راه اندازی نظام نوین خدمات بهداشتی کشور
صبح امروز و با حضور وزیر بهداشت در مشهد مقدس، طرح ارائه خدمات بهداشتی رایگان به طور همزمان در پنج کلانشهر مشهد، اهواز، تبریز، کرج و قم آغاز شد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، نظام نوین خدمات بهداشتی کشور یکی از بزرگترین طرح های حوزه بهداشت کشور است که امروز با ارائه خدمت در مراکز جامع سلامت در 17 استان کشور آغاز شد.
نظام نوین خدمات بهداشتی که یکی از برنامه های تحول در حوزه بهداشت در قالب طرح تحول سلامت است، به باز طراحی شبکه بهداشت شهری مربوط می شود که در سالهای پیش انجام نشده بود و در قالب این نظام، امکان دسترسی مردم ساکن در مناطق شهری به خدمات فعال بهداشتی فراهم شده است.
نظام نوین خدمات بهداشتی در کلانشهرهای کرج، قم، تبریز، اصفهان و چندین شهر دیگر و همچنین 5 مرکز بهداشت شهرستان مشهد از طریق ارتباط زنده ویدیویی به صورت همزمان با حضور وزیر بهداشت راه اندازی شد.
مرکز بهداشت شماره یک مشهد با پوشش جمعیت یک میلیون و 153 هزار نفر و 41 خانه بهداشت، 4 مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، 34 پایگاه سلامت شهری و 19 مرکز جامع سلامت شهری در ناحیه جنوب غربی شهر مشهد، مرکز بهداشت شماره 2 مشهد در محدوده جنوب شرق مشهد و جمعیت تحت پوشش 570 هزار نفر با دارا بودن 49 پایگاه سلامت و 16 مرکز جامع خدمات سلامت، مرکز بهداشت شماره 3 مشهد در محدوده مرکزی شهر مشهد با جمعیت یک میلیون و 113 هزار نفر و 78 پایگاه سلامت و 44 مرکز جامع خدمات سلامت، مرکز بهداشت شماره 5 مشهد در محدوده جنوب شرق مشهد و جمعیت تحت پوشش 630 هزار نفری و 34 خانه بهداشت، 6 مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، 58 پایگاه سلامت شهری و 22 مرکز جامع خدمات سلامت شهری و مرکز بهداشت ثامن مشهد با جمعیت تحت پوشش 103 هزار نفری مجاوران و 25 میلیون نفری زائران حرم امام رضا(ع) در محدوده حرم مطهر با دارا بودن 20 پایگاه سلامت و 7 مرکز جامع خدمات سلامت به صورت همزمان افتتاح شدند.
در قالب نظام نوین خدمات بهداشتی کشور، به ازای هر 12 هزار و 500 نفر، یک پایگاه سلامت و به ازای هر 45 تا 50 هزار نفر، یک مرکز جامع خدمات سلامت در نقاط شهری راه اندازی شده است و هر مرکز جامع خدمات سلامت، 4 پایگاه سلامت را پوشش می دهد.
در پایگاه های سلامت، چندین کارشناس مراقب سلامت و در مراکز جامع خدمات سلامت، علاوه بر مراقبین سلامت، پزشک، دندانپزشک، کارشناس تغذیه و سلامت روان به ارائه خدمات به مردم می پردازند.
اواخر پارسال، شبکه بهداشت در مناطق حاشیه شهرها و شهرهای کمتر از50 هزار نفر، برای جمعیت حدود 24 میلیون نفری فراهم شد و اکنون این خدمات برای مردم کلانشهر مشهد و سایر کلانشهرها به غیر از تهران فراهم شده که ارائه این خدمات در سطح یک خدمات سلامت، مقدمه ای برای اجرای پزشک خانواده و نظام ارجاع خواهد بود.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه به جز تهران، در باقی کشور در حال استقرار کامل شبکه بهداشتی هستیم گفت: شبکه بهداشت از سال 53 آغاز شده بود که حرکت کندی داشت اما پس از انقلاب در سراسر روستاهای کشور گسترش یافت.
هاشمی افزود: ثمره شبکه بهداشت با تلاش بهورزان محدود به روستا بود و از جمعیت80 میلیونی تنها 23 میلیون تحت پوشش بودند اما امروز به ازای هر 3 هزار نفر یک مراقب سلامت یا بهورز شهری و روستایی داریم.
علی اکبر سیاری معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز تکمیل شبکه بهداشتی درمانی در مناطق شهری و افزایش دسترسی مردم به خدمات را از مهم ترین دستاوردهای حوزه بهداشت می داند و با تأکید بر اینکه در اجرای نظام مراقبت های نوین سلامت تمامی گروه های سنی از خدمات خاص گروه خود بهره مند می شوند، از اقدامات صورت گرفته برای راه اندازی پرونده الکترونیک سلامت در قالب سامانه های سیب و سینا که در حال اجراست اشاره کرد که تا پایان دوره فعالیت دولت یازدهم تلاش می شود تکمیل شود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت توسعه فضای فیزیکی و ایجاد دو هزار و 400 پروژه بهداشتی را از دیگر اقدامات عنوان کرد و گفت: در حال حاضر دو هزار و 500 طرح بهداشتی در مناطق مختلف کشور در دست اجراست.
سیاری با تأکید بر اینکه بیماری های غیر واگیر مهمترین عامل مرگ و میر در کشور است، افزود: سند پیشگیری از بیماری های غیر واگیر تدوین شده و در چهار شهر کشور به صورت پایلوت به اجرا در آمده است و به زودی در سراسر کشور اجرایی خواهد شد.
حمیدرضا بهرامی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز با اشاره به اینکه طرح ارائه خدمات بهداشتی رایگان در کلانشهرهای کشور ابتدا در حاشیه شهر و سپس در شهرهای کمتر از 20 هزار نفر اجرا می شود گفت: امروز شاهد ارائه خدمات بهداشتی و مراقبت های فعال در تمام مناطق کلانشهر مشهد با جمعیت حدود دو میلیون نفر هستیم.
وی افزود: خدمات بهداشتی رایگان به طور همزمان در پنج مرکز بهداشت مستقر در شهر مشهد ارائه می شود به گونه ای که در هر مرکز بهداشت بسته به جمعیت آن دو تا سه پایگاه مراقبت سلامت جدید راه اندازی شده است.
بهرامی ارائه مراقبت های فعال بهداشتی و اجرای بسته ادغام پیشگیری از بیماری های غیر واگیر نظیر بیش فشاری خون، دیابت، بیماری های تغذیه ای و بیماری های روحی روانی را از مزایای این طرح عنوان کرد.