رویترز: مقامات کشورهای خلیج فارس در صدد بازکردن باب مراوده با ترامپ هستند
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ خبرگزاری رویترز در گزارشی از دبی نوشت: مقامات اجرایی در منطقه خلیج فارس از سخنان دونالد ترامپ علیه مسلمانان در زمانی که نامزد جمهوری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بود ناخرسند بودند ولی بعد از اعلام پیروزی ترامپ در انتخابات، این مقامات لحنی آشتی جویانه در پیش گرفتند و اعلام کردند از همکاری تجاری با آمریکا استقبال می کنند.
در دبی، کسانی که از جاده کمربندی عبور می کنند می توانند تابلوهایی را ببینند که نام رئیس جمهور منتخب آمریکا و حمایت او از پروژه «داماک» که پروژه ای عمرانی شامل یک مرکز درمانی و ورزشگاه گلف با علامت تجاری ترامپ است، روی آنها نوشته شده است.
کشورهای خلیج فارس روابط تجاری قوی با ترامپ و سایر شرکت های آمریکایی دارند. آمریکا در سال 2015 حدود 32.4 میلیارد دلار نفت و دیگر کالاها از شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس وارد کرد. همچنین کشورهای این منطقه مهم ترین مشتریان شرکت بوئینگ و شماری دیگر از شرکت های ساخت تسلیحات در آمریکا هستند. همچنین صندوق های سرمایه گذاری متعلق به حکومت های کشورهای عربی خلیج فارس، صدها میلیارد دلار در آمریکا سرمایه گذاری کرده اند.
ولی شخصیت های عربی سرشناس در دنیای تجارت از سخنان ترامپ در زمان انتخابات ریاست جمهوری که خواستار جلوگیری از ورود مسلمانان به آمریکا پس از کشته شدن 14 نفر در سن برناردینو ایالت کالیفرنیا به دست یک زن و مرد مسلمان در دسامبر 2015 شد، خشمگین بودند.
ولید بن طلال شاهزاده و سرمایه گذار سعودی که سهامدار شماری از شرکت های آمریکایی از جمله سیتی گروپ و توئیتر است، ترامپ را «مایه ننگ آمریکا» توصیف کرد.
ولی این میلیاردر سعودی از جمله کسانی بود که روز چهارشنبه برای ترامپ آرزوی موفقیت کردند. او در یادداشتی در تویتر نوشت «رئیس جمهور منتخب... دونالد ترامپ، اختلافات گذشته هرچه که بود، آمریکاییها نظر خود را بیان کردند. به شما تبریک می گوییم و بهترین آرزوها را برای شما در دوره ریاست جمهوری داریم».
خلف الحبتور دیگر بازرگان و میلیاردر عرب نیز که با ترامپ در یک پروژه ساختمان سازی متوقف شده در سال 2008 همکاری کرده است در ماه اوت سال گذشته در سرمقاله یک روزنامه عربی از نامزد شدن ترامپ برای ریاست جمهوری استقبال کرد. ولی بعد از سخنان ترامپ درباره مسلمانان، حمایت از ترامپ را پس گرفت و گفت اگر ترامپ رئیس جمهور شود دارایی های کشورهای خلیج فارس از آمریکا خارج خواهد شد.
الحبتور روز چهارشنبه در مصاحبه با مجله «عربین بیزینس» بر این مسئله پافشاری کرد که سخنان ترامپ درباره مسلمانان صرفا با هدف جذب آراء بیان شد و او از هم اکنون لحن خود را آرام تر خواهد کرد و همین اقدام، زمینه ساز برقراری روابط خوب با کشورهای خلیج فارس خواهد شد.
همچنین موافقت کنگره آمریکا در ماه سپتامبر با طرحی که به خانواده های قربانیان حوادث 11 سپتامبر 2001 امکان می دهد دولت عربستان را به دادگاه بکشانند، به روابط دو طرف آسیب وارد کرد. 15 نفر از 19 هواپیماربایی که حوادث 11 سپتامبر را رقم زدند عربستانی بودند.
برخی شرکت های خلیج فارس اواخر سال گذشته در روابط خود با ترامپ بازنگری کردند و شرکت داماک امارات به طور موقت نام ترامپ را از تبلیغات خود حذف کرد. همچنین شرکت خرده فروشی لندمارک ردیفی از لوازم خانگی را که دارای علامت تجاری ترامپ بود از فروشگاه های زنجیره ای خود حذف کرد.
با این حال، سخنگوی شرکت داماک روز پنج شنبه گفت پروژه های مرتبط با ترامپ همچنان نام او را بر خود دارد و شرکت لندمارک از اظهار نظر خودداری کرد.
ولی محمد العارضی رئیس هیئت مدیره شرکت «لند وست کورپ» که میلیاردها دلار در بخش املاک و دیگر بخش های اقتصادی آمریکا سرمایه گذاری کرده است تلاش کرد از ترامپ دلجویی کند.
وی گفت شرکت «لند وست کورپ» آقای ترامپ را به عنوان فردی باانصاف می شناسد زیرا این شرکت با او برای خرید شرکت تیفانی رقابت کرد و او مشکلی با پیروزی ما نداشت. او به خرید شرکت متخصص در زمینه جواهرات در سال 1984 اشاره داشت که مقر آن در نیویورک است.
صندوق های سرمایه گذاری دولتی کشورهای خلیج فارس، پول کلانی در اقتصاد آمریکا سرمایه گذاری کرده اند. موسسه سرمایه گذاری ابوظبی بیشترین سهم را در سبدی از سرمایه گذاری ها در آمریکای شمالی به ارزش 792 میلیارد دلار دارد و تخمین زده می شود بین 35 تا 50 درصد این سرمایه گذاری مربوط به این موسسه است.
به عنوان مثال این موسسه املاک زیادی از جمله چندین هتل مجلل در شماری از شهرهای بزرگ آمریکا دارد.
موسسه سرمایه گذاری قطر در سپتامبر 2015 اعلام کرد به دوحه برای 35 میلیارد دلار سرمایه گذاری در آمریکا ظرف مدت پنج سال کمک خواهد کرد. سخنگویان این دو موسسه سرمایه گذاری از اظهار نظر درباره انتخابات آمریکا خودداری کردند.
در این میان، شرکت های هواپیمایی خلیج فارس منتظر آگاه شدن از موضع ترامپ در خصوص اختلاف خود با شرکت های هواپیمایی آمریکایی هستند. گروهی از شرکت های هواپیمایی آمریکایی از جمله «امریکن ایرلاینز» و «یونایتد ایرلاینز» معتقدند شرکت های هواپیمایی الامارات و الاتحاد و شرکت هواپیمایی قطر به شکلی ناعادلانه از یارانه دولتی برخوردار شده اند. شرکت های آمریکایی خواستار بازنگری در توافقنامه آسمان باز تجاری با دو کشور امارات و قطر هستند.
برخی مقامات اجرایی در شرکت های هواپیمایی خلیج فارس پیش از این ابراز نگرانی کرده بودند که ترامپ ممکن است منافع آمریکا را بر منافع سایر شرکت های هواپیمایی جهانی ترجیح دهد.
تیم کلارک رئیس شرکت الامارات روز 18 اکتبر به خبرنگاران در دبی گفت «برای فعالیت ما بسیار مهم است که آزادی تجارت جهانی که از زمان بیل کلینتون وجود داشته است ادامه پیدا کند».
وی افزود ترامپ ممکن است محدودیت های بیشتری بر تجارت جهانی اعمال کند.
سخنگویان شرکت های الامارات و الاتحاد از اظهار نظر درباره نتیجه انتخابات آمریکا خودداری کردند. ولی اکبر الباکر رئیس هیئت مدیره شرکت هواپیمایی قطر که از ترامپ حتی بعد از اظهارات او درباره مسلمانان حمایت کرده بود از پیروز شدن او در انتخابات استقبال کرد. الباکر در بیانیه ای گفت: «ما روابط دیرینه ای داریم و من از نخستین کسانی بودم که به ترامپ به علت جایگاه رهبری جدیدش که شایسته آن است تبریک گفتم».