تیتر امشب شبکه خبر سیما:
بررسی انتخابات آمریکا و پیش بینی نتایج آن از زبان تحلیلگران
چند تن از تحلیلگران سیاسی و استادان دانشگاه با حضور در برنامه " تیتر امشب" شبکه خبر، با بیان نظرات خود، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را بررسی و درباره نتایج احتمالی آن بحث و تبادل نظر کردند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا وسیما، علی بیگدلی تحلیگر مسائل آمریکا با حضور در این برنامه با بیان اینکه نظام آمریکا نظام سیّالی است، گفت: تا لحظه آخر نمی توان با صراحت اعلام کرد که کدام نامزد انتخاباتی ریاست جمهوری این کشور پیروز می شود.
وی گفت: با توجه به کارت های الکترال که خانم کلینتون بدست آورده است احتمالا وی پیروز شود اما تا لحظه آخر نمی توان روی این نظر اصرار کرد.
در ادامه ابراهیم متقی دیگر تحلیگر مسائل آمریکا با اشاره به اینکه پیش بینی نامزد پیروز سخت است، گفت: انتخابات سال 2016 آمریکا مشابه انتخابات سال 2000 این کشور است.
وی ادامه داد: در سال 2004 ، 2008 و 2012 نظرسنجی ها نتیجه انتخابات را تائید می کردند اما واقعیت این است که امسال شکل بندی های رقابت انتخاباتی بسیار پیچیده شده و الگوهای رفتاری تغییر کرده و مسائل نژادی هم تعیین کننده است.
متقی افزود: از 40 میلیون رأی که داده شده وضعیت به نفع خانم هیلاری کلینتون است اما معلوم نیست در روز برگزاری انتخابات هم این وضعیت ادامه یابد.
وی اضافه کرد: طبقه متوسط به پایین به نفع ترامپ وارد خواهد شد بنابراین واقعیت انتخابات با نظرسنجی های موجود تا حد بسیار زیادی متفاوت خواهد بود.
این استاد دانشگاه افزود: هر کدام از نامزدها که پیروز شوند تفاوت آن ها به لحاظ آرای مردمی بسیار محدود است و فقط شاید از نظر کارت الکترال، موقعیت ارتقاء یا کاهش یابد.
در ادامه محمدرضا تخشید دیگر تحلیلگر مسائل آمریکا هم با حضور در این برنامه با بیان اینکه پیش بینی این دوره از انتخابات آمریکا بسیار سخت است، گفت: شانس خانم کلینتون را برای برنده شدن بیشتر می دانم زیرا رأی هایی که تاکنون داده شده در برخی ایالت ها به نفع وی است.
وی ادامه داد: کلینتون نیروهای انتخاباتی خود را به خوبی سازمان دهی کرده اما ترامپ این گونه عمل نکرده است.
در ادامه فواد ایزدی تحلیلگر مسائل آمریکا گفت: چه آقای ترامپ پیروز شود و چه خانم کلینتون در نهایت برنده انتخابات، مردم آمریکا هستند.
وی افزود: فضایی که درآمریکا وجود دارد و نظرسنجی ها نشان می دهد نوعی بیداری در این کشور ایجاد شده است.
ایزدی ادامه داد: براساس نظرسنجی ها 79 درصد مردم آمریکا نسبت به رهبران خود بی اعتمادند و 76 درصد آنها معتقدند دولت آمریکا به همراه شرکت های بزرگ علیه مردم کار می کنند.
وی با اشاره به اینکه تغییر نگاه اجتماعی را در آمریکا شاهدیم، گفت: همان حرف هایی را که ما از 37 سال پیش در مورد آمریکا گفته ایم، مردم آمریکا تکرار می کنند.
در ادامه ناصر هادیان دیگر تحلیلگر مسائل آمریکا در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: شانس خانم کلینتون بیشتر است اما نمی توانیم قاطعانه بگوییم که در روز رأی گیری هم این اتفاق می افتد.
