینگونه نگرانیها فقط دیدگاه شخصی افراد یا نگرانی دشمنان و یا دستورهایی از خارج است تا ادعا کنند که عراقیها از خود، ارادهای ندارند و از دیگران الگوبرداری میکنند و یا دستور میگیرند.
خبرنگار دیگری پرسید: آیا بسیج مردمی فقط در زمان دفاع از کشور در کنار ارتش خواهد بود و یا اینکه با پلیس محلی و نیروهای داخلی هم همکاری خواهد داشت؟
رئیس شورای بسیج مردمی پاسخ داد: بسیج مردمی را باید بعد از تصویب قانون توصیف کنیم. بسیج مردمی یک تشکیلات نظامی، تعریف شده است. حتی برادرانی که در شورای بسیج مردمی حضور دارند بر اساس ساختار نظامی چینش خواهند شد و بر اساس جایگاهشان به آنها درجه نظامی اعطا میشود. این کار هم توسط نخست وزیر صورت میگیرد. در واقع، فرماندهی و تشکیلات و ساختار بسیج مردمی از درون خود شکل میگیرد و بر اساس قوانین نظامی با آن رفتار میشود. مثلا ما دستگاه مبارزه با تروریسم داریم. قانون میگوید، بسیج مردمی مانند دستگاه مبارزه با تروریسم عمل خواهد کرد. دستگاه مبارزه با تروریسم چگونه عمل میکند؟ گاهی اوقات از آن برای مبارزه با گروهکها استفاده میشود، گاهی اوقات برای مبارزه با تروریسم بکار گرفته میشود. اکنون هم در آزادسازی شهرها فعالیت میکند. این نهاد، زیر نظر فرمانده کل نیروهای مسلح است و بر حسب شرایط، نقش های مختلفی را می پذیرد. این نهاد، نیروی امنیت داخلی نیست بلکه نیروی نظامی است. بنابراین همانگونه که ارتش و دستگاه مبارزه با تروریسم اقدام میکنند بسیج مردمی هم همان شرح وظایف را خواهد داشت.
خبرنگاری گفت: برخی در مورد ورود نیروهای بسیج مردمی به مرکز موصل هراس داشتند، اکنون بعد از ورود رسمی این نیروها به تشکیلات نظامی عراق، وضعیت چگونه خواهد بود؟
فالح الفیاض گفت: در رفتار و عملکرد بسیج مردمی قبل و بعد از تصویب قانون تفاوتی حاصل نمی شود. پیش از تصویب قانون هم بسیج مردمی زیر نظر نخست وزیر قرار داشت. در جلسه نخست وزیر و شورای بسیج مردمی این نتیجه حاصل شد که مصلحت در این است که فقط نیروهایی از بسیج مردمی وارد موصل شوند که از اهالی این شهر هستند. این موضوع تغییری نکرده است. بسیج مردمی به دستور فرمانده کل نیروهای مسلح عمل میکند و اکنون وظیفه آزادسازی تلعفر را بر عهده گرفته است. بنابراین اراده بسیج مردمی همان اراده دولت عراق است. با تصویب این قانون، همه باید اطمینان حاصل کنند که اراده بسیج مردمی چیزی جز اراده حکومت عراق نیست. گروههای فعال در بسیج مردمی برای ورود به عرصه کنونی از خود گذشتگی کردند زیرا از تشکیلات نظامی خود به نفع حکومت عراق گذشتند. من از همه گروههای جهادگر که در تقویت و تشکیل بسیج مردمی همکاری کردند و اکنون به خاطر عراق و برای پیروی از فرمانده کل نیروهای مسلح از خود گذشتگی کردند، قدردانی می کنم.
خبرنگار دیگری گفت، بر اساس قانون، بسیج مردمی نباید وابسته به طرف های سیاسی باشد اما بسیاری از گروههای حاضر در میان نیروهای بسیج مردمی وابسته به احزاب هستند و حتی برخی از فرماندهان عالیرتبه آن اشخاصی سیاسی بوده اند.
الفیاض پاسخ داد: گروههای سیاسیای که به تشکیلات بسیج مردمی نیرو اعزام کردند، چارچوب سیاسی شان محترم است. قانون از کسانی سخن گفته است که عضو بسیج مردمی هستند. برخی از آنها عضو سازمان بدر هستند. سازمان بدر دارای پیشینه سیاسی است که دارای رهبری، دیدگاهها و شاخههای سیاسی است. دیگر گروهها هم این گونه هستند. اما قانون درباره نیروهایی اظهار نظر کرده است که عضو بسیج مردمی هستند. همان کسانی که فقط پرچم عراق را در دست دارند. قوانین این نیروها همان قوانین نظامی است. دیدگاه سیاسی افراد، محترم است اما در نهایت، تشکیلات بسیج مردمی، نظامی است و در آن نام و نشانی از گروههای سابق وجود نخواهد داشت.
احمد الاسدی هم در خصوص سخنان اسامه النجیفی که گفته بود تصویب این قانون، فضای سیاسی موجود را از بین میبرد، گفت: این که آقای النجیفی عرصه سیاسی 14 سال گذشته عراق را به تصویب این قانون ربط میدهد کار درستی نیست. من در این مورد به یک مسئله اشاره میکنم: روز گذشته، عراقی ها بار دیگر اثبات کردند که میتوانند در موارد مهم با یکدیگر دست اتحاد و دوستی بدهند. دیروز 228 نماینده پارلمان به قانون الحشد الشعبی رای مثبت دادند. این افراد، هر کدام نماینده گروه زیادی از مردم عراق بودند. آنها فقط نماینده فراکسیون خود نبودند. آنها از رؤسای فراکسیونهایشان برای دادن رای مثبت دستور نگرفتند. شاید برای اولین بار بود که همه نمایندگان حاضر، به یک قانون رای مثبت میدادند. حتی دست یکی از نمایندگان هم پایین نبود که این مسئله بدان معناست که این قانون مورد توافق همه جریانها است. کسانی که ملاحظاتی داشتند و یا در جلسه پارلمان شرکت نداشتند، تعدادی از نمایندگان از برخی فراکسیونها بودند. در روز رایگیری همه جریانها در جلسه حاضر بودند و به آن رای مثبت دادند. بنابراین درست نیست که میان روند سیاسی موجود و تصویب این قانون ارتباط برقرار کنیم. مردم برای ایجاد روند سیاسی کنونی و حفاظت از این مردم سالاری خون دادهاند و همه آنها از همه جریانها حاضرند باز هم جانفشانی کنند. آنها صدها هزار شهید دادهاند و حاضرند صدها هزار شهید دیگر تقدیم کنند تا دستاوردها و عزتشان از بین نرود.