خداکرم جلالی در نمایشگاه مطبوعات:
جنگل کاری اقتصادی؛ رویکرد سازمان جنگلها و مراتع
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به اینکه برای بهبود سالانه یک میلیون هکتار از منابع طبیعی برنامه داریم، گفت: رویکرد ما جنگل کاری اقتصادی است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، خداکرم جلالی در نمایشگاه مطبوعات افزود: در این رویکرد هم سطح جنگل کاری را افزایش می دهیم و هم هزینه ها را به شدت کاهش داده ایم.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به چالشهای شرایط اقلیمی جهان گفت: تغییر اقلیم و گرم شدن کره زمین، کمبود آب و بیابان زایی از چالشهای مهم است که زندگی انسان و سایر موجودات کره زمین را تهدید می کند.
جلالی ادامه داد: یکی از عوامل اصلی این موضوع به دلیل صنعتی شدن افزایش غلظت گاز کربونیک در جهان است و موضوع بعد هم جنگل زدایی است که در جهان شکل گرفته است.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری تصریح کرد: زمانی در جهان هشت میلیارد هکتار جنگل وجود داشته و الآن به چهار میلیارد هکتار رسیده است.
وی افزود: از طرف دیگر سوخت های فسیلی افزایش پیدا کرده و حفظ جنگل ها حفظ سلامتی، نشاط و اکسیژن مردم و دفع آلاینده ها است.
جلالی گفت: هر هکتار جنگل در طول سال می تواند تا 60 تن مواد آلاینده را جذب کند به علاوه اینکه تعادل اکوسیستم و نشاط و شادابی را برای بشر به همراه دارد، به همین دلیل از نیازهای ضروری امروز حفظ جنگل ها و مراتع کشور است.
وی افزود: ما پنج حوزه رویشگاه جنگلی داریم که در شمال کشور شش میلیون هکتار، زاگرس دو میلیون هکتار، جنگل های مرکز و شرق کشور حدود چهار میلیون هکتار، دو میلیون هکتار جنگل های خلیج فارس و حدود دویست هزار هکتار هم جنگل های ارسباران است.
جلالی گفت: هرکدام از این رویشگاه ها با توجه به شرایط اقلیمی ویژگیهای خاص دارند. اما در بین آنها جنگل های شمال به خاطر شرایط اقلیمی و نقشی که این جنگل ها در شرایط اکوسیستمی ایران اسلامی ایفا می کنند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با تأکید بر اینکه حداکثر تلاش برای حفاظت از این عرصه ها صورت می گیرد، گفت: بر اساس آمارهایی که ما داریم و ارزیابی های دقیقی که انجام شده در طول 60 سال گذشته تقریبا 15 هزار هکتار از عرصه های جنگلی ما کاهش پیدا کرده است که بخش عمده آن به دلیل توسعه شهرها بوده و مقداری هم تصرفات غیر قانونی اشخاص حقیقی یا حقوقی بوده که پرونده دارند و پیگیری می شود.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری گفت: طی سال های اخیر میزان تخریب و تصرف به حداقل ممکن رسیده است و ما مثل گذشته نداریم که کسی به طور مثال یک هکتار زمین جنگلی را تصرف و تخریب کند.
وی ادامه داد: ساخت و سازهایی که انجام می شود مربوط به قبل بوده است. بر اساس قانون حفظ کاربری فرد باید برای ساخت و ساز به کمیسیون تبصره یک ماده یک این قانون برود و مجوز لازم را بگیرد. برخی از این عرصه ها در داخل جنگل جزء مستثنیات اشخاص است که قبل یا بعد از این قانون برخی ها مجوز دارند و از مقامات محلی مجوز گرفتند.
وی افزود: نزدیک به دو سال قبل این موضوع را بخشنامه کردیم که حتی در زمین ملکی خودشان حق ساخت و ساز را ندارند مگر اینکه مجوز لازم را از کمیسیون مربوطه داشته باشند که آن هم به سادگی صادر نمی شود.
وی درباره حفاظت از جنگل های زاگرس که به وسیله آفات آسیب می بینند، گفت: آنجا دو یا سه نوع سوسک چوبخوار و یک بیماری باکتریایی زغالی بلوط بود که در آن منطقه از سال 88 تا سال 92 ادامه داشت و در سال 92 با اقداماتی که صورت گرفت آن بیماری و آفت کنترل شد.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری ادامه داد : در این حادثه حدود 10 درصد از درخت های سطح یک میلیون از این اراضی آسیب دیدند و خشک شدند.
وی با بیان اینکه الآن باید وضعیت آفات و بیماری ها را پایش کنیم، افزود: ما کمیته گیاه پزشکی خاص جنگل داریم که بیماری ها و آفات را رصد و اگر یک بیماری و یا آفت طغیان کند آن را کنترل می کنند.
به گفته جلالی، الآن شب پره شمشاد در شمال از آفت هایی است که در یکی دو ماه اخیر در یک منطقه حدود 40 هکتاری طغیان پیدا کرد و کنترل و مهار شد. اگر این کار صورت نمی گرفت قطعا کل مناطق شمشاد خیز ما شمال را در بر می گرفت.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری ادامه داد: مسأله مهم دیگر آفات قرنطینه ای است که از خارج وارد می شود یا در منطقه ای از کردستان که رفت و آمدها محدودیت دارد شاید عوامل ضد امنیتی در این زمینه هم دخیل باشد که باید در این زمینه نیز اقدامات پیش گیرانه را انجام دهیم.
وی در پاسخ به سؤالی در مورد اقدامات انجام شده برای جبران سرانه از دست رفته جنگل های کشور، گفت: حفظ شرایط موجود برای ما اهمیت دارد. البته سالانه حدود 100 هزار هکتار جنگل کاری داریم که این کار با مشارکت مردم انجام می گیرد.
وی افزود: بر اساس قانون ما باید تلاش کنیم تا سرانه ما که حدود دو هزار متر مربع است را به دو هزار و پانصد متر مربع برسانیم و سطح جنگل ها که هشت و هفت دهم درصد از کشور است را به 10 درصد برسانیم.