پیامد لغو برجام: انزوای آمریکا
تغییر رئیس جمهور آمریکا نمیتواند اجرای توافق هستهای را با مشکل روبرو کند.
تغییر رئیس جمهور آمریکا با توجه به دلایل بین المللی نمیتواند اجرای توافق هستهای ایران و امریکا و چند کشور دیگر غربی را با مشکل روبرو کند.
برخلاف اکثر پیشبینیهای رسانههای غربی، «دونالد ترامپ» نامزد جنجالی انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریکا هر چند که بعنوان چهل و پنجمین رئیس جمهوری این کشور برگزیده شد ولی اعلام بعضی دیدگاههای ترامپ باعث بروز اعتراضها و نا آرامیهایی در این کشور شده و این اتفاق غیر منتظره تا جایی پیش رفته است که باعث برانگیخته شدن انتقاد تند مهمترین متحدان آمریکا در جهان شده است.
یک پایگاه خبری- تحلیلی آمریکایی در زمینه توافق چند جانبه بین ایران و امریکا و دیگر کشورهای غربی نوشت: "در حالیکه بسیاری از مردم در واکنشی عجولانه بر اساس سخنرانیهای انتخاباتی ترامپ انتظار تغییرات چشمگیر در سیاست خارجی آمریکا را دارند، اما این واکنشها همگی نابهنگام است."
پایگاه خبری و تحلیلی آنتی وار افزود: از آنجایی که برجام یک توافق چندجانبه بین ایران و 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) است، یک دولت واحد نمیتواند آن را از بین ببرد.
آنتیوار سپس ادامه داد با این حال بسیاری از جمهوریخواهان آمریکا که به دنبال از بین بردن برجام از طریق قطعنامه های کنگره هستند، به این مسئله که برجام یک توافق چندجانبه است، توجه و درک درستی ندارند و همین سوء تفاهم در انتخابات درون حزبی ریاست جمهوری آمریکا نیز تعمیم داده شده است.
این پایگاه اینترنتی همچنین نوشت، درحالیکه این امکان وجود دارد که آمریکا از تعهدات خود طبق برجام سرپیچی کند و در واقع برخی از قطعنامههای کنگره نمایانگر چنین چیزی است، اما این کشور به طور کلی نمیتواند تمامی توافق های هستهای ایران و 1+5 را از بین ببرد زیرا اگر چنین کاری را انجام دهد، این خطر وجود دارد که جامعه بینالملل بویژه کشورهای اروپایی که عضو 1+5 هستند، واکنشهای منفی به این اقدام آمریکا از خود نشان دهند.
شایان ذکر است در اولین سال پس از برجام خزانهداری آمریکا در زمینه اجرای توافق هستهای کارشکنیهایی کرد ولی این مسئله با انتقاد ایران و برخی کشورهای اروپایی روبرو شد.
با توجه به اینکه تا کنون ترامپ در مناظره های انتخاباتی اش مواضع تندی در قبال برجام و توافق هستهای 1+5 با ایران داشته است پیش بینی می شود که چنانچه وی نتواند در خصوص برجام اقدامی عملی انجام دهد، با فشار طرفداران خود روبرو خواهد شد ولی در عین حال شاید بنا به برخی مصالح کلان، دو حزب جمهوریخواه و دمکرات، در اقدامی مشترک از شعارهای انتخاباتی ترامپ تا حد امکان فاصله بگیرند و آنچه ترامپ بهعنوان رویکردهای خود بیان کرده را تعدیل و یا اصلاح نمایند.
علاوه بر این شایان ذکر است که با توجه به توافق چندجانبه بین ایران و پنج به علاوه یک ترامپ نه تنها نمیتواند برجام را نادیده بگیرد بلکه عدم همکاری آمریکا در اجرای برجام، می تواند منجر به منزوی شدن این کشور از نظر بین المللی شود.
----------------------------------------
بررسی و تحلیل/ امین نجار