گزارش مکتوب / ضربان نبض هوای آلوده پایتخت رو به افزایش است
آلودگی هوای پایتخت وکلان شهرهای کشور این روزها دغدغه ای برای شهروندان شده است و افزایش غلظت آلاینده ها هر روز نفس هارا تنگ تر می کند و این درصورتی است که قانون لایحه هوای پاک بلاتکلیف مانده است و روی میز مسئولان محیط زیست و دیگر نهادها خاک می خورد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، محمد رستگاری معاون پایش و نظارت اداره کل محیط زیست استان تهران به خبرنگار خبرگزاری صداوسیما می گوید : غلظت آلاینده ها عصر امروز یکشنبه 23 ابان افزایش پیدا می کند و در حال حاضر شاخص ها ، عدد 156رانشان می دهد و این روند تا عصرفردا ادامه دارد.
*وارونگی هوا بیشترین قربانی را می گیرد ؛
شهر تهران یکی از آلودهترین شهرهای جهان محسوب می شود که عواقب آن به صورت بیماریها و امراض قلبی عروقی، تنفسی و سکته مغزی متوجه ساکنان این شهر میشود. شواهد نشان داده است که در روزهایی که آلودگی هوای ناشی از ذرات معلق زیاد بوده ، موارد پذیرش افرادی که دچار مشکلات قلبی-عروقی و تنفسی شده بوده اند، بیشتر بوده است.
در مطالعهای که مسعود فشکی کارشناس مهندسی بهداشت محیط در خصوص رابطه مرگ و میر شهروندان و آلودگی هوا در سال 93 انجام داده است مشخص شده که میان افزایش آمار مرگ و میر و روزهای آلوده ارتباط معناداری وجود دارد.
این مطالعه از نوع مطالعات مقطعی است و در شهر تهران انجام گرفته است.داده های مرگ و میر ناشی از بیماری های تنفسی طی دوره آماری مورد مطالعه (سال 1394) از سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان بهشت زهرا دریافت شده است.
نتایج این تحقیق نشان می دهد که در سال 1393، 5158 نفر به دلیل مشکلات تنفسی جان خود را در شهر تهران از دست داده اند. همچنین ارتباط معناداری بین مرگ و میر ناشی از بیماری های مورد مطالعه با آلودگی هوا وجود دارد. بین جنسیت افراد فوت شده و علت فوت ارتباط معنی داری وجود ندارد. افراد بالای 65 سال حساسیت بیشتری به آلودگی هوا دارند، 62.2 درصد، از فوت شدگان سنی بیشتر از 65 سال داشتند. میانگین سنی فوت شدگان 65.57 سال بود. 2898 نفر از فوت شدگان مرد، 2156 نفر زن و 104 نفر نوزاد هستند. بیشترین میزان مرگ و میرها (2664 مورد) بخاطر نارسائی تنفسی بوده است.
بیشترین ارتباط بین آلودگی و مرگ و میر ناشی از بیماری های تنفسی به ترتیب مربوط به ماههای دی، بهمن و اسفند است. اولین گام برای حل مشکل آلودگی هوا ارزیابی و بهترین راه برای کنترل آلودگی هوا پیشگیری از آن است.
*70 درصد مرگ و میرها در تهران براثر مشکلات تنفسی؛
تخمین زده میشود که حدود 70 درصد مرگ و میرها در تهران ناشی از مشکلات تنفسی و قلبی است که این مشکلات ارتباط مستقیم یا غیرمستقیم با آلودگی هوای تهران دارد.
با توجه به آمار و اطلاعات موجود، مصرف انرژیهای فسیلی در بخش حمل و نقل روند رو به رشدی دارد که به همین میــزان شاهد رشد انواع آلاینده های ناشی از این بخش در هوای کشور هستیم به طوری که در سال 1380 بخش حمل و نقل بیشترین سهم را در آلودگی داشته و به میزان 2.60درصد اکسیدهای ازت، 22 درصد دی اکسید گوگرد، 3.98 درصد منواکسیدکربن، 90 درصد هیدروکربن ها و 75 درصد ذرات معلق را منتشر کرده است.
بر اساس این پژوهش معابر تهران حداکثر برای 2 میلیون دستگاه خودرو ظرفیت دارند، در صورتی که در حال حاضر 5.3 میلیون دستگاه خودرو در تهران تردد میکنند. آمارها نشان میدهند که تهران بعنوان یکی از آلودهترین شهرهای دنیا محسوب می شود.
بر اساس آمار بین المللی بیماری های ناشی از آلودگی هوا چهارمین رتبه مرگ و میر را به خود اختصاص دادهاست و بنابر گزارش سازمان ملل متحد هر ساله 3 میلیون نفر از مردم جهان بر اثر این پدیده جان خود را از دست می دهند. همچنین تحقیقات انجام شده توسط شرکت کنترل کیفیت هوا و وزارت بهداشت نیز حاکی است که میزان این آلاینده ها در شهر تهران 8.2 دهم برابر استاندارد جهانی است، به این ترتیب روزانه 1200 تن آلاینده در هوای تهران پخش می شود و این در حالی است که رشد سالانه انتشار CO2 در کشور برابر 25% است. از سوی دیگر باید توجه داشت که آلودگیهای شهری تا صد کیلومتر را تحتالشعاع قرار میدهند، همچنین سوانح رانندگی را افزایش داده و با کاهش دما این نوع آلودگی ها تشدید می شوند.
در کشورهای مختلف از جمله کشور یونان، در بخش های شرقی آلمان، چین و برزیل در مورد ارتباط بین آلاینده های هوا و مرگ و میرهای ناشی از بیماری های مختلف مطالعات فراوانی انجام شده است.
نتایج مطالعات پیشین نشان می دهند که منوکسیدکربن و ذرات معلق بیشترین غلظت آلاینده ها را در شهر تهران دارا هستند. همچنین بر اساس طرح جامع ارزیابی اقتصادی خسارات واردشده بر سلامتی، حاصل از هوای تهران در سال 1382، بیشترین ارتباط بین کل مرگ و میر و ذرات آلاینده مشاهده شده است.
بیشترین مرگ و میر جمعیت شهر تهران مربوط به نارسائی تنفسی 51.6 درصد، بیماری ریوی 26درصد، پنومونی 15.2درصد، ادم ریوی 2.8درصد، سایر بیماری ها 1.7درصد، آسم و برونشیت 1.1درصد، آپنه 0.9درصد، عفونت تنفسی 0.6درصد و آبسه 0.1درصد را به خود اختصاص داده اند.
*آلوده ترین مناطق پایتخت؛
براساس این گزارش الوده ترین مناطق پایتخت ، منطقه 4 باشاخص 227 ومنطقه 20باشاخص 195 آلوده ترین مناطق پایتخت نام گرفته اند با این وجود هوای الوده هرسال این موقع به ساکنان کلان شهر ها رحم نمی کند و هنوز هم قانونی دراین مورد متولد نشده است؛ حداقل ما می توانیم باکمک هم به رگه های تنفس شهر جان دوباره ای ببخشیم.
گزارش از: مریم جعفری