شناسنامه دار کردن واردات و انبارکالاها موثر است
رئیس مجمع عالی واردات گفت : شناسنانه دار کردن واردات و انبارها موثر است اما محدود کردن ان برای رونق تولید مناسب نیست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ علیرضا متاقبی گفت : سامانه جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا از سامانههایی است که وزارت صنعت، معدن و تجارت با همکاری دیگر دستگاهها، اتاقهای بازرگانی و اصناف موظف به تهیه، ایجاد و بهرهبرداری از آن است.
رئیس مجمع عالی واردات گفت: این امر بی تاثیر نخواهد بود و شناسه دار کردن همه انبارها و مراکز نگهداری کالا و ثبت مشخصات مالک کالا با هدف شناسایی کالاهای قاچاق اقدام موثری در کنترل قاچاق خواهد بود در صورتی که درست اجرا و پیگیری شود.
وی با اشاره به اینکه مردم به استفاده از کالای قاچاق بیش از کالای استاندارد وارداتی تمایل دارند، افزود: استفاده از کالاهای قاچاق ضررهایی را برای مصرف کنندگان به دنبال دارد و در کالاهای خوراکی و خودرو که با جان مردم سر و کار دارند، بیشتر است اما برخی افراد به دلیل ارزان بودن اقدام به خرید این گونه محصولات می کنند.
رئیس مجمع عالی واردات گفت : مبحث اصلی استقبال مردم از کالای قاچاق قیمت است. به عبارت دیگر با توجه به شرایط کنونی اقتصادی کشور و همچنین معیشت ضعیف مردم نمی توان بیش از این انتظار داشت چرا که مردم به دنبال کالایی هستند که هم از لحاظ قیمت ارزان تر باشد و هم نیاز خود را به وسیله آن رفع کنند ولو اینکه این محصول کیفیت نداشته باشد.
وی ادامه داد: اگر فرهنگ نخریدن کالای غیررسمی و قاچاق در جامعه و بین خانواده ها نهادینه شود، علاوه به کمک به تولید داخلی، موجب اشتغال نیز می شود.
مناقبی با اشاره به اینکه مبارزه با قاچاق به منظور بهبود تولید صورت می گیرد، اضافه کرد: اگر تولید کنندگان داخلی خود را در بازار مصرف بی رقیب احساس کنند؛هر نوع کالایی را با هر کیفیتی که تولید می کردند به دلیل وجود تقاضای بالا در بازار به راحتی می فروختند و مصرف کنندگان نیز به دلیل فقدان کالاهای با کیفیت به ناچار مجبور به استفاده از کالای تولید داخل بوده اند و حتی در مواردی با خرید کالا به قیمت بالا و گزاف.
وی افزود: اکثر تولیدکنندگان تنها امری که بیش از پیش برایشان اهمیت دارد مسائل مالی و اقتصادی است و در این راه فقط به صرفه اقتصادی آن نگاه می کنند و زمانی که احساس کنند رقیبی ندارند ممکن است اوضاع به مراتب بدتر شود و بهتر نشود.
رئیس مجمع عالی واردات درباره محدود کردن واردات جهت رونق چرخه تولید گفت: ممنوع کردن یک فعالیت برای رونق بخش دیگر سیاست مناسبی نخواهد بود؛ به دلیل اینکه تولید داخلی از ریشه و پایه مشکل دارد. کشور اکنون در بخش تولید داخلی با مشکلات بسیاری روبروست. در واقع باید سایر سیاست های مکمل همچون تعرفه ها، زمان برداشت و عرضه کالا، میزان واردات، قیمت و کیفیت کالاهای داخلی و خارجی و... درست شود تا قدرت رقابتی تولیدکننده داخلی افزایش یابد.
وی با بیان اینکه بخش تولید داخلی در شرایط فعلی از نظر کارایی، کیفیت و عرضه در شرایط مناسبی قرار ندارد، تصریح کرد: واحدهای تولیدی در داخل باید به کیفیت کالا توجه کنند که توجه به این موضوع سودآوری و بهره وری در داخل و خرید مردم به کالاهای ایرانی را به همراه دارد.
وی در گفتگو با اگزیم نیوز ادامه داد: تولید داخلی باید در مسیری حرکت کند تا بتواند در موارد قیمت و کیفیت با موارد مشابه خارجی خود رقابت کنند. باید تولید داخلی به گونه ای عمل کند تا حضور رقبا در بازارهای جهانی کم رنگ شود نه اینکه از میدان رقابت حذف شوند.
وی گفت : حذف رقبا از بازارهای جهانی سیاست غلطی است؛ نوعی انحصار محسوب می شود که هیچ گونه نفعی برای ما نخواهد داشت. در واقع این امر نشان دهنده آن است که تولیدکننده باید تولید با کیفیت و رقابت پذیر داشته باشد تا با این عمل نقش واردات روز به روز کمتر شود، از سوی دیگر واردات کننده هم تلاش می کند کالای وارداتی را با کیفیت و قیمت مناسب عرضه کند که در نهایت این معامله دو سویه منافعی هم برای کشور و هم برای مصرف کننده خواهد داشت.
مناقبی گفت : تهدیدی از سوی واردات، برای چرخه تولید وجود ندارد.
وی تصریح کرد : کدام کشور برای افزایش تولید از ورود کالاهای وارداتی جلوگیری می کند؟ با توجه به اینکه کشور ما از قوانین دست و پاگیر بسیاری همچون تعرفه های بالا و دیگر مسایل برخوردار است واردات نمی تواند با تولید رقابت کند.
وی ادامه داد: اگر واردات قانونی محدود شود، مجوز واردات غیرقانونی را صادر کرده ایم. بدین ترتیب اگر تقاضا را از مسیر قانونی پاسخ ندهیم، نیاز مردم به سمت افراد رانت خوار، سودجو و سواستفاده گر میل می کند که همواره از راه های غیرقانونی و خارج از کنترل دولت این تقاضا را تامین می کنند.
مناقبی اضافه کرد: وقتی قاچاق بیشتر شود ،هیچ درآمدزایی هم نصیب دولت نخواهد شد در نتیجه دولت و مردم هر دو متضرر می شوند، در این هنگام است که صدای اعتراض مسئولین بلند می شود که واردات مخل تولید است.
اخلاق کسب و کار باید در کشور اصلاح شود
رئیس سابق مجمع ملی واردات هم بر ضرورت اصلاح و تقویت اخلاق و فرهنگ کسب و کار در جامعه تاکید کرد.
محمدحسین برخوردار در مصاحبه با رادیو اقتصاد ، مشکل اصلی اقتصاد کشور را نبود اخلاق در فضای کسب و کار دانست و افزود: اخلاق کسب و کار نوعی اخلاق کاربردی است.
وی همچنین با بیان اینکه اخلاق مبتنی بر یکسری ارزش های معنوی و وجدانی است، اظهار داشت: برکت در کار، روزی حلال، حقوق مردم، رعایت انصاف و عدالت نتیجه رعایت اخلاق حرفه ای در حوزه کسب و کار است.
رئیس سابق مجمع ملی واردات در پاسخ به این پرسش که آیا لایحه جدید امور گمرکی که به مجلس شورای اسلامی تقدیم شده است می تواند حلال مسائل و مشکلات صادرکنندگان و وارد کنندگان در ایران باشد، گفت: فعالان اقتصادی اعم از تولید کنندگان، صادرکنندگان و واردکنندگان خوشنام و شناسنامه دار در کشور شفاف و قانونی در حال کار و تلاش هستند ولی قدرت رقابت در برابر رانتخواران، قاچاقچیان، فرصت طلبان و قانون شکنان را ندارند.
وی ادامه داد: قوانین و مقررات کارآمد در کنار توسعه اخلاق و فرهنگ کسب و کار برای جامعه مفید و موثر خواهد بود و نیاز است مسئولان برای رفع موانع کسب و کار در جامعه تلاش مضاعف کنند.
برخوردار با اشاره به اینکه کسب و کار در کشور باید بر محور رزق حلال استوار باشد بر ضرورت تقویت ارزش های اخلاقی برای موفقیت در کسب و کار در جامعه تاکیدکرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع جذب سرمایه گذاری در کشور اشاره کرد و گفت: سرمایه گذاران خارجی همواره برای ورود به امر سرمایه گذاری در هر کشوری به دو نکته اساسی «شفافیت» و «مسائل امور گمرکی» توجهی ویژه ای دارند.
رئیس سابق مجمع ملی واردات افزود: برای مثال ژاپن سالانه با بیش از یک هزار میلیارد دلار صادرات ، 30 گمرک دارد اما ایران 160 گمرک دارد.
وی همچنین بر لزوم ساماندهی گمرکات کشور تاکید کرد و یادآورشد: گمرکات نقش مهمی در اجرای سیاست ها و خط مشی های اقتصادی ـ بازرگانی کشور دارد مشروط به اینکه سازماندهی و کیفی سازی شوند.