در پی حمایت از تروریسم در سوریه
انزوای منطقه ای و جهانی قطر و عربستان
قطر و عربستان پس از تحمل هزینه های فراوان در حمایت از شورشیان و گروههای تکفیری در سوریه و نیز شکست سیاستهایشان ، اکنون از انزوای بین المللی رنج می برند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا وسیما، پایگاه اینترنتی روزنامه الیوم السابع چاپ مصر در مطلبی به قلم انجى مجدى، نوشت: مرکز پژوهش های راهبردی بین المللی آمریکا اعلام کرد: کشورهای حاشیه خلیج فارس و به طور مشخص عربستان سعودی و قطر، که متحمل هزینه های زیادی برای براندازی بشار اسد رئیس جمهور سوریه شدند، اکنون از انزوای شدید و دوری روزافزون از جامعه بین المللی رنج می برند.
این مرکز در پژوهشی که اخیرا درباره سیاست های کشورهای حاشیه خلیج فارس در قبال سوریه از زمان آغاز جنگ داخلی این کشور در پنج سال گذشته منتشر کرده است، تصریح کرد: سیاست های اولیه عربستان سعودی و قطر درقبال سوریه در اواخر سال دو هزار و چهارده ، اینگونه به نظر رسید که دیگر نمی توان بر سر آن توافقی وجود داشته باشد. به طوری که احساس دو کشور از احتمال عقب نشینی آمریکا از حمایت آنها در این زمینه بویژه با امتناع واشنگتن از دخالت نظامی علیه بشار اسد، ریاض و دوحه را به سمت همکاریهای بیشتر و تغییر مواضعشان وا داشت.
از آن زمان عربستان سعودی با آغاز همکاری خود با قطر و ترکیه، با گروههای شورشی سوریه از جمله گروههای دارای ایدئولوژی سلفی تکفیری، هماهنگی به عمل آورد. این حمایت ها بنا بر اعلام این مرکز معتبر پژوهشی، در افراط گرایی تدریجی مخالفان که به نوبه خود آمریکا را به سمت ملاحظه کاری ومسامحه در رفتارهای خود علیه بشار اسد سوق داد، موثر بوده است.
آمریکا و روسیه بر سر ایجاد مرکز همکاری های مشترک به عنوان بخشی از توافق آتش بس در سوریه در سپتامبر دو هزار و شانزده توافق کرده بودند؛ توافقی که با هدف هماهنگی اطلاعات امنیتی و حملات هوایی علیه گروههای تروریستی در سوریه بوده است. همچنین این توافق در جلوگیری از تمرکزها بر روی بشار اسد موثر بوده است.
هماهنگی بیشتر با روسیه
براساس این مطالعه پژوهشی، در عین حال هم پیمانان اصلی عربستان و قطر در منطقه به سمت هماهنگی های بیشتر با روسیه پیش رفته اند که این امر احساس انزوای کشورهای حاشیه خلیج فارس را تشدید کرد. در حالی که عربستان سعودی با اردن در صدد حمایت از مخالفان سوری بود، عمان در اوائل سال دو هزار وشانزده، به همراهی روسیه مرکز عملیاتی برای هدایت و مدیریت عملیات در سوریه راه اندازی کرده است.
درباره قطر هم باید گفت که هم پیمان اصلی این کشور یعنی ترکیه نشان داده که احتمالا در حال تغییر موضع سیاسی در قبال سوریه است. این کشور در ژوئن دو هزار و شانزده، به سمت عادی سازی مجدد روابط با اسرائیل و همچنین روسیه پیش رفت و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه اظهارات مبهمی درباره تمایلش به بازگشت روابط با سوریه و داشتن روابط طبیعی و عادی با این کشور مطرح کرده است.
تغییر تدریجی مواضع
در ادامه این گزارش آمده است: حتی همسایگان عربستان سعودی و قطر در شورای همکاری مانند امارات و بحرین، تضمین ثبات و امنیت در منطقه را بر تغییر نظام در سوریه ترجیح داده بودند.
بنا بر تحقیق این مرکز پژوهش های آمریکایی، به صورت فراگیر هم، مخالفان بشار اسد در میان بازیگران منطقه ای، در این زمینه شروع به عقب نشینی کردند.