نامزدهای حزب سوم در امریکا/ بدون مناظره انتخاباتی؟!
در آمریکا به نامزدهای غیر از دو حزب اصلی، اجازه ورود به مناظره های تلویزیونی داده نمی شود.
در آمریکا به نامزدهای غیر از دو حزب اصلی، اجازه ورود به مناظره های تلویزیونی داده نمی شود.
باوجود اینکه 40 درصد مردم آمریکا مستقل هستند نامزدهای مستقل یا نامزدهای حزب سوم این کشور با موانع ساختاری بسیاری برای رساندن صدایشان به گوش مردم مواجه هستند.
انتخابات ریاستجمهوری سال 2016 آمریکا از روز سهشنبه، در حالی برگزار شد که شاید عده زیادی از مردم در دنیا و حتی در خود آمریکا تصور نمیکنند در این انتخابات نامزدهایی غیر از «دونالد ترامپ» و «هیلاری کلینتون»، نمایندههای دو حزب جمهوریخواه و دموکرات، حضور داشته باشند.
اما در واقع، غیر از این دو نفر نامزدهای احزاب سوم که از معروفترین آنها میتوان «جیل اشتاین»، نامزد حزب سبز و «گری جانسون»، نامزد حزب «لیبرتارین» را نام برد نیز در این رقابت برای ورود به کاخ سفید شرکت میکنند، اگرچه هرگز شانسی برای پیروزی ندارند.
مشهور نبودن نامزدهای احزاب سوم یا نامزدهای مستقل در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، دلایل بسیار متنوع و گوناگونی دارد اما شاید یکی از دلایل آن را بتوان جلوگیری از حضور آنها در مناظرههای تلویزیونی دانست.
مناظره های تلویزیونی علی رغم گسترش فضای مجازی، هنوز هم از اهمیتی ویژه در انتخابات آمریکا برخوردار هستند و این موضوع، به ویژه برای نامزدهای حزب سوم حائز اهمیت است.
در این زمینه جیل اشتاین، نامزد «حزب سبز» در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 می گوید: «برای، نامزدهای حزب سوم که عموماً در مدار توجه رسانه ها قرار نمی گیرند و توان رقابت با بودجه های تبلیغاتی احزاب اصلی را ندارند، مناظره ها همه چیز هستند» .
روزنامه گاردین در همین زمینه در تحلیلی در سال 2012 روشی که دو حزب اصلی آمریکا برای مهندسی مناظره ها و افکار عمومی به کار برده اند را اینطور توصیف می کند: وضع ایجاد شده، یک موقعیت بغرنج است. شما برای اینکه مناظره کنید، به حمایت عمومی نیاز دارید و برای به دست آوردن همین حمایت عمومی، نامزدهایی که فاقد منابع مالی هستند، به فرصتهایی که مناظره های تلویزیونی برای معرفی در اختیار قرار می دهند نیاز دارند و به این ترتیب است که دموکرات ها و جمهوری خواهان، مناظره ها را کنترل کرده و دسترسی عموم به دیدگاه های مخالف را محدود می کنند.
اما حقیقت این است که نه این انتقادها و نه شکایت های قانونی در تمامی ادوار انتخاباتی (از جمله در سال 2016) تا کنون نتوانسته اند این کمیسیون را به تغییر رویکرد در قبال نامزدهای حزب سوم متقاعد کنند.
گری جانسون، نامزد حزب «لیبرتاریان» در انتخابات ریاست جمهوری سال 2012 و 2016 معتقد است که علی رغم اینکه 40 درصد این کشور مستقل و تشنه صدای جایگزین است، احزاب سوم با موانع ساختاری عظیم رو به رو می شوند.
یکی از سخت ترین موانع پیش روی احزاب سوم در آمریکا وجود قانونی موسوم به «قانون دسترسی به صندوق رأی» است در حالی که احزاب اصلی بدون هیچ مشکلی در تمام ایالتها حائز شرایط دسترسی به صندوقهای رأی میگردند، احزاب سوم برای دسترسی به صندوقهای رأی بایستی نام خود را به عنوان کاندیدای انتخابشونده در هر ایالت ثبت کنند که از آنجا که انجام این کار مستلزم پرداخت هزینه توسط خود نامزد است، بسیاری از نامزدها نمی توانند نامشان را در تمام ایالت ها ثبت کنند.
پت بیوکنن، مشاور ارشد روسای جمهور آمریکا «ریچارد نیکسون»، «جرالد فورد» و «رونالد ریگان» که سال 2000 به عنوان نامزد حزب رفورم در انتخابات شرکت کرد می گوید شرایط تعیین شده توسط کمیسیون مناظره های انتخاباتی به معنی این است که نامزدهای حزب سوم قادر به شرکت در مناظره ها نخواهند بود مگر اینکه صاحب ثروتی هنگفت باشند یا اینکه فردی بسیار صاحب نفوذ و شناخته شده باشند.
چنین به نظر می رسد که کنار گذاشتن حزب سوم و نامزدهای آن از مناظره های انتخاباتی امریکا، بخشی از نظام گسترده ای است که با هدف به حاشیه راندن نامزدهای حزب سوم طراحی شده و علاوه بر آن قوانین دست و پا گیر برای دسترسی به صندوق های رأی و توجه اندک رسانه ها به نامزدهای حزب سوم از جمله سیاست های کلی ضد احزاب مستقل در ساختار حاکمیتی آمریکا است تا قدرت را پیوسته در این کشور فقط بین دو حزب ثروتمند به صورت سرمایه داری به پیش ببرد چیزی که بر خلاف خواسته 40 درصد از خواسته مردم مستقل این کشور که پیوسته طرفدار حزب سومی هستند می باشد .
-------------------------------------
بررسی و تحلیل/ امین نجار