وی با اشاره به اشتغال بیش از 3 هزار نفر در اجرای طرح میدان گازی فاز 11 پارس جنوبی افزود: فاز 11 پارس جنوبی از میادین مرزی و تنها فاز باقیمانده در پارس جنوبی است که فرار گاز زیادی دارد لذا با توجه به طولانی شدن اجرای بسیاری از طرح های گذشته لازم بود تکمیل این طرح ها به ویژه فاز باقیمانده در پارس جنوبی با سرعت بیشتری انجام شود.
تولید 2 میلیارد فوت مکعب گاز
وی گفت : ظرفیت گاز حوزه فاز 11 پارس جنوبی معادل 2 میلیارد فوت مکعب است که ظرفیت عملی ان ممکن است در طول سال تا 10 درصد پایین تر از ظرفیت باشد .
وی تامین مالی توسط سرمایه گذاران خارجی را از ویژگی های مثبت این قرارداد دانست و گفت : پیش بینی می شود در دو مرحله حدود 4 میلیارد و 800 میلیون دلار در این طرح سرمایه گذاری شود و قرار است سرمایه گذاری انجام شده در این طرح از محل درامدهای میدان گازی فاز 11 بازپرداخت شود.
منوچهری افزود : با توجه به برداشت های زیادی که از این میدان توسط طرف قطری و نیز از سمت ایران انجام شده است اکنون با مشکل کاهش فشار گاز در پارس جنوبی مواجهیم.
وی گفت : پیش بینی می شود بعد از شروع عملیات توسعه متعارف در این پروژه با هدف حفظ تولید از ظرفیت های موجود ، یک ایستگاه عظیم تقویت فشار گاز در کنار سکوهای تولید ایجاد شود.
تامین مالی از سوی شرکا
منوچهری با بیان اینکه از ویژگی های مثبت دیگر این قرارداد امکان استحصال دائم گاز و میعانات گازی در 20 سال اینده است ، افزود : بر اساس این قرارداد شرکت توتال فرانسه 50 درصد ، شرکت " CNPT " چین 30 درصد و شرکت پتروپارس ایران 20 درصد در توسعه میدان گازی پارس جنوبی سهم دارند و هریک از شرکاء به نسبت سهمی که در این طرح دارند باید تامین مالی ان را برعهده بگیرند .
وی گفت : چون این طرح یک طرح بسیار خوب از نظر ظرفیت مخزن است و اینکه راهبر پروژه یک شرکت معتبر بین المللی است ، قابلیت تامین مالی "بنکبل" را دارد و لذا شرکت های خارجی که هم خودشان منابع مالی دارند و هم می توانند به منابع مالی بین المللی تکیه کنند و شرکت پتروپارس هم به اتکاء طرح و شرکایی که دارد می تواند تامین مالی خوبی انجام دهد.
منوچهری با اشاره به اینکه یکی از مشکلات پیش روی ما بهینه کردن سیستم ساخت سکوهاست ، افزود : اولین سکو را حدود 20 سال قبل شرکت توتال اجرا کرد که تا به حال همان سیستم گذشته تکرار می شد و امیدواریم در این طرح نواوریهایی داشته باشیم از جمله ساخت سکوی افزایش فشار که می تواند مدل خوبی برای فازهای دیگر باشد چون ما همین مشکل کاهش فشار را در فازهای اجرا شده قبلی و در دست اجرا هم داریم.
وی گفت : بنابراین موفقیت این طرح در اجرای سیستم جدید و جبران کاهش فشار مخزن می تواند به ما کمک کند که در دفعات بعد این را بطور کامل با همکاری شرکت های ایرانی بسازیم ، البته در این مرحله این سکو هم که پیش بینی می شود حدود 15 تا 20 هزارتن وزن داشته باشد با و جود چانه زنی سنگینی که داشتیم شرکتهای طرف قرارداد پذیرفتند این سکو در "یاردهای" ایرانی ساخته شود و خطوط لوله و ژاکت ها هم در شرکت های ایرانی اجرا می شود.
ساخت 70 درصد تجهیزات توسط شرکتهای ایرانی
منوچهری از ساخت و اجرای حدود 70 درصد از طرح میدان گازی فاز 11 پارس جنوبی در شرکت های ایرانی خبر داد و افزود : با توجه به رشد بخش خصوصی و شرکت های ایرانی در این سال ها ، ما می توانیم از شرکت های خارجی بخواهیم بیشتر در تامین مالی ، مدیریت و انتقال تکنولوژی مشارکت کنند و ساخت ، اجرا ، کارهای پیمانکاری و نصب هم در شرکت های ایرانی انجام شود.
وی گفت : در فاز 11 پارس جنوبی 2 سکو و در هر سکو 15 حلقه چاه ایجاد خواهد شد که ظرفیت سکوها و خطوط لوله تولید روزانه 2 میلیارد فوت مکعب معادل حدود 28 میلیون متر مکعب گاز خام از این میدان است و البته چون هیچگاه 100 درصد ظرفیت قابلیت اجرا ندارد به طور متوسط روزانه 1.8 میلیارد فوت مکعب گاز در طول 20 سال اجرای قرارداد برداشت می شود .
