رائول کاسترو رئیس جمهور کوبا گفت: برادرش فیدل کاسترو، پدر انقلاب کوبا شامگاه جمعه (به وقت محلی) در سن 90 سالگی در هاوانا پایتخت این کشور درگذشت.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از هاوانا، رائول کاسترو که در سال 2006 جانشین برادرش شد، در بیانیه ای در تلویزیون ملی کوبا اعلام کرد: « رهبر انقلاب کوبا ساعت 22 و 29 دقیقه شب (ساعت 3 و 29 دقیقه شنبه به وقت گرینویچ) درگذشت.»
وی با بیان اینکه زمان برگزاری مراسم بزرگداشت برادرش بعدا مشخص می شود، افزود: « به درخواست خود فیدل، جسد وی در نخستین ساعات روز شنبه سوزانده خواهد شد.»
رهبر انقلاب کوبا که با مشتی آهنین پس از انقلاب سال 1959 قدرت را در کوبا در دست داشت، و طی بیش از نیم قرن ابرقدرتی آمریکا را به مبارزه طلبید، در سال 2006 پس از خونریزی روده و شرایط جسمانی اش، قدرت را به برادرش رائول سپرد.
وی آوریل 2011 از آخرین مسئولیتهای رسمی خود کناره گیری کرد و سمت دبیرکلی حزب کمونیست کوبا را به رائول که فرد شماره دوی این حزب از زمان تاسیس آن در سال 1965 بود، واگذار کرد.
کاسترو در قاب تاریخ
فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت فیدل کاسترو درگذشت
رئیس جمهور پیشین کوبا بین فوریه 2014 و آوریل 2015 به طور کامل در انظار عمومی دیده نشد و این امر به شایعات بسیاری در مورد وضعیت سلامت وی دامن زد.
اما از یک سال و نیم پیش، هر چند که رفت و آمدهایش محدود شده بود، اما دوباره شروع به انتشار «اندیشه هایش» کرد و در خانه اش میزبان مقامات و شخصیتهای خارجی بود.
مرگ وی که تقریبا حدود دو سال پس از اعلام نزدیکی تاریخی کوبا و آمریکا اتفاق می افتد، قطعا ورق جنگ سرد را که در دوران بحران موشکی اکتبر 1962 جهان را به آستانه مناقشه هسته ای کشانده بود، برمی گرداند.
خبرگزاری رویترز نیز گزارش داد: فیدل کاسترو به مدت پنج دهه رهبری کوبا را بر عهده داشت و به لحاظ سنی پس از ملکه الیزابت در انگلیس و پادشاه تایلند، سومین رهبر کهنسال جهان به شمار می رفت. وی در ژوییه سال 2006 پس از انجام یک عمل جراحی به صورت موقت قدرت را به برادرش رائول کاسترو واگذار کرد. این واگذاری قدرت در سال 2008 رسمیت پیدا کرد.
کاسترو در واپسین سالهای عمر طولانی خود به ندرت در ملا عام ظاهر می شد و معمولا به صورت ویدیویی با مهمانان خود دیدار می کرد. وی صدها مطلب در قالب ستون های سیاسی برای رسانه های رسمی کشور به رشته تحریر در آورده است. کاسترو دو بار در سال 2012 و دو بار در سال 2013 در حالیکه خمیده و نحیف به نظر می رسید و به سختی راه می رفت در ملا عام حاضر شد. وی همچنین یک بار دیگر در هشتم ژانویه سال 2014 در مراسم گشایش یک مرکز فرهنگی در ملا عام دیده شد اگرچه تصاویر مربوط به دیدار وی با میهمانان و شخصیت های شرکت کننده در این مراسم در خانه کاسترو پس از این مراسم انتشار یافت.
فیدل کاسترو با چهار ساعت و 29 دقیقه سخنرانی در روز 26 سپتامبر سال 1960، رکورددار طولانی ترین سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به شمار می رود. یکی از طولانی ترین سخنرانی های وی حدود هفت ساعت و سی دقیقه به طول انجامید که روز 24 فوریه سال 1998 و پس از آن ایراد شد که محمع ملی کوبا وی را برای یک دوره پنج ساله دیگر به عنوان رئیس جمهور کوبا برگزید.
کاسترو ادعا می کرد از 634 مورد تلاش برای ترور وی جان سالم به در برده است که اغلب آنها از سوی سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) و نیز سازمانهای تبعیدی مخالف وی مستقر در آمریکا ترتیب و سازماندهی شده بود. این توطئه های ترور قرار بوده از روشهای مختلف شامل قرص آلوده و سمی، سیگار مسموم یا حتی لباس غواصی آلوده به مواد شیمیایی صورت بگیرد. یکی دیگر از طرح های ادعایی ضد فیدل کاسترو ، شامل دادن پودری به وی بود که موجب ریختن ریش وی و احتمالا لطمه زدن به شهرت و محبوبیت کاسترو می شد.
کاسترو توانست تمامی این توطئه هاو حمله تبعیدهای مخالف مورد حمایت آمریکا به خلیج خوکها و نیز پنج دهه تحمل تحریم های اقتصادی را با موفقیت پشت سر بگذاردو در نهایت دوران حکومت وی در کوبا با دوران ریاست جمهوری 9 رئیس جمهوری در آمریکا ، از دوایت آیزنهاور گرفته تا بیل کلینتون به طول انجامید تا اینکه در زمانی که جرج دبلیو بوش بر مسند قدرت بود از سمت خود استعفا داد و از قدرت کناره گرفت.
کاسترو در سال 1985 سیگار را ترک کرد. سالها بعد وی با اشاره به مضرات استعمال دخانیات گفته بود: «بهترین کاری که می توانید با پاکت سیگار خودتان بکنید این است که آن را به دشمن خود هدیه بدهید. »
نشریه تایم در سال 2012 از فیدل کاسترو به عنوانی یکی از پرنفوذترین چهره های سیاسی از میان صد شخصیت معرف جهانی نام برده بود. کاسترو از پنج ازدواج خود 9 فرزند دارد. بزرگترین پسر وی فیدل کاسترو دیاز بالارت نام دارد که از لحاظ چهره بسیار شبیه پدرش است و به فیدلیتو معروف است. وی حاصل ازدواج کوتاه مدت فیدل کاسترو با میرتا دیاز بالارت و متولد سال 1949 است که در رشته علوم هسته ای در اتحاد شوروی تحصیل کرد.