پخش زنده
امروز: -
دیابت نوعی اختلال در سوخت و ساز(متابولیسم) بدن است.
به گزارش خبرگزارش صداوسیما مرکزمهاباد، یک پزشک عمومی در مهاباد میگوید: بیماری قند یا دیابت یکی از شایعترین بیماریهای متابولیکی است که علامت مشخصه آن میزان قند خون بالای 120 میلیگرم در دسی لیتر در حالت ناشتا است و از دیگر نشانههای آن پرخوری و پرنوشی است.
دکتر اسلامی با بیان اینکه دیابت در اثر کاهش تولید انسولین در بدن ویا کم شدن اثر انسولین در سوخت و ساز مواد قندی حاصل میشود افزود:در حال حاضر بیش از 150 میلیون نفر در دنیا مبتلا به این بیماری هستند که متأسفانه در کشور ما نیز شیوع بالائی دارد و اصولاً به دو صورت بیماران دیابتی نوع 1 و دیابتی نوع 2 دیده میشود.
این پزشک عمومی ادامه داد: دیابت نوع 1 (وابسته به انسولین) معمولاً قبل از 30 سالگی ظاهر میشود و علت آن فقدان یا کمبود انسولین میباشد، اکثر این بیماران لاغرند و نیاز به تزریق انسولین دارند. دیابت نوع 2 (غیر وابسه به انسولین) معمولاً در بزرگسالی دیده میشود و تقریباً دو سوم مبتلایان چاق میباشند. در بروز دیابت نوع 2 عوامل متعددی چون اضافه وزن و چاقی (بخصوص چاقی دور شکمی) نبود فعالیت بدنی، سن بالای 40 سال، رژیم غذایی نامناسب (غذای پر کالری و غیر مغذی) و وراثت نقش دارد.
وی اضافه کرد: بیماری قند و رژیم غذایی دو مسئله کاملاً وابسته به هم هستند و در درمان دیابت (بخصوص در بیماران دیابتی) نوع 2 رژیم غذایی اهمیت خاصی دارد، پس رژیم غذایی و ورزش یکی از درمانهای اصلی برای آنان به شمار میرود و داروی پایین آورنده قند خون به عنوان یک درمان کمکی (نه یک درمان اصلی) در کنار رژیم غذائی مناسب و ورزش به کار گرفته میشود. از این رو بیمارانی که دچار فزونی وزن هستند باید از راه کاهش انرژی دریافتی و افزایش مصرف انرژی از میزان بافت چربی اضافه بدن بکاهند.
دکتر اسلامی تصریح کرد: گفتن این نکته ضروری است که ورزش به تنهائی نمیتواند موجب کاهش فراوان وزن شود مگر اینکه با کاهش انرژی دریافتی همراه باشد. کاهش انرژی دریافتی اگر به صورت اصولی و درست انجام شود با کاهش وتنظیم قند خون در ارتباط است.بیماران دیابتی نوع 2 برای کاهش انرژی دریافتی نیاز به یک رژیم غذائی خاص و مناسب دارند؛ در واقع رژیم غذائی بیماران دیابتی نوع 2 بسیار شبیه افرادی است که تحت رژیم لاغری هستند.
وی در خصوصو راههای مقابله با این بیماری گفت: بیمارانی که در کنار رژیم غذایی قرص نیز مصرف میکنند برای جلوگیری از پایین افتادن قند خون، قبل از خواب یک میان وعده (مثلاً 1 عدد میوه) مصرف نمایند، تا حد امکان از گوشت سفید مثل ماهی بجای گوشت قرمز استفاده کنند ، مقدار دریافت نمک را در سطح پائین نگه دارند و مصرف چربیهای غذائی باید بصورت کنترل شده و به مقدار کم باشد تا کمتر دچار بیماریهای قلبی – عروقی شوند.
استرس، اضطراب و فشار روحی را در خود کاهش دهند، کمی آرامش فکری و استراحت داشته باشند، چون پژوهشهای اخیر دانشمندان حاکی از آن است که یک استراحت ده دقیقهای بعد از وقت صبحانه یا ناهار درکاهش قند خون اشخاص دیابتی مؤثر است.