همچنین حدود 75 هزار بشکه میعانات گازی تولید می شود که عدد بسیار بزرگی است و پشتوانه عظیمی برای کشور محسوب می شود .
منوچهری افزود : هنگامی که در توسعه میادین بالادستی ما شرکتهای بین المللی حضور پیدا می کنند به معنی این نیست که همه کارها را انها انجام دهند ، اصولا این شرکتها خودشان اجرا کننده این کارها نیستند و در گذشته هم که شرکتهای بین المللی در پارس جنوبی کار می کردند اجرا را به شرکتهای کره ای ، ایرانی یا دیگر کشورها دادند.
وی افزود: الان با قابلیت هایی که در شرکتهای ایرانی ایجاد شده است ما اصرار داشتیم و رویه های قراردادی هم تنظیم کردیم ان فعالیت هایی که در شرکت های ایرانی انجام می شود باید در ایران انجام شود و مناقصاتی برگزار کنیم که قیمت ها رقابتی باشد.
منوچهر گفت : طبیعتا سرمایه گذاران موظفند در "یاردها" و در شرکتهایی که کارهای پیمانکاری انجام می دهند ، مدیریت کنند ، نقشه های فنی را فراهم کنند و کنترل کیفی انجام دهند تا کار در سطح استاندارد بین المللی انجام شود ، بنابراین حضور شرکتهای خارجی می تواند به ظرفیت های تولیدی ما کمک کند که با سرعت و کیفیت بیشتری تولیدات خود را قابل رقابت با تولیدات جهانی عرضه کنند و در این طرح مصرف شود.
منوچهری افزود : پروژه های بالادستی قابل توجهی به ویژه در میادین مرزی داریم که برای پروژه های بزرگ اساس کار ما بر مناقصه است ، تنها راهی که بتوانیم به یک شرایط مطلوب در پروژه های بزرگ برسیم مناقصه بین کنسرسیوم های توانمند است که در کنار شرکت های ایرانی بتوانند هم قابلیت فنی و مالی و هم مدیریتی داشته باشند.
وی گفت : البته در میادین کوچک شرکت های ایرانی می توانند به عنوان شرکت اصلی وارد شوند ، ممکن است طرح هایی را خارج از مناقصه واگذار کنیم ولی ترجیح ما ان است تا جایی که امکان دارد در قالب مناقصه ، کارها را پیش ببریم.
منوچهری افزود : ما در میدان پارس جنوبی لایه نفتی داریم که بسیار طرح مهمی است و متاسفانه تاکنون نتوانسته ایم از این مخزن برداشت کنیم در حالی که رقیب ما 20 سال است که از این مخزن برداشت می کند ، مذاکرات برای برداشت از این مخزن را شروع کرده ایم که امیدواریم بتوانیم مذاکرات قراردادی این طرح را در ماه های اینده به نتیجه برسانیم.
وی گفت : توسعه فاز 2 میدان یاداوران و توسعه میدان یاران که اخیرا قرارداد ان با یک شرکت ایرانی منعقد شد ، در برنامه ما قرار دارد و امیدواریم با 16 ام او یو " MOU " که در شرکت ملی نفت در دست اقدام داریم بتوانیم میدان هایی که در اولویت قراردارند روی ریل مذاکره و مناقصه قرار گیرد و بتدریج براساس حداکثر سازی منافع کشورمان این کار توسعه را بویژه در مناطق مرزی به انجام برسانیم.
افزایش ظرفیت و میزدان برداشت از میادین نفتی
منوچهری افزود : ظرفیت تولید و میزان برداشت ما از میادین نفتی در انچه که مربوط به شرکت ملی نفت است به بالاتر از 4 میلیون بشکه رسیده که دستاورد بسیار خوبی است و تا پایان سال هم حداقل 120 هزار بشکه به ظرفیت تولید نفت ما اضافه می شود.
وی گفت : تلاش ما این است که در مجموعه صنعت نفت با حضور خارجی ها امکان فعال شدن شرکت های ایرانی در تمام لایه ها افزایش یابد که اولین لایه حضور در کنسرسیوم هاست که شرکتهای ایرانی چه بعنوان شرکتهای اصلی و چه بعنوان شریک دوم باید حضور داشته باشند ، همچنین بعد از این مرحله ما حضور شرکتهای سازنده و پیمانکار را داریم که انتظار می رود 70 درصد کارها را این شرکتها برعهده بگیرند ، لایه سوم هم کارهای تحقیقاتی و مطالعاتی است که شرکت ملی نفت دانشگاهها را به عنوان مراکز مطالعاتی و تحقیقاتی در کنار میادین نفتی و قراردادها قرار می دهد و ما از این بابت تمایل داریم در هریک از حوزه های نفتی یک دانشگاه ما در مرحله مطالعات و اجرا و بهره برداری درگیر شود.
منوچهری افزود : در طرح های توسعه ای و قراردادهای جدید ، شرکت های ایرانی هستند که برای درازمدت بهره برداری را تحت نظارت کنسرسیوم برعهده خواهند گرفت.