وی با بیان اینکه ترامپ ظرفیت و توان اداره یک کشور ابرقدرت را ندارد، افزود: با توجه به مسائلی که در مناظره ها اتفاق افتاده مردم جهان متعجبند که در آمریکایی که ثروتمندترین و قدرتمندترین و از پرجمعیت ترین کشورهای جهان است آیا فرد بهتری به جز کلینتون و ترامپ وجود ندارد.
هادیان ادامه داد: این موضوع اندیشمندان جهان را با این سوال مواجه می کند که آیا نظام ریاست جمهوری بهترین نظام است و آیا نظام پارلمان ، نظام بهتری نیست؟
در ادامه بیگدلی استاد دانشگاه با اشاره به اینکه یهودیان و عربستان بیشتر هزینه های انتخاباتی خانم کلینتون را تامین کرده اند، گفت: ریاست جمهوری وی به زیان کشورمان می شود و او همیشه علیه ایران رأی داده است.
در ادامه متقی دیگر استاد دانشگاه هم گفت: هیلاری کلینتون علیه ایران موضع خواهد گرفت زیرا گروه های عرب محور و اسرائیل محور حامی او هستند.
وی با بیان اینکه ترامپ شخصیت مبهمی دارد و قابل اعتماد نیست، افزود: محور اصلی اقدامات او مقابله با عربستان و داعش است اما این خطر هم وجود دارد که زمینه هایی را برای مقابله با ایران به وجود بیاورد.
در ادامه تخشید رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران گفت: هر کدام از نامزدها در پی منافع ملی خودشان هستند اما در کل انتخاب کلینتون به نفع ایران به ویژه در زمینه توافق هسته ای است زیرا او از این توافق حمایت کرده است.
وی افزود: ترامپ انسان ناشناخته ای است و رفتار او را نمی توان پیش بینی کرد.
در ادامه ایزدی گفت: در کنگره آمریکا چندین طرح ضد ایرانی داریم که آماده تصویب است و این احتمال وجود دارد که چه ترامپ و چه کلینتون رئیس جمهور شوند ابتدا به مباحث ایران ورود نمی کنند و اجازه می دهند مباحث ضد ایرانی درکنگره پیگیری شود.
این تحلیلگر مسایل آمریکا افزود: باید به این نتیجه برسیم که چه ترامپ و چه کلینتون رئیس جمهور شوند دشمن ما هستند و ما باید در مقابل دشمن، طراحی داشته باشیم.
در ادامه مصطفی زهرانی تحلیلگر مسائل آمریکا هم در ارتباط تلفنی با این برنامه با بیان اینکه کلینتون تا کنون 206 رأی الکترال دارد، گفت: 163 رأی نامطمئن هم وجود دارد بنابراین پیش بینی می شود وی بتواند حداقل 284 رأی الکترال را بدست بیاورد بنابراین احتمالا کلینتون پیروز شود.
وی با اشاره به اینکه منافع ملی کشورمان اهمیت دارد، افزود: برجام را نباید یک مسئله گذرا بدانیم زیرا سیاست های آمریکا به آن بستگی دارد.
زهرانی با بیان اینکه ملت ما روی عراق و افغانستان بی نهایت هزینه داد، گفت: این طرح ناتمام است و باید ببینیم هیلاری یا ترامپ، کدامیک حاضر خواهند بود آن را که مستقیماً روی امنیت ملی ما اثر می گذارد اجرا کنند .
وی افزود: مسئله دیگر این است که آیا حاضریم با سیاست بین الملل نامطمئن در حال جنگ سر کنیم که قابل پیش بینی نیست یا با رئیس جمهوری در آمریکا که پیش بینی پذیرتر باشد؟
زهرانی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران در سیاست با ثبات بین المللی می تواند جایگاه و نقش خود را ایفاء کند.
وی با اشاره به اینکه مردم آمریکا در سال 2012 با 43 و نیم درصد بیشترین مشارکت را در انتخابات داشتند، گفت: پیش بینی می شود این رقم در این انتخابات به 50 درصد برسد و این لزوماً به معنای سلامت انتخابات نیست .
در ادامه حامد موسوی تحلیلگر مسائل آمریکا در ارتباط تلفنی با این برنامه با اشاره به اینکه کلینتون در نظر سنجی ها جلوتر است، گفت: بسیاری از این نظرسنجی ها اعتبار قوی ندارد زیرا تعداد کمی در آن شرکت می کنند.
وی افزود: هیچ کدام از این 2 نامزد محبوبیت چندان و چهره مثبتی ندارند.
در ادامه بیگدلی استاد دانشگاه گفت: رشد اقتصادی آمریکا در ماه گذشته نسبت به مدت مشابه پارسال حدود 2و 9 دهم درصد رشد داشت اما رشد مطلوب مورد نظرش را بدست نیاورد.
وی با بیان اینکه این کشور اکنون حدود 35 میلیون نفر بیکار دارد افزود: آمریکا بسیاری از بازارهایش را به ویژه در شرق آسیا از دست داده و با موج بیکاری مواجه است.
درادامه متقی استاد دانشگاه گفت: بیش از 40 میلیون نفر در آمریکا زیر خط فقر قرار دارند و بسیاری از آن ها بیمه اجتماعی ندارند.
ایزدی تحلیل گر مسایل آمریکا هم گفت: لابی اسرائیل همانند لابی سعودی تقریبا تمام چهره های شاخص خود را در خدمت کلینتون قرار داده است.
محمد جمشیدی تحلیلگر مسائل آمریکا هم در ارتباط تلفنی با این برنامه با اشاره به اینکه شانس کلینتون بیشتر از ترامپ است، گفت: آخرین آمارها نشان می دهد کلینتون 203 رأی الکترال و ترامپ 164 رأی الکترال دارد اما اگر ایالت های متمایل به دموکرات ها یا جمهوری خواهان را هم اضافه کنیم این عدد برای کلینتون 268 و برای ترامپ حدود 204 رأی است.
وی با بیان اینکه اعتبار آمریکا در عرصه بین الملل و داخلی به چالش کشیده شده است، افزود: تحولات نشان می دهد شکاف حکومت و ملت آمریکا زیاد شده و نقش بین المللی آمریکا هم تغییر کرده است.
متقی استاد دانشگاه گفت: اگر ترامپ رئیس جمهور شود امکان کنش نظامی آمریکا علیه داعش بیشتر می شود و نقش نظامی این کشور در خاورمیانه و غرب آسیا بیشتر می شود.
متقی ادامه داد: اما اگر کلینتون رئیس جمهور شود همان بحث های مربوط به اوباما پیش می آید و او زمینه نقش یابی بیشتر عربستان و ترکیه را به وجود می آورد.
بیگدلی هم با اشاره به بسته شدن پروند ایمیل های کلینتون از سوی اف بی آی گفت: این نشان می دهد انتخابات فعلی آمریکا از سلامت مطلوبی برخوردار نیست و دخالت های اوباما بر روی رئیس اف بی آی بسیار موثر بود.
داوود هرمیداس باوند تحلیلگر مسایل آمریکا هم در ارتباط تلفنی با این برنامه با اشاره به اینکه رقابت کلینتون و ترامپ بسیار نزدیک است، گفت: باتوجه به وجود سورپرایزی که در تاریخ انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بوده است انتظار داریم خانم کلینتون رای بیشتری بیاورد.
وی افزود: مشارکت در این انتخابات قابل توجه خواهد بود اما ساختار انتخابات در آمریکا تاکنون مورد اعتراض مردم این کشور قرار نگرفته است و با آن سازگاری داشتند.
در ادامه رضا میرطاهر دیگر تحلیل گر مسایل آمریکا هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: با توجه به نزدیک بودن آرای کلینتون و ترامپ در نظر سنجی ها پیش بینی نتیجه انتخابات مشکل است.
وی افزود: به نظر می آید هیلاری کلینتون در نهایت پیروز انتخابات شود.
میرطاهر اضافه کرد: مشارکت مردم در انتخابات آمریکا متوسط اما بیشتر از دوره های قبل خواهد بود.