وحشت عربستان از پیروزی ترامپ و پیگیری قانون جاستا
سعودی ها از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکا غافلگیر شده اند و روابط دشواری را با واشنگتن پیش بینی می کنند.
اینکه بگوییم یکی از رژیم هایی که انتظار پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکا را نداشت و از شکست هیلاری کلینتون غافلگیر شد، رژیم آل سعود بوده است شاید دور از واقعیت نباشد رفتار آل سعود در رقابت های انتخاباتی امریکا نشان می داد که ریاض ترجیح می دهد در این انتخابات، کلینتون نامزد دموکرات ها بر ترامپ، رقیب جمهوریخواهش پیروز شود زیرا از نگاه عربستان کلینتون از دونالد ترامپی که در شعارهای انتخاباتیش به عربستان و کشورهای عربی خلیج فارس تاخته و اظهار داشته بود این کشورها را وادار خواهد کرد تا بهای حمایت آمریکا از خود را بپردازند، بهتر بود.
از همین رو بود که رهبران سیاسی عربستان با پیش بینی پیروزی هیلاری، بارها عادل الجبیر، وزیر امور خارجه خود را به واشنگتن فرستاده بودند تا روابط مناسب ریاض با دولت هیلاری کلینتون را تضمین کند. ریاض این آرزو را داشت که هیلاری در انتخابات برنده شود چرا که علاوه بر مواضع نزدیکش با سعودی ها، رویکرد تهاجمی تری در قبال بحران سوریه در پیش گرفته و تاکید کرده بود که در صورت پیروزی در انتخابات در سوریه منطقه پرواز ممنوع برقرار خواهد کرد که این مسئله با سیاست های مداخله گرایانه ریاض در سوریه همسان بود. علاوه بر این در حالی که هیلاری همانند سعودی ها بر برکناری بشار اسد از قدرت تاکید داشت، ترامپ گفته بود که این بشار و روسیه وحزب الله و ایران هستند که با داعش می جنگند و اولویت وی هم مبارزه با داعش است.
علاوه بر این یکی از شعارهای کلیدی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری حمایت از قانون جاستا بود قانونی که به خانواده های قربانیان حملات تروریستی 11 سپتامبر در نیویورک اجازه می دهد علیه سعودی ها به علت مداخله در این حملات شکایت کنند. حال در نظر بگیرید که این قانون در دولت اوباما در حالی به تصویب رسید که اوباما تهدید به وتوی آن گرفته بود و هیلاری کلینتون نیز همانند اوباما سعی داشت در صورت پیروزی در انتخابات با لابی سعودی ها، در این قانون تغییراتی ایجاد نماید، نکته مهم اینجاست که این قانون در حالی به تصویب رسید که اکثریت نسبی سنا در دست جمهوری خواهان بود.
سعودی ها هرگز تصور نمی کردند کلینتون بازنده انتخابات شود و حتی افشاگری ویکیلیکس مبنی بر حمایت آنها از بنیاد کلینتون آن هم در حالی که یکی دو روز بیشتر به برگزاری انتخابات نمانده بود آنها را مسرور می کرد که به عنوان خوش خدمتی به هیلاری می توانند مدرکی ارائه کنند. اما همه چیز بر خلاف انتظار آنها تمام شد و ترامپ انتخاب شد و در حالی که پیش از انتخابات، شاهزادگان سعودی بدترین ناسزاها را نثار او می کردند یکی از تناقض های دیدنی در دنیای سیاست رخ داد و آن هم اینکه در حالیکه باید بشار اسد به علت مواضع ترامپ با او تماس می گرفت وبه وی تبریک می گفت چنین کاری را نکرد اما ملک سلمان پادشاه عربستان که دچار ترس و وحشت شده بود سراسیمه با ترامپ تماس گرفت و انتخابش را تبریک گفت.
این واقعیت ها از دید برخی رسانه ها نیز پنهان نمانده است بطوریکه پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری امریکا، نشریه نشنال در گزارشی نوشت: رهبران کشورهای حوزه خلیج فارس به طور سنتی از روابط شخصی صمیمی خوششان می آید، کلینتون بدون تردید به رهبران این کشورها این فرصت را می دهد تا پس از هشت سال بیتوجهی و سردی اوباما، از این ویژگی کلینتون بهره مند شوند. شبکه تلویزیونی الجزیره هم که در آتش افروزی در منطقه بطور موثر ایفای نقش می کند با ابراز نگرانی از پیروزی ترامپ ، گزارش کرد که
رئیس جمهور منتخب بشار اسد را هدف قرار نمی دهد و ترجیح می دهد داعش را هدف قرار دارد چرا که نگران است که داعش جایگزین بشار اسد شود. وی همچنین از کمک به پوتین سخن گفته است. ما در عین حال می دانیم که ترامپ مخالف ایران است. تصور کنید وی با پوتین و بشار اسد در سوریه متحد شود این وضع به معنای اتحاد وی با ایران است و به این کشور اجازه می دهد نفوذ خود را در منطقه بیشتر کند این در حالی بوده که ترامپ گفته مخالف گسترش نفوذ ایران در منطقه است.
شبکه تلویزیونی سعودی العربیه هم که در آتش بیاری در معرکه دست کمی از الجزیره ندارد در واکنش به پیروزی ترامپ گزارش داد که این برای گروههای مخالف بشار اسد خبر بدی است و در ادامه خواستار لابی گری سران کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس در امریکا برای کاستن از زیان های آینده شد. این شبکه سعودی همچنین خواستار واکنش جمعی این کشورها در برابر فشار احتمالی ترامپ شد. بنا بر اذعان این شبکه سعودی؛ کشورهای خلیج فارس و در راس آنها عربستان سعودی باید نگران شوند، زیرا دونالد ترامپ می داند قانون «جاستا» برای آمریکا پول زیادی خواهد آورد. شاید وی شروط مالی سنگینی را در قبال کشورهای حوزه خلیج فارس بگذارد تا آمریکا به حمایت از این کشورها ادامه دهد. ترامپ از این کشور می خواهد که برای هر گونه حمایتی که آمریکا در گذشته از عربستان کرد بهایش را به واشنگتن بپردازد و از امروز به بعد دیگر حمایت و سواری مجانی وجود ندارد. خطرناکتر از آن این که ترامپ از جمله مشتاق ترین افراد به قانون «جاستا» است که آمریکایی های متضرر از انفجارهای یازدهم سپتامبر را ترغیب می کند که عربستان را محاکمه کرده و غرامت های مالی فراونی بگیرند.
----------------------------------
بررسی و تحلیل/ رضا محمدمراد