زنجیره تولید صنایع معدنی؛ راهکاری در جلوگیری از خام فروشی
هدفگذاری دولت برای ایجاد بیش از 250 واحد در زنجیره تولید فولاد و افزایش بیش از 90 میلیون تنی ظرفیت تولید فولاد کشور...
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ هدفگذاری دولت برای ایجاد بیش از 250 واحد در زنجیره تولید فولاد و افزایش بیش از 90 میلیون تنی ظرفیت تولید فولاد کشور از سال 1392 تا پایان 1396 به این معنی است که طرح های معدنی باید با سرعت بیشتری اجرا و تکمیل شود تا از هدر رفت منابع ناشی از خام فروشی جلوگیری شود امری که فعالان این حوزه را بر آن داشت ضمن ارائه توانمندی های خود در دوازدهمین نمایشگاه بین المللی معدن و صنایع معدنی، عرصه ای را برای اشتراک تجربیات همچنین انتقال فناوری و تعامل با صاحبان دانش معدن و صنایع معدنی در دنیا فراهم کنند.
فیلسوفیان فعال صنایع معدنی می گوید: ما یک زنجیره تامین از معدن تا به محصول را در حوزه های فولاد و مس اجرا کردیم تا ضمن جلوگیری از خام فروشی، ارزش افزوده ایجاد شده را نصیب کشور کنیم ضمن اینکه با این رویه توانستیم 150 هزار شغل ایجاد کنیم و موادی را که بصورت خام و رایگان صادر می کردیم با دانش جوانان ایرانی، ارزش افزوده ای نصیب ما شده که در مجموع برای نسل جوان و اقتصاد ایرانی سودآور است.
تکمیل زنجیره تولید استفاده از مواد جانبی معدنی را نیز فراهم می کند که سود بیشتری برای فعالان معدنی در پی دارد امری که نجمی نیا دیگر فعال صنایع معدنی معتقد است: به جای خام فروشی سنگ آهن، کارخانه کنسانتره آهن ساختیم که سبب شده پرعیارسازی کنیم علاوه بر این می توانیم از عناصر جانبی هم به عنوان محصول استفاده کنیم که ارزش افزوده بالایی ایجاد می کند.
فرآوری مواد خام معدنی و استفاده از آن حتی در توسعه کشاورزی با هدف صرفه جویی در مصرف آب، نکته ای است که توجه برخی از فعالان حوزه معدن و صنایع معدنی را به خود جلب کرده است.
نوری در این باره می گوید: سنگ پرلیت را پس از استخراج و دانه بندی، به کره انبساط وارد می کنیم که در این سنگ پس از انبساط، لایه های متخلخل شکل می گیرد که می تواند آب را به مدت زیادی درون خود نگه دارد این ویژگی موجب می شود در مصرف آب صرفه جویی و پرلیت جایگزین خاک در کشت گیاهان شود ضمن اینکه این محصول عایق است و موجب ذخیره انرژی هم می شود.
استفاده از دانش روز در عرصه صنایع معدنی، مهمترین مولفه در تکمیل زنجیره تولید این صنعت است نکته ای که صاحبان فناوری این حوزه از کشورهای صاحب فن را به نمایشگاه دوازدهم معدن و صنایع معدنی کشانده است.
سازنده آلمانی ماشین آلات معدنی از آمادگی شرکت های این کشور در انتقال فناوری پیشرفته در حوزه صنایع معدنی به اختیار شرکای ایرانی خبر می دهد و می گوید: این اقدام عاملی است تا مواد معدنی در ایران به محصولات با ارزش افزوده بالا تبدیل شود.
یکی از راههای توسعه معادن و تکمیل زنجیره تولید صنایع معدنی، استفاده از فناوری های روز و جذب سرمایه گذاری است.
محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن ایران معتقد است بخشی از صنایع معدنی که با وجود برخورداری از خط فرآوری نمی توانند این چرخه را تا انتها ادامه دهند سرمایه گذاری بالایی ندارند که باید سعی کنیم سرمایه گذاری جدید به اینها وصل کنیم البته بهتر است سرمایه گذاری های جدید از کشورهای خارجی باشد زیرا سرمایه گذار با خود بازار هم می آورد.
تشکیل کنسرسیوم شرکت های ایرانی و شرکت های توانمند خارجی؛ راهی برای سرعت بخشی در اجرای طرح ها و استفاده از فناوری های روز در حوزه صنایع معدنی است.
محمدرضا نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت در این باره از تجربه خود در پتروشیمی می گوید که با تشکیل کنسرسیوم با شرکت های خارجی اجرای طرح های مهندسی و انتقال دانش فنی روز دنیا نیز ازجانب واحدهای تحقیق و توسعه محقق شد.
ایجاد هم افزایی با ادغام بنگاه های کوچک معدنی و تکمیل زنجیره تولید با جذب سرمایه گذاری و استفاده از فناوری های روز می تواند سهم معدن و صنایع معدنی را در تولید ناخالص داخلی به دو برابر افزایش دهد.
از این رو قرار است با اجرای طرح های مختلف معدنی تا پایان امسال 25 میلیون تن به ظرفیت تولید محصولات فولادی کشور افزوده شود امری که علاوه بر ارزآوری، گامی مهم در ایجاد اشتغال پایدار و جلوگیری از خام فروشی